Υποχώρηση αποδόσεων στη δημοπρασία 3μηνων εντόκων, με μεγάλη συμμετοχή ξένων
Υποχώρησαν χθες στο 0,67% οι αποδόσεις στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο, έναντι 0,71% της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου, σε μια εξέλιξη που μπορεί να συνδέεται με την προετοιμασία του εδάφους ενόψει μιας επικείμενης δημοπρασίας ομολόγων.
Τραπεζική πηγή επεσήμαινε χθες ότι ξένοι επενδυτές συμμετείχαν σε ποσοστό πάνω από 80%, ενώ αντίθετα στην προηγούμενη έκδοση 6μηνων εντόκων, προ εβδομάδος, το σχετικό ποσοστό ήταν πολύ χαμηλό.
Η απόδοση των τρίμηνων εντόκων βρισκόταν στο 0,65% από τον περασμένο Ιούνιο, αλλά ανέβηκε τον Νοέμβριο στο 0,71%, για να επιστρέψει χθες λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα του Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ήταν στο 0,79% για να υποχωρήσει τον Μάιο στο 0,59% και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί στο 0,65% ώς τον Νοέμβριο.
Το Δημόσιο άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των προσφορών έφτασε το 1,142 δισ. ευρώ.
Πηγή της αγοράς ομολόγων σημείωνε ότι αφενός η εποχή προσφέρεται για αγορές τίτλων από επενδυτές, καθώς είναι το ξεκίνημα της χρονιάς, και αφετέρου οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι ικανοποιητικές συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών, που είναι αρνητικές στις συγκεκριμένες διάρκειες. Μάλιστα, την περίοδο των τρίμηνων, η ίδια πηγή εκτιμούσε πως το ρίσκο είναι μηδαμινό για τους ελληνικούς τίτλους, επομένως υπάρχει κίνητρο για τους επενδυτές.
Σύμφωνα, εξάλλου, με την τραπεζική πηγή, κάποιοι ξένοι επενδυτές ενδεχομένως άρχισαν να παίρνουν θέσεις εν αναμονή μιας έκδοσης του ελληνικού Δημοσίου, την οποία η κυβέρνηση θα επιδιώξει με την πρώτη ευκαιρία. «Θέλουν να είναι η πελατεία τους κοντά στους ελληνικούς τίτλους, καθώς περιμένουν μια κίνηση εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου», συμφωνούσε παράγοντας της αγοράς ομολόγων.
Οι πηγές περιμένουν μια έκδοση 3ετούς ή 5ετούς ομολόγου, μικρού ύψους, της τάξης των 2-2,5 δισ. ευρώ. Από τον ΟΔΔΗΧ, όπως είναι γνωστό, έχει ανακοινωθεί πρόγραμμα με τρεις εναλλακτικές λύσεις για εκδόσεις 3-7 δισ. ευρώ.
Ως προς τον χρόνο έκδοσης, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι «θα βγούμε όταν υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας». Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει προχθές ότι η κυβέρνηση περιμένει «την κατάλληλη στιγμή» για να βγει η χώρα στις αγορές.
Οι αποδόσεις των δεκαετών τίτλων υποχώρησαν ελαφρώς χθες κατά 1%, αλλά στο 4,299% παραμένουν πολύ υψηλά. Ωστόσο, οι πρώτοι μήνες του χρόνου είναι αυτοί που προσφέρονται για μια έξοδο και η κυβέρνηση θα ήθελε ασφαλώς να κάνει την κίνηση για να κερδίσει εκλογικούς «πόντους».
«Η κεντρική ιδέα είναι να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν», διαμηνύουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας όμως και την παράμετρο του «παράθυρου ευκαιρίας». Το «παράθυρο» αυτό θα μπορούσε να είναι μια θετική είδηση για την οικονομία, όπως η παρουσίαση ενός πειστικού σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων για τις τράπεζες, που αναμένεται από το υπουργείο Οικονομικών, ή μια θετική δεύτερη αξιολόγηση από τους θεσμούς στο πλαίσιο της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας με επιστροφή των 644 εκατ. ευρώ των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), που αναμένεται τον Μάρτιο. Φυσικά, όλα αυτά πρέπει να συνδυάζονται και με ένα θετικό πλαίσιο στις διεθνείς αγορές.
Εν τω μεταξύ, μέσα στις επόμενες 40 ημέρες αναμένονται τρεις αξιολογήσεις από τους οίκους: της Standard & Poor’s στις 18 Ιανουαρίου, της Fitch στις 8 Φεβρουαρίου και της Moodys την 1η Μαρτίου.
Πηγή: kathimerini.gr