Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης για εργάτες σε εργοστάσια παιχνιδιών
«Εφιαλτικές» συνθήκες εργασίας αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια που παράγουν παιχνίδια για τις εταιρείες Hasbro, Disney, Lego και Mattel, ενόψει των Χριστουγέννων, καταγγέλλουν τέσσερις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Οι οργανώσεις China Labor Watch, ActionAid, CiR και Solidar Suisse έστειλαν μυστικούς ερευνητές σε τέσσερα κινεζικά εργοστάσια, μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2018, ώστε να καταγράψουν τις συνθήκες υπό τις οποίες δουλεύουν οι Κινέζοι εργαζόμενοι. Τα ευρήματα περιλαμβάνονται σε έκθεση με τίτλο «Εφιάλτης για τους εργάτες». Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως παραβιάζεται κατάφωρα η εργατική νομοθεσία, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να εκτίθενται σε διάφορους κινδύνους. Η πίεση των πολυεθνικών εταιρειών για μείωση του κόστους παραγωγής αποτελεί το σημαντικότερο εμπόδιο στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε αυτά, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής οι εργαζόμενοι στα τέσσερα εργοστάσια εξαναγκάζονταν να εργάζονται υπερωρίες μεταξύ 80 και 175 ωρών τον μήνα, ενώ η κινεζική νομοθεσία ορίζει ως ανώτατο όριο τις 36 ώρες. Συχνά η διοίκηση των εργοστασίων ζητεί από τις τοπικές κυβερνήσεις να εγκρίνουν «συνολικό πρόγραμμα ωρών εργασίας», ώστε να παρακάμψουν την υφιστάμενη νομοθεσία. Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται και στο θέμα της ασφάλειας στον χώρο εργασίας. Οι εργάτες δεν εκπαιδεύονταν για 24 ώρες σε θέματα ασφαλείας, όπως ορίζει ο νόμος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν γνωρίζουν με ποιον τρόπο να προστατευθούν από τοξικές χημικές ουσίες. Παράλληλα, οι εργοδότες δεν παρέχουν στους εργαζομένους τον εξοπλισμό που πρέπει να έχουν ώστε να αποτραπεί η επαφή τους με τις χημικές ουσίες.
Σύμφωνα με την οργάνωση Solidar Suisse, οι εργαζόμενοι στα τέσσερα εργοστάσια χειρίζονταν συχνά χημικά όπως το βενζόλιο, το οποίο συνδέεται με δηλητηρίαση και εκδήλωση λευχαιμίας. Εξίσου σημαντικό είναι πως οι εργάτες των τεσσάρων εργοστασίων δεν υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις προτού πιάσουν δουλειά, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδείξουν ότι υπέστη βλάβη η υγεία τους κατά την εργασία τους στο εργοστάσιο. Μία ακόμη πρακτική που χρησιμοποιούν τα τέσσερα εργοστάσια είναι πως αναγκάζουν τους υπαλλήλους να υπογράφουν εν λευκώ συμβάσεις εργασίας, χωρίς φυσικά να τους δίνουν αντίτυπο. Παράλληλα οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζουν σε κακές συνθήκες, καθώς στα δωμάτια των κοιτώνων των εργοστασίων κοιμούνται οκτώ εργαζόμενοι. Η δε διοίκηση των εργοστασίων δεν πλήρωνε την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, ενώ δεν υπάρχουν (φυσικά) ανεξάρτητα εργατικά σωματεία που να εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Σύμφωνα με το CNBC, ο εκπρόσωπος Τύπου της Hasbro επιβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας ότι προϊόντα της κατασκευάζονται σε δύο από τα τέσσερα εργοστάσια που αναφέρονται στην έκθεση. Ωστόσο αρνήθηκε ότι ισχύουν οι συνθήκες εργασίας που περιγράφονται στην έκθεση, λέγοντας πως η εταιρεία έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους ελέγχους των συνθηκών εργασίας στα δύο εργοστάσια και πως η διοίκηση συμμορφώνεται με τα υψηλά πρότυπα εργασίας που θέτει η Hasbro. Οι εκπρόσωποι Τύπου των Disney, Mattel και Lego δεν απάντησαν στο αίτημα για σχολιασμό.
Πηγή: kathimerini.gr