Το πρώτο ιπτάμενο ταξί από Uber – Hyundai με τη συνεργασία της Boeing
Το ταξί του μέλλοντος, ένα ιπτάμενο και ηλεκτροκίνητο ταξί που θα μεταφέρει τέσσερα άτομα σε απόσταση περίπου 96 χιλιομέτρων, σκοπεύουν να δημιουργήσουν από κοινού Uber και Hyundai Motor. Η συνεργασία θα γίνει συγκεκριμένα ανάμεσα στην Uber Elevate, θυγατρική που έχει ιδρύσει η αμερικανική εταιρεία σύνδεσης των ταξί με τους πελάτες της, και τη νοτιοκορεατική αυτοκινητοβιομηχανία. Οι δύο εταιρείες συσπειρώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να προωθήσουν τη χρήση αυτού του ιπτάμενου ταξί στις μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με την Uber, εταίρος στην κοινοπραξία θα είναι επίσης και η Aurora Flight Sciences, θυγατρική της Boeing. Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, εκπρόσωπος της Uber τόνισε πως η Hyundai είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία με εμπειρία στην κατασκευή επιβατικών αυτοκινήτων που γίνεται εταίρος της και συμμετέχει στο σχέδιο για την παραγωγή ιπτάμενων ταξί. Οι δύο εταιρείες παρουσίασαν το πρώτο μοντέλο στην έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών (CES) στο Λας Βέγκας και τόνισαν πως αρχικά θα έχει πιλότο αλλά, προϊόντος του χρόνου, θα εξελιχθεί περαιτέρω και θα ενσωματώσει την τεχνολογία των αυτοκινούμενων οχημάτων.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Uber, στη διάρκεια του έτους θα αρχίσουν οι δοκιμαστικές πτήσεις και οι δύο εταίροι ευελπιστούν πως θα μπορούν να αρχίσουν να προσφέρουν τις σχετικές υπηρεσίες μέσα σε τρία χρόνια.
Στόχος των δύο εταίρων είναι η εναέρια σύνδεση των μεγάλων αστικών κέντρων με τα προάστιά τους και η αντιμετώπιση του προβλήματος της κυκλοφοριακής συμφόρησης στις μεγάλες πόλεις. Οπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, για την Uber η προσφορά υπηρεσιών ιπτάμενων ταξί εντάσσεται στο φιλόδοξο σχέδιό της να αποτελέσει την «Amazon των μεταφορών». Στόχος της, να βγάλει τον κόσμο από τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και να τον συνηθίσει να κυκλοφορεί με το δικό της δίκτυο οχημάτων δημόσιας χρήσης.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει, πάντως, πως δεν υπάρχει ακόμη σαφώς καθορισμένο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα ιπτάμενα ταξί. Σε ό,τι αφορά τη Hyundai, πέμπτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανία, προσπαθεί σε συνεργασία με τη θυγατρική της Kia Motors να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της στη χρήση των νέων τεχνολογιών.
Ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός Boeing συνεργάζεται με τη μονάδα Porsche της Volkswagen για την ανάπτυξη ηλεκτροκίνητου ιπτάμενου αυτοκινήτου, ενώ η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely έχει αγοράσει μειοψηφικό πακέτο στη γερμανική νεοφυή εταιρεία ιπτάμενων ταξί Volocopter. Η ιδέα των ιπτάμενων οχημάτων και ειδικότερα των ιπτάμενων ταξί δεν είναι καινούργια. Υπάρχει, αντιθέτως, εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα. Ο πρωτοπόρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Χένρι Φορντ ήλπιζε να αναπτύξει μια ιπτάμενη εκδοχή του μοντέλου Model T της Ford. Είχε μάλιστα κάνει αρκετές δοκιμαστικές πτήσεις του. Ενα θανατηφόρο ατύχημα σε δοκιμαστική πτήση, όμως, οδήγησε στον θάνατο έναν πιλότο της Ford και ανάγκασε τον Φορντ να εγκαταλείψει το φιλόδοξο σχέδιό του. Σήμερα, πάντως, υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς μέσω αέρος σε σχετικά μικρές αποστάσεις με ελικόπτερο.
Συχνά τα ελικόπτερα αυτά συνδέουν τα αστικά κέντρα με τα αεροδρόμιά τους και το κέντρο της πόλης. Στελεχώνονται, όμως, με εξειδικευμένο προσωπικό και χρησιμοποιούν εξειδικευμένα συστήματα. Είναι, έτσι, απρόσιτα από οικονομικής απόψεως, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ περιορισμένη χρήση.
Πηγή: kathimerini.gr