110.000 άδειες λογισμικού Μicrosoft αγοράζει το Δημόσιο
Στην απόκτηση 110.000 αδειών λογισμικού, προϋπολογισμού περίπου 37,1 εκατ. ευρώ, προχωράει το ελληνικό Δημόσιο. Ο σχετικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε από τη Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ειδικότερα, με πρωτοβουλίες του υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη μπαίνει σύντομα τέλος στην παράνομη χρήση λογισμικού ακόμη και από φορείς του ελληνικού Δημοσίου μετά την προκήρυξη διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού προμήθειας 110.000 αδειών λογισμικού με καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών 31/3/2020. Το Δημόσιο θα προμηθευτεί διάφορες άδειες λογισμικού όπως Office Pro, Windows servers, SQL Servers κ.ά.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 30 εκατ. ευρώ (37,1 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ). Η προκήρυξη του έργου, ωστόσο, προβλέπει δικαίωμα προαίρεσης κατά 9 εκατ. ευρώ (11,2 εκατ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ). Ετσι, το συνολικό ύψος της προμήθειας μπορεί να ανέλθει στα 48,3 εκατ. ευρώ.
Η προμήθεια μέσω εταιρικής σύμβασης (Enterprise Agreement) που θα υπογραφεί με την αμερικανική εταιρεία Μicrosoft, κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα λογισμικά δεκαετίας, πολλά εκ των οποίων δεν υποστηρίζονται, αυξάνουν το κόστος συντήρησης, δυσχεραίνουν καθημερινά το έργο των υπαλλήλων και καθυστερούν δραματικά την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και η Microsoft θα πρέπει να εξασφαλίσουν τους όρους ανταγωνισμού των μεταπωλητών της μεγάλης αμερικανικής εταιρείας.
Πέρα όμως από την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου, η συμφωνία αυτή θα συμβάλει αποφασιστικά στην έξοδο της Ελλάδας από τη «λίστα 301». Πρόκειται για τη λίστα που περιλαμβάνει τις χώρες που χρησιμοποιούν σε υψηλά ποσοστά πειρατικό λογισμικό στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την προμήθεια των νέων αδειών, σταματά η εγκατάσταση και χρήση πειρατικού λογισμικού η οποία ενέχει σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας για τα συστήματα πληροφορικής του Δημοσίου.
Φορέας του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), που διενήργησε καταγραφή των αναγκών των δημοσίων φορέων, ενώ αναθέτουσα αρχή είναι η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. (ΚτΠ Α.Ε.). «Η αναβάθμιση της θέσης της χώρας στους ψηφιακούς δείκτες περνάει μέσα από την επίλυση των εκκρεμοτήτων που την κρατούσαν ουραγό τα προηγούμενα χρόνια», σχολίασε χθες ο υπουργός Επικρατείας, Κ. Πιερρακάκης.
Πηγή: kathimerini.gr