Μπορεί στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές των τροφίμων να ακολουθούν καθοδική
πορεία, όχι όμως και στην Ελλάδα, όπου επιδεικνύουν σημαντική αντίσταση,
επιβαρύνοντας ολοένα και περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Στις
σταθερά υψηλές τιμές των τροφίμων οφείλεται κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι
ο πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα τον Ιούλιο σε
σύγκριση με τον Ιούνιο, μετά από μια καθοδική πορεία εννέα μηνών. Τα τυριά και τα
φρούτα, προϊόντα που διαθέτει σε αφθονία η Ελλάδα, μοιάζουν πλέον με είδη
πολυτελείας, τα αυγά τα πληρώνουμε μάλλον σαν να είναι… χρυσά, ενώ σημαντικά
υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι είναι οι τιμές σε χοιρινό και μοσχάρι. Η κατηγορία
στην οποία καταγράφονται πολύ υψηλές αυξήσεις τιμών είναι τα τυριά, με 16,9%
.Αυτό σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με το γεγονός ότι πολλά τυριά στην Ελλάδα-και όχι
μόνο η φέτα-παρασκευάζονται με αιγοπρόβειο γάλα, η τιμή του οποίου δεν έχει
μειωθεί, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο αγελαδινό γάλα, όπου σημειώνεται μικρή
αποκλιμάκωση της τιμής παραγωγού. Ακόμη υψηλότερη και συγκεκριμένα η τρίτη
μεγαλύτερη στην Ε.Ε. ήταν η αύξηση των τιμών στα φρούτα τον Ιούλιο, με 19,2% σε
ετήσια βάση, ενώ κατά 15,4% αυξήθηκαν οι τιμές των λαχανικών. Η δέκατη
μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ελλάδα τον Ιούλιο σε ό,τι αφορά τις τιμές στις
οποίες πωλούνται οι πατάτες, με 23,4%.Η τιμή του φρέσκου γάλακτος έχει αυξηθεί σε
ετήσια βάση κατά 9,9%, πάνω από την αύξηση σε επίπεδο Ευρωζώνης (8,4%) και Ε.Ε.
(8,9%), και του γιαουρτιού κατά 11,4%. Με τον τέταρτο υψηλότερο ρυθμό (12,5%)
αυξήθηκε η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος, ενώ η τιμή του χοιρινού αυξήθηκε κατά
17%, που αποτελεί την πέμπτη υψηλότερη στην Ε.Ε., και των αυγών κατά 17,2%.