Ωφελημένη από το Βrexit βγαίνει η Γαλλία
Η Γαλλία οφείλει στην έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. κάπου 2.500 θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 170 δισ. ευρώ, που παρά την πανδημία… μετανάστευσαν από τη Βρετανία στα τέλη του 2020. Αυτό εκτιμά τουλάχιστον ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο κ. Ντε Γκαλό τόνισε πως «αναμένεται παράλληλα να επωφεληθούν αναλόγως και άλλες ευρωπαϊκές μητροπόλεις, ενώ οι μετακινήσεις θα αυξάνονται καθώς θα περνάει το τρέχον έτος».
Ο πρόεδρος της Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ τόνισε ιδιαιτέρως πως το Brexit έχει αναγκάσει την Ευρώπη να αναπτύξει την αυτονομία της στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Το Λονδίνο παραμένει βέβαια το πλέον ανεπτυγμένο κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στην Ευρώπη αλλά ορισμένες θέσεις εργασίας του κλάδου και κάποια κεφάλαια έχουν μεταφερθεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπως το Αμστερνταμ, το Δουβλίνο και η Φρανκφούρτη. Οι τρεις αυτές ευρωπαϊκές μητροπόλεις μαζί και το Παρίσι ανέπτυξαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια εντονότατο ανταγωνισμό για να προσελκύσουν τις επιχειρήσεις και τις θέσεις εργασίας που μοιραία θα έφευγαν από το Λονδίνο και θα μετανάστευαν σε πόλεις της Ευρωζώνης.
Βάσει των όσων συμφώνησε η Κομισιόν με το Λονδίνο, λίγο προτού εκπνεύσει το περασμένο έτος, η Ε.Ε. θα επιτρέψει στους οίκους εκκαθάρισης συναλλαγών που έχουν έδρα στο Λονδίνο να λειτουργούν σε όλη τη Γηραιά Ηπειρο επί 18 μήνες ακόμα, καθώς δεν διαθέτει δικές της ανάλογες εταιρείες. Οταν, όμως, εκπνεύσει η σχετική προθεσμία οι συναλλαγές σε ευρώ θα πρέπει, θεωρητικά τουλάχιστον, να διεκπεραιώνονται μέσα στους κόλπους της Ε.Ε. Ο οικονομικός αντίκτυπος της πανδημίας κατέστησε, άλλωστε, ακόμη ισχυρότερη την ανάγκη να δοθεί ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Γαλλίας κάλεσε την Ε.Ε. να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της προσφέρει το Brexit για να δημιουργήσει μια «ένωση χρηματαγορών» της Ε.Ε. Προσέθεσε, άλλωστε, πως η Ευρώπη θα χρειαστεί μια «πραγματική χρηματοπιστωτική ένωση» προκειμένου να μπορέσει να κινεί καλύτερο το πλεόνασμα αποταμίευσης στα ταμεία της. Σημειωτέον ότι μετά τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και την εμπορική συμφωνία που συνήψαν οι δύο πλευρές στο τέλος του 2020, ο Βρετανός πρωθυπουργός παραδέχθηκε τον Δεκέμβριο πως η εν λόγω συμφωνία «δεν καλύπτει όσο θα ήθελε» την πρόσβαση των βρετανικών επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού κλάδου στις αγορές της Ε.Ε. Αργότερα, πάντως, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, παρουσίασε βελτιωμένη εκδοχή της συμφωνίας για ελεύθερη πρόσβαση.
Πηγή: kathimerini.gr