On line σύνδεση ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών
Τέλος στους υπάρχοντες φορολογικούς μηχανισμούς έκδοσης αποδείξεων επιχειρεί να βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τη δημιουργία από το νέο έτος κλειστού κυκλώματος με το υπουργείο Οικονομικών, όπου θα καταγράφονται on line, δηλαδή τη στιγμή που γίνονται, οι συναλλαγές των επιχειρήσεων.
Τα διαφυγόντα έσοδα ΦΠΑ ανέρχονται σε δισ. ευρώ, υποστηρίζει στέλεχος της φορολογικής διοίκησης, επισημαίνοντας ότι «οι φορολογικοί μηχανισμοί δεν μας λένε όλη την αλήθεια για τις συναλλαγές των επιχειρήσεων». Είναι ένα σύστημα το οποίο θα πρέπει να αλλάξει ώστε να περιοριστεί η απόκρυψη εισοδημάτων και η φοροδιαφυγή που συντελείται μέσω των φορολογικών μηχανισμών και των λογισμικών που χρησιμοποιούνται.
Οι ελεγκτές, από την πλευρά τους, βρίσκονται απέναντι σε ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Οπως σημειώνουν, κατά τον έλεγχο οι υπεύθυνοι στο ταμείο της επιχείρησης με το πάτημα ενός κουμπιού σβήνουν το παράλληλο σύστημα στο οποίο καταγράφονταν σε ένα ηλεκτρονικό αρχείο οι αποδείξεις και επιστρέφουν στο κανονικό σύστημα, όπου οι παλαιές αποδείξεις χάνονται και παραμένουν μόνο τα στοιχεία και οι αποδείξεις των πελατών που βρίσκονται εκείνη τη στιγμή στο κατάστημα, με αποτέλεσμα να χάνονται τα ίχνη και, φυσικά, σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο.
Για παράδειγμα, σε μεγάλη επιχείρηση εστίασης στην περιοχή της Βορείου Ελλάδος οι ελεγκτές ανακάλυψαν ότι ο τζίρος τριμήνου αντιστοιχούσε σε 1,7 εκατ. ευρώ ενώ στον φορολογικό μηχανισμό είχαν καταγραφεί περίπου 180.000 ευρώ. Στις προθέσεις, λοιπόν, της ΑΑΔΕ είναι η χρησιμοποίηση συστημάτων που χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η δημιουργία κλειστού κυκλώματος διαβίβασης των συναλλαγών των επιχειρήσεων online μέσω Διαδικτύου, τη στιγμή που πραγματοποιείται η συναλλαγή.
Το σύστημα θα έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και κανείς δεν θα μπορεί να παρέμβει. Θα λειτουργεί λίγο-πολύ με τη λογική των POS. Βέβαια, η φοροδιαφυγή δεν μπορεί να παταχθεί εξ ολοκλήρου με την υιοθέτηση νέων εξελιγμένων συστημάτων, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της μη έκδοσης αποδείξεων.
Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν οι φυσικοί έλεγχοι και δεν αποκλείεται να επεκταθεί το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, το οποίο συνδέεται με το αφορολόγητο όριο και στους ελεύθερους επαγγελματίες με διαφορετικά όμως κίνητρα.
Ενα ακόμη πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η εφορία είναι αυτό της διαχείρισης των πληροφοριών, καθώς το προσωπικό δεν επαρκεί. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα προσληφθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2019 περίπου 1.800 νέοι υπάλληλοι στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, που θα καλύψουν διάφορες θέσεις στη φορολογική διοίκηση. Σημειώνεται ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία η παραβατικότητα αγγίζει το 60% σε ολόκληρη την επικράτεια, με τη φοροδιαφυγή να αγγίζει τα 16 δισ. (με βάση διάφορες εκθέσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί).
Οπως προκύπτει από τις εκθέσεις, τα διαφυγόντα έσοδα από τη φοροδιαφυγή των φυσικών προσώπων εκτιμώνται σε 1,9%-4,7% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από ΦΠΑ ανέρχονται σε 3,5% του ΑΕΠ ή διαφορετικά σε 6,3 δισ. Στους βασικούς παράγοντες που τροφοδοτούν τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα είναι η πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος και η συνεχιζόμενη αύξηση των φόρων, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, αλλά και του φόρου εισοδήματος, τόσο των φυσικών όσο και των νομικών προσώπων.
Πηγή: kathimerini.gr