Χαριστική βολή στη βιομηχανία της γούνας δίνει η πανδημία
Η αμφιλεγόμενη βιομηχανία της γούνας, επί χρόνια δεχόταν επιθέσεις από οργανώσεις κατά της κακομεταχείρισης των ζώων. Στην παρούσα φάση, έλαβε τη χαριστική βολή εξαιτίας της πανδημίας. Στη Δανία, όπου εκτρέφονται μινκ και βρίσκεται και το κέντρο διεξαγωγής της μεγαλύτερης διεθνούς δημοπρασίας γούνας, ίσως χαθούν 6.000 θέσεις εργασίας, όπως αναφέρει το BBC. Η Δανία είναι η μεγαλύτερη διεθνώς αγορά με 1.000 φάρμες, όπου εκτρέφονταν 17 εκατομμύρια μινκ. Πρόσφατα εντοπίστηκαν κρούσματα στο ένα τέταρτο από αυτές. Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση και θανάτωσε μαζικά 10 εκατομμύρια μινκ, ενώ εκτιμάται πως και τα εναπομείναντα υγιή θα έχουν την ίδια τύχη. Αρμόδιοι αξιωματούχοι τόνισαν πως τα εκτροφεία των μινκ λειτουργούν ως ένα είδος πηγής του ιού, πράγμα το οποίο ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.
Ανησυχούν μήπως οι μεταλλάξεις στα στελέχη του κορωνοϊού, που σχετίζονται με τα μινκ, δυνητικά καταστήσουν αναποτελεσματικό ένα εμβόλιο. Τώρα πλέον απαγορεύεται η εκτροφή τους σε μια σειρά χωρών έως τον Μάρτιο του 2021, μία εκ των οποίων είναι και η Ελλάδα, καθώς και οι Γαλλία, Ισπανία, Σουηδία, Ιταλία και ΗΠΑ.
Μετά τη δημοσίευση φωτογραφιών των μαζικών τάφων των ζώων και άλλων με τους εκτροφείς να κλαίνε και την παραδοχή της κυβέρνησης πως η πράξη της δεν είχε νομική βάση, υπήρξε έντονη αντίδραση στη Δανία. Ο υπουργός Γεωργίας παραιτήθηκε και το Σάββατο εκατοντάδες τρακτέρ έφθασαν στην Κοπεγχάγη, με τους οδηγούς τους να διαμαρτύρονται για τον χειρισμό της κρίσης. Η προτεινόμενη απαγόρευση εκτροφής των μινκ έως το 2022 έχει τη στήριξη της Βουλής, αλλά δεν έχει προχωρήσει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις των απασχολουμένων στον κλάδο.
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Δανικής Ενωσης Εκτροφέων Μινκ, Τάγκε Πέντερσεν, «πρόκειται για μια ντε φάκτο μόνιμη διακοπή και ρευστοποίηση της βιομηχανίας γούνας, γεγονός που επηρεάζει όχι μόνον τους εκτροφείς αλλά και ολόκληρες κοινότητες». Επίσης, το μεγαλύτερο κέντρο δημοπρασίας γούνας στον κόσμο, το Κοπενχάγκεν Φερ, προχωρεί σε ελεγχόμενο κλείσιμο εντός δύο – τριών ετών, μέχρι να πουληθούν όσα προϊόντα του απέμειναν. Μέχρι πρότινος χιλιάδες αγοραστές, κυρίως από την Κίνα, συνέρρεαν στις δημοπρασίες της Κοπεγχάγης, η οποία το 2019 εμπορευόταν 25 εκατομμύρια δανικές και ξένες γούνες.
Αλλά, ακόμα και πριν ξεσπάσει η πανδημία, υπήρχαν ενδείξεις ότι ο κλάδος αντιμετώπιζε προβλήματα. Προ δεκαετίας, βέβαια, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική, χάρις στη μεγάλη ζήτηση πολυτελών ειδών από την Κίνα, ενόσω η μεσαία τάξη της ανθούσε. Το 2013 το Κοπενχάγκεν Φερ πούλησε γούνες αξίας 2 δισ. δολαρίων, όταν η παγκόσμια παραγωγή μινκ είχε ανέλθει σε 4,3 δισ. δολάρια. Τότε το κάθε δέρμα μινκ κόστιζε πάνω από 90 δολάρια έκαστο, ωστόσο είχε πλέον δημιουργηθεί «φούσκα», η οποία εντέλει «έσκασε», όπως αναφέρει το BBC. Πέρυσι κόστιζε περίπου 30 δολάρια, ενώ ο ανταγωνισμός είναι οξύς και από την Κίνα και άλλες χώρες της ΝΑ Ασίας. Συν τοις άλλοις, εκτροφεία μινκ υπάρχουν και στην Ευρώπη, η οποία το 2018 κατέγραφε 4.350 τέτοια σε 24 χώρες. Μεγαλύτεροι παραγωγοί, μετά τη Δανία, είναι η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Λιθουανία και η Ελλάδα. Τέλος, η Ελσε Σκτζολντ, διευθύντρια μόδας στη Βασιλική Ακαδημία της Δανίας, επισήμανε πως όσο αμφιλεγόμενη κι αν είναι η βιομηχανία γούνας, στη Δανία υπάρχουν υψηλές προδιαγραφές, ενώ τώρα, με τη διακοπή λειτουργίας της, «τίθεται σε κίνδυνο και η κατάσταση των ζώων, μιας και η εκτροφή τους θα μετατοπιστεί σε χώρες με χαλαρούς ρυθμιστικούς κανόνες».