Το LSE εξαγοράζει τη Refinitiv έναντι 27 δισ. δολαρίων
Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) συμφώνησε χθες στην εξαγορά της Refinitiv έναντι 27 δισ. δολαρίων, ανοίγοντας τον δρόμο για να εξελιχθεί ο βρετανικός χρηματιστηριακός όμιλος σε έναν γίγαντα επεξεργασίας δεδομένων, αναλύσεων, χρηματοοικονομικών υποδομών και διαπραγμάτευσης αξιών και παραγώγων. Οπως προκύπτει από το τίμημα της εξαγοράς, η Blackstone επωφελείται αδρά από τη συμφωνία. Ο αμερικανικός όμιλος ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ήταν προ δέκα μηνών επικεφαλής κοινοπραξίας που πήρε στον έλεγχό του τη Refinitiv από την Thomson Reuters στο πλαίσιο συμφωνίας με μόχλευση. Με τη σημερινή συμφωνία, η Blackstone κατάφερε να διπλασιάσει την επένδυσή της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
H εξαγορά της Refinitiv διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο για την LSE, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, Ντον Ρόμπερτ. Στα σχέδια του LSE είναι να κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά χρηματοοικονομικών δεδομένων. Στόχος της είναι, επίσης, να επεκτείνει τις συναλλαγές από τις μετοχές και τα παράγωγα στις αγορές νομισμάτων. Οπως επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος του LSE, Ντέιβιντ Σουίμερ, «οι πελάτες μας θέλουν όλο και πιο πολύ να δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές αγορές και νομίσματα».
Βέβαια, η συμφωνία αυτή δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση των αρμοδίων αρχών. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν ενδελεχείς έρευνες που μπορεί να διαρκέσουν 18 μήνες. Ωστόσο η διοίκηση του LSE δήλωσε πως αυτή η συμφωνία είναι «σπάνια και ελκυστική» και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα λάβει το πράσινο φως για την υλοποίησή της, καθώς οι δύο εταιρείες «αλληλοσυμπληρώνονται», σημείωσε ο Σούιμερ. Προ μιας διετίας περίπου, οι αρχές Ανταγωνισμού της Ε.Ε. μπλόκαραν τη συγχώνευση του χρηματιστηρίου του Λονδίνου με τον ανταγωνιστή Deutsche Boerse. Ηταν η πέμπτη προσπάθεια των δυο πλευρών να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Κατά καιρούς, παράγοντες των αγορών έχουν παραπονεθεί στις αρμόδιες εποπτικές αρχές πως τα χρηματιστήρια χρεώνουν υψηλές προμήθειες για την παροχή στοιχείων που σχετίζονται με τις τιμές των μετοχών. Το LSE έχει δεσμευτεί πως θα διατηρήσει το καθεστώς της «ελεύθερης πρόσβασης» μετά τη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη Refinitiv εφόσον θα έχει υπό τον έλεγχο του όλη τη βάση δεδομένων και αναλύσεων. Το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της Refinitiv αποτελείται από 130 εργαλεία χρηματοοικονομικής ανάλυσης, διαπραγμάτευσης και αξιολόγησης επενδυτικού κινδύνου. Η Refinitiv δημιουργήθηκε ως εξής: η Thomson Reuters πούλησε το πλειοψηφικό μερίδιο από τη μονάδα Financial & Risk (F&R) στον κολοσσό ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων Blackstone στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που την αποτιμούσε συνολικά στα 20 δισ. δολάρια. Αυτή η μονάδα μετονομάστηκε σε Refinitiv, το πελατολόγιο της οποίας έχει πάνω από 40.000 εταιρείες σε 190 χώρες. Επειδή η Thomson Reuters κράτησε το 45% της Refinitiv στη συμφωνία με την Blackstone, σήμερα θα έχει μερίδιο 15% στο LSE.
Πηγή: kathimerini.gr