El Corte Ingles, o Eυρωπαίος ανταγωνιστής της Amazon
Αν έπρεπε να σκεφθεί κανείς μία ανταγωνιστική εταιρεία της Amazon στη Γηραιά Ηπειρο, θα μπορούσε να επιλέξει την El Corte Ιngles, μία πασίγνωστη φίρμα σε ισπανόφωνους και πορτογαλόφωνους πληθυσμούς και σε όσους επισκέπτονται την Ισπανία. Δεδομένου, μάλιστα, ότι εξασφάλισε και τη συνεργασία της κολοσσιαίας πλατφόρμας λιανεμπορίου της Κίνας, Alibaba, έχει πολλά πλεονεκτήματα στην ψηφιακή κατανάλωση. Σήμερα, είναι το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στην Ευρώπη με παρουσία και στη Νοτιοανατολική Ασία, ενώ σε παγκόσμια κλίμακα κατατάσσεται στην τρίτη θέση. Οπως αναφέρει σε σχετικό της άρθρο η Deutsche Welle, για τους Λατινοαμερικανούς το El Corte Ingles είναι συνώνυμος θεσμός με τα Harrods στο Λονδίνο. Τα 97 φυσικά καταστήματα στην Ευρώπη με τα 700 εκατομμύρια πελάτες ετησίως βρίσκονται μόνο σε Ισπανία και Πορτογαλία, αλλά και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις συνιστούν σημαντικό μέρος των εσόδων τους. Η εταιρεία αντελήφθη έγκαιρα πως το μέλλον βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό εκεί. Το πολυκατάστημα ξεκίνησε ως ένα ραφτάδικο, το 1934 συστάθηκε σε εταιρεία και το 1940 μετεξελίχθηκε στο «ισπανικό ΜΙΝΙΟΝ». Τι σημαίνει, όμως, το El Corte Ingles; Εγγλέζικη υψηλή ραπτική. Ο ιδρυτής του Ραμόν Αρέθες είχε εμπνευστεί από τα Harrods, ενώ το El Corte Ingles αποτέλεσε με τη σειρά του σημείο αναφοράς για τους σύγχρoνους Ισπανούς μεγιστάνες, όπως ο Αμάνθιο Oρτέγα, δημιουργός των Zara, Βershka, Massimo Dutti κ.λπ.
Κρίση
Σήμερα, η El Corte Ingles διαθέτει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία αποστέλλονται παντού στον κόσμο, στα σπίτια των πελατών, αλλά και στα ράφια άλλων συνεργαζόμενων πολυκαταστημάτων. Επιπλέον, η εταιρεία που διαχειρίζεται την αλυσίδα και παραμένει οικογενειακή, διαθέτει κέντρα ομορφιάς, ντελικατέσεν, εστιατόρια, σειρά ενδυμάτων με το λογότυπο El Corte Ingles, ταξιδιωτικά γραφεία, βιβλιοπωλεία και παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Οταν οι Μεξικανοί πηγαίνουν στη Μαδρίτη, η επίσκεψη και στο El Corte Ingles είναι τόσο επιβεβλημένη όσο και η επίσκεψη στο Μουσείο Πράδο. «Επιστρέφοντας στο Μεξικό, άμα θες να κάνεις καλή εντύπωση, φέρνεις δώρα στην πράσινη τσάντα που γράφει επάνω El Corte Ingles», παρατηρεί ο Λουίς Κάστρο από το Μεξικό, που είναι πελάτης. Το πολυκατάστημα το αγαπούν οι Ευρωπαίοι, οι Ασιάτες και οι Αραβες. Σήμερα, πρώτη φορά στην ιστορία του διοικείται από γυναίκα, τη Μάρτα Αλβάρεθ, υιοθετημένη κόρη του τελευταίου απογόνου της ιδρυτικής οικογένειας Ισιδόρο Αλβάρεθ, όπως αναφέρει η DW. Τους επόμενους μήνες θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και να τους θέσει προ της ανάγκης για μείωση δαπανών.
Το El Corte Ingles δέχθηκε ισχυρό πλήγμα με την κρίση του 2008, αλλά σήμερα με αποτίμηση στα 4 δισ. ευρώ βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κλάδο. Η συμμαχία με την Alibaba και το σύστημα ηλεκτρονικών της πληρωμών Alipay θα αυξήσει τη δημοφιλία του El Corte Ingles στην Κίνα, ενώ και όσοι Κινέζοι επισκέπτονται τα φυσικά του καταστήματα θα μπορούν να πληρώνουν σε γουάν με χρήση κινητού τηλεφώνου. Αν και τα καθαρά κέρδη του ομίλου το οικονομικό έτος 2018/2019 έδειξαν αύξηση 28% στα 258,2 εκατ. ευρώ επί εσόδων 15,8 δισ. ευρώ, τα περιθώρια δεν παύουν να είναι πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα στην περίοδο προ διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Με τον θάνατο του Ισιδόρο Αλβάρεθ το 2014 ξέσπασε η σοβαρότερη κρίση στην ιστορία του El Corte Ingles, η οποία ξεπεράστηκε βάζοντας στο επίκεντρο το κινητό τηλέφωνο – δημιουργήθηκε το Click & Express, μία υπηρεσία αυτόματων παραγγελιών που παραδίδονται σε δύο ώρες. Αυτό, ούτε η Amazon το μπορεί. Το κάνει το El Corte Ingles, επειδή τα καταστήματά του λειτουργούν και ως αποθήκες.
Πηγή: kathimerini.gr