Berenberg: Περισσότερες ευκαιρίες, παρά κίνδυνοι στην Ευρώπη
Στη στροφή προς μία θετικότερη στάση απέναντι στις παγκόσμιες εξελίξεις που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, αναφέρεται στην τελευταία ανάλυσή της η Berenberg.
Έπειτα από τις υπερβολικές ανησυχίες των αγορών, το α’ εξάμηνο του 2016, για τους κινδύνους «απότομης προσγείωσης» στην Κίνα, αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και πιθανής ύφεσης στις ΗΠΑ, έκαναν την εμφάνισή τους σοβαροί πολιτικοί κίνδυνοι. Πλέον, όμως, λίγοι είναι οι επενδυτές που αμφιβάλλουν για την ορθή αντιμετώπιση των παγκόσμιων κινδύνων και για την ικανότητα της Ευρωζώνης να συνεχίζει να τα φέρνει σε πέρας.
Και προκύπτει το ερώτημα: Η αισιοδοξία των αγορών είναι για να επανορθώσουν για την υπερβολική απαισιοδοξία στις αρχές του 2016; Πάντως, η ανάλυση παρατηρεί πως τα βασικά οικονομικά μεγέθη υποστηρίζουν ένα θετικό outlook για την παγκόσμια οικονομία, με την Ευρωζώνη να έχει περιθώρια να φτάσει τις ΗΠΑ. Ο Macron, μάλιστα, αναμένεται να δρομολογήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρωζώνης.
Τι έχει αλλάξει φέτος;
Τα τελευταία στοιχεία σχετικά με οικονομίες – «κλειδιά», και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δεν απέχουν πολύ από την εικόνα του 2015-2016. Επομένως, τι έχει αλλάξει από τις αρχές του 2016 μέχρι σήμερα;
1. Οι προοπτικές για το παγκόσμιο εμπόριο έχουν βελτιωθεί. Παρά τις εκ νέου ανησυχίες γύρω από τη Βραζιλία και το κινεζικό χρέος, πολλές αναδυόμενες αγορές βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν 15 μήνες πριν.
2. Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί σημαντικά, ειδικά όσον αφορά στην Ευρωζώνη. Αν και τα μάκρο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αυτήν την αλλαγή, κάποιες ανησυχίες ανήκουν στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων σχετικά με τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, στον απόηχο της «κατάρρευσης» των τιμών πετρελαίου.
3. Οι αγορές ξεπερνούν πολύ ευκολότερα τους κινδύνους που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2016, αλλά δεν είχαν τελικά σημαντικό αντίκτυπο στις επιδόσεις της οικονομίας. Το Brexit αναμένεται να αναχαιτίσει την αναπτυξιακή πορεία της Βρετανίας με το πέρας του χρόνου, καθώς η χώρα χάνει εργατικό δυναμικό, ωστόσο οι επιπτώσεις δεν ήταν οι αναμενόμενες για τις επιχειρήσεις. Αλλά και στις ΗΠΑ, ο Donald Trump δεν ξεκίνησε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, ούτε σύναψε συμφωνία με τον Putin στη Ρωσία, σε βάρος της Ευρώπης – αν και δεν μπορεί να παραβλεφθεί ο «θόρυβος» που επικρατεί γύρω από το πρόσωπό του.
4. Το Brexit και ο Trump, αλλά και ο Putin με τον Erdogan, έχουν στρέψει την Ευρώπη κατά των ακροδεξιών λαϊκιστών. Μάλιστα, το φιλοευρωπαϊκό αίσθημα έχει ενισχυθεί σε πολλές χώρες. Ο κίνδυνος διάλυσης του ευρώ έχει περιοριστεί ακόμη περισσότερο.
Όλοι οι παραπάνω παράγοντες έχουν στηρίξει την άνοδο του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, τους τελευταίους έξι μήνες, που παρά την ήπια πτώση του Μαΐου, παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2007.
Περισσότερες ευκαιρίες, παρά κίνδυνοι
Η Berenberg βλέπει περισσότερες ευκαιρίες από την πρόοδο που παρατηρείται στο «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων στη Γαλλία, υπό την προεδρία του Macron, παρά κινδύνους από ενδεχόμενες «αναταραχές» όπως η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων σε πρόωρες εκλογές στην Αυστρία και πιθανόν στην Ιταλία το Φθινόπωρο.
Πάντως, σημειώνεται πως δεν πρέπει να αγνοεί κανείς βασικούς κινδύνους: Τι θα γίνει με την αμερικανική οικονομία; Η Κίνα οδεύει προς μία οικονομική κρίση; Θα μπορούσαν οι λαϊκιστές της Ιταλίας να νικήσουν στις εκλογές και να τολμήσουν πράγματι να χρεοκοπήσουν τη χώρα, οδηγώντας την εκτός του ευρώ; Μέχρι στιγμής, οι κίνδυνοι φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. Μετά από την έντονη νευρικότητα που κυριάρχησε στα ταμπλό, στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman και την ευρω-κρίση, φαίνεται πως πλέον οι αγορές μπορούν να αντιμετωπίζουν την αναπόφευκτη αβεβαιότητα.
Στην Ευρώπη, οι οικονομικοί δείκτες έχουν γνωρίσει άνοδο το τελευταίο εξάμηνο. Και αν και – όπως σχολιάζει η ανάλυση – οι θετικές προοπτικές και η συγκρατημένη αισιοδοξία στην Ευρωζώνη δεν μπορούν παρά να καλλιεργήσουν κάποια νευρικότητα, τα οικονομικά στοιχεία δημιουργούν μία αίσια εικόνα, προς το παρόν τουλάχιστον, τόσο για τις μεγάλες οικονομίες, όσο και για τις αγορές.
Πηγή: capital.gr