«Kλειδί» για το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης η Ολλανδία
Την ανάγκη το πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. να είναι επαρκούς μεγέθους, ώστε να στηρίξει τις χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση και να θωρακίσει τη συνοχή της Ε.Ε., τόνισε χθες η Αγκελα Μέρκελ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέζεμπεργκ με τον Γάλλο πρόεδρο Την ανάγκη το πακέτο ανάκαμψης της Ε.Ε. να είναι επαρκούς μεγέθους, ώστε να στηρίξει τις χώρες που έχουν πληγεί έντονα από την κρίση και να θωρακίσει τη συνοχή της Ε.Ε., τόνισε χθες η Αγκελα Μέρκελ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέζεμπεργκ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος, δύο μέρες πριν από την έναρξη της γερμανικής προεδρίας της Ε.Ε., επανέλαβε τη σημασία ενός «ογκώδους» πακέτου και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολέμιοι της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις συν 250 δισ. σε χαμηλότοκα δάνεια), όπως η συμμαχία των «φειδωλών», θα «ανταποκριθούν πιο θετικά» στη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου. Από την πλευρά του, ο κ. Μακρόν τόνισε ότι οι «φειδωλοί 4» (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) είναι μεταξύ των κρατών-μελών που ωφελούνται περισσότερο από την ενιαία αγορά, συνεπώς έχουν κάθε συμφέρον να συμβάλουν σε μία συμφωνία που θα αποτρέψει τον κατακερματισμό της.
«Το παζάρι»
Η διαπραγμάτευση με τους «φειδωλούς» –και κυρίως με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, που βρίσκεται πολιτικά στην πιο δύσκολη θέση και με τον οποίο συναντήθηκε ο Μακρόν για πέντε ώρες την περασμένη Δευτέρα στη Χάγη– αφορά κυρίως τους όρους έγκρισης των δαπανών. Η γαλλική πλευρά αναγνωρίζει την ανάγκη πιο στενής εμπλοκής των κρατών-μελών στη διαμόρφωση των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, βάσει των οποίων θα χορηγηθούν οι πόροι του πακέτου. Τονίζει όμως παράλληλα ότι πρέπει να αποτραπεί η επαναφορά της λογικής της τρόικας και ότι πρέπει οι πόροι να εκταμιευθούν ταχέως, ώστε να επιταχύνουν ουσιωδώς την επιστροφή στην ανάπτυξη. Μάλιστα, το Παρίσι θεωρεί αντιφατικές τις επιδιώξεις των «φειδωλών» από τη μία να μειώσουν τη διάρκεια του πακέτου ανάκαμψης στα δύο έτη (αντί των τεσσάρων) και από την άλλη να το μετατρέψουν σε όχημα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών της Ε.Ε. απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.
«Κλειδί» για τη συμφωνία θεωρείται η Ολλανδία. Σύμφωνα με (μη «φειδωλή») ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή, η ολλανδική επιχειρηματική κοινότητα και η κεντρική τράπεζα βλέπουν θετικά την πρόταση της Κομισιόν. Η διαφωνία της Αυστρίας, εκτιμά η ίδια πηγή, είναι κυρίως ιδεολογικού χαρακτήρα, ενώ η Δανία και η Σουηδία θα ακολουθήσουν αν ο Μαρκ Ρούτε πει «ναι». Οι «4» άλλωστε, παρότι πιέζουν για πιο αυστηρές προϋποθέσεις όσον αφορά την εκταμίευση των πόρων, αναγνωρίζουν και αυτοί ότι μία προσέγγιση τύπου τρόικας είναι ανεπιθύμητη.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η νέα διαπραγματευτική πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ –που συντονίζει τις διαβουλεύσεις ενόψει τη Συνόδου Κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου– για το ΠΔΠ και το πακέτο ανάκαμψης αναμένεται στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Οι αποστάσεις μεταξύ των κρατών-μελών στα θέματα που αφορούν τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ενωσης –π.χ. το συνολικό του μέγεθος και το ζήτημα των «διορθωτικών μηχανισμών» (rebates)– έχουν σε σημαντικό βαθμό γεφυρωθεί.
Το Eurogroup
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συζητούσαν χθες και το ζήτημα της προεδρίας του Eurogroup, που θα κριθεί στις 9 Ιουλίου. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή, η καγκελάριος είπε ότι «δεν αποτελεί μυστικό πως υπάρχει υποστήριξη για την υποψηφιότητα της Νάντια Καλβίνιο στις τάξεις της γερμανικής κυβέρνησης», προσθέτοντας: «Πάντα χαίρομαι όταν γυναίκες αναλαμβάνουν ηγετικούς πολιτικούς ρόλους και το Eurogroup δεν είχε ποτέ γυναίκα επικεφαλής». Πρόσθεσε βέβαια ότι δεν είναι δική της απόφαση, αλλά του Eurogroup. Χθες εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκουν οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ιρλανδό Πασκάλ Ντάνοχιου για την ηγεσία του σώματος.
Πηγή: kathimerini.gr