Το πρώτο μεσαίο ΙΚΕΑ από τον όμιλο Fourlis στη Βουλγαρία το 2020
Εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2020 αναμένεται να λειτουργήσει το πρώτο ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους του ομίλου Fourlis, με την έναρξη να γίνεται –όπως είχε γνωστοποιηθεί από καιρό– στη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, το πρώτο μικρό ή μεσαίο ΙΚΕΑ αναμένεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το 2021, καθώς ο όμιλος βρίσκεται σε αναζήτηση των κατάλληλων χώρων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας για τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους στην πόλη Βάρνα, στη Βουλγαρία. Το κατάστημα θα είναι εμβαδού 8.000 τ.μ. και βρίσκεται παραπλεύρως του σημείου παραλαβής προϊόντων (pick-up point) που λειτουργεί ήδη εκεί.
Με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες όπου ο όμιλος Fourlis λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ (Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο) θα ανοίξουν πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους 5.000-12.000 τ.μ. και 10 μικρού μεγέθους 1.000-2.000 τ.μ. την επόμενη πενταετία. Υπενθυμίζεται ότι η συνηθισμένη επιφάνεια για τα μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ σήμερα είναι 25.000 τ.μ. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, μια αρχική σκέψη ήταν να αναπτυχθούν τα δύο πρώτα μικρά ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Ηράκλειο, στη θέση των υφιστάμενων pick-up points, σκέψη όμως που δεν είναι βέβαιο ότι τελικά θα εφαρμοσθεί.
Τα μικρά ΙΚΕΑ πιθανώς θα διαθέτουν μικρότερο εστιατόριο από αυτό που υπάρχει στα μεγάλα καταστήματα, οι καταναλωτές θα βρίσκουν όλα τα προϊόντα, αλλά πιθανώς δεν θα υπάρχει χώρος σελφ σέρβις για τα μεγάλα αντικείμενα. Με άλλα λόγια, οι καταναλωτές θα βλέπουν τα προϊόντα και πολλά από αυτά θα τα παραγγέλνουν, ώστε να τους τα αποστέλλει η εταιρεία στο σπίτι, ή να πηγαίνουν οι ίδιοι μια άλλη μέρα να τα παραλαμβάνουν από το κατάστημα. Το πλεονέκτημα των καταστημάτων αυτών για τον όμιλο είναι ότι έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, ενώ εκ των πραγμάτων θα απασχολούν λιγότερο προσωπικό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική αυτή ακολουθείται από τη δημοφιλή σουηδική εταιρεία ήδη από πέρυσι σε μεγάλες μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη (στο Μανχάταν), είτε με μικρότερα καταστήματα είτε με καταστήματα-εκθετήρια. Τα καταστήματα έως 10.000 τ.μ. (αντί των 25.000 τ.μ. που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα) θεωρείται ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει δημιουργήσει η έντονη αστικοποίηση: βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, είναι προσβάσιμα με μέσα μαζικής μεταφοράς και δεν χρειάζεται ο καταναλωτής να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητό του.
Σήμερα, ο όμιλος Fourlis λειτουργεί πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και από ένα σε Κύπρο και Βουλγαρία, ενώ διαθέτει έξι pick-up points στην Ελλάδα, τρία στη Βουλγαρία και ένα στην Κύπρο.
Πηγή: kathimerini.gr