Alpha Bank: Γιατί υπεραπόδωσε η οικονομία το 2016
Τους λόγους υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων της ελληνικής οικονομίας για το 2016, παραθέτει η Alpha Bank, ΑΛΦΑ-2,25% στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων.
Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας, η υπέρβαση των στόχων αποδίδεται:
- Στις διαδοχικές αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών στο εισόδημα, την κατανάλωση και τα κέρδη των επιχειρήσεων, οι οποίες απέφεραν υψηλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σχεδόν σταθερή (+0,3%).
- Στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών ως αποτέλεσμα της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων, η οποία συνέβαλε σημαντικά σε υψηλότερα έσοδα από τον ΦΠΑ.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Alpha Bank,ο δεύτερος παράγοντας συνιστά μία εξυγιαντική διαδικασία αύξησης των φορολογικών εσόδων, καθώς συμβάλλει, έστω και οριακά, στην εξασθένιση της δομικής παθογένειας του ελληνικού φορολογικού συστήματος, της στενής φορολογικής βάσης λόγω της εκτεταμένης παραοικονομίας.
Στον αντίποδα ωστόσο, προστίθεται στην ανάλυση της τράπεζας, η επιβολή υψηλών φορολογικών συντελεστών δυσχέρανε τις προσπάθειες των φορολογούμενων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Ως αποτέλεσμα, το διογκούμενο ιδιωτικό χρέος προς το ελληνικό δημόσιο επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αποδυναμώνοντας την καταναλωτική και επενδυτική δαπάνη με αποτέλεσμα να φαλκιδεύεται η ανάκαμψη της οικονομίας.
Παράλληλα η συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων υπονομεύει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα της σχετικά αδύναμης φορολογικής διοίκησης της χώρας.
Κατά την Alpha Bank επομένως, καθίσταται αναγκαίος ο επανασχεδιασμός των πολιτικών και διαδικασιών επίλυσης διαφόρων, δίδοντας έμφαση στη προτεραιοποίηση των περιπτώσεων ελέγχων με βάση:
- πρώτον, τα προσδοκώμενα ανά περίπτωση φορολογικά έσοδα
- δεύτερον, τη δυνατότητα ανά περίπτωση ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας και απόδοσης των εσόδων
Επιπλέον, καταλήγει, είναι αναγκαίος ο επαναπροσδιορισμός του συστήματος επιβολής και κλιμάκωσης των προστίμων, καθώς και των σχημάτων δόσεων σταδιακής αποπληρωμής ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, παράμετρος που ενισχύει το ποσοστό εισπραξιμότητας.
Πηγή: naftemporiki.gr