5ετούς διάρκειας το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων
Πενταετούς διάρκειας, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα ενός πιο μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού, θα είναι το εθνικό σκέλος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) από το 2021 και μετά.
Αυτό, τουλάχιστον, προβλέπει το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης» που τέθηκε από χθες το απόγευμα σε δημόσια διαβούλευση, διαδικασία η οποία προγραμματίζεται να διαρκέσει έως τις 8 Απριλίου. Η χρονική συγκυρία δημοσιοποίησης του εν λόγω σχεδίου από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι.
Μετά τη μείωση των προσδοκιών προς τους δανειολήπτες που προκάλεσε η κατάθεση της τροπολογίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς προχθές το βράδυ στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης επιχειρεί τώρα να φέρει ξανά στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης την αναπτυξιακή στρατηγική.
Με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου εισάγεται η έννοια του λεγόμενου Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), το οποίο κατ’ ουσίαν αποτελεί το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ. Η προγραμματική περίοδος του ΕΠΑ είναι πενταετούς διάρκειας, αν και προβλέπεται ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομίας μπορεί να ορίζεται μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια αυτής, προκειμένου για παράδειγμα να έχει σχέση με τον προγραμματισμό των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.
Αλλωστε ως ημερομηνία έναρξης της πρώτης προγραμματικής περιόδου ΕΠΑ ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2021, τότε δηλαδή που ξεκινάει και η επόμενη προγραμματική περίοδος του ΕΣΠΑ 2021-2027.
Για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της πρώτης προγραμματικής περιόδου προβλέπεται ότι θα ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις του εν ισχύι μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, ενώ θα έχει στην πραγματικότητα και έναν μεταβατικό χαρακτήρα, καθώς θα συνυπολογισθούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα υπουργεία και τις περιφέρειες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση έργων από εθνικούς πόρους μέχρι να γίνει νόμος του κράτους το υπό διαβούλευση σχέδιο. Το ΕΠΑ δεν θα χρηματοδοτεί πάγιες λειτουργικές ανάγκες του Δημοσίου.
Η παρακολούθηση του προγράμματος ως προς την εφαρμογή του θα είναι ετήσια, ενώ θα υπάρχει ενισχυμένο σύστημα ελέγχου υλοποίησης των έργων που εντάσσονται σε αυτό. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιούνται διοικητικές επαληθεύσεις και επιτόπιες επιθεωρήσεις, ενώ το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα μπορεί να ανατίθεται η διενέργεια ελέγχων και σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
Η παρακολούθηση της υλοποίησης του ΕΠΑ θα γίνεται μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος.
Πηγή: kathimerini.gr