Το ισχυρότερο σοκ 50ετίας για τη νορβηγική οικονομία
Το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, εκείνο της Νορβηγίας, με περιουσιακά στοιχεία ύψους 950 δισ. δολαρίων ετοιμάζεται να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή ρευστοποίηση τίτλων και περιουσιακών στοιχείων. Καταφεύγει στα κεφάλαιά του η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τους πόρους που χρειάζεται για τα μέτρα αντιμετώπισης της νέας κρίσης. Και ο λόγος είναι πως η οικονομία της χώρας αντιμετωπίζει το χειρότερο οικονομικό σοκ των τελευταίων 50 ετών και μάλιστα διπλό.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταρρεύσει μειώνοντας, έτσι, δραστικά τα έσοδα της Νορβηγίας, ενώ η χώρα πρέπει την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Και ο συνδυασμός αυτών των δύο πληγμάτων διαμορφώνει μια κατάσταση πολύ χειρότερη από εκείνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Τότε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας εκμεταλλεύθηκε την πτώση των τιμών των μετοχών για να αγοράσει φτηνά. Το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν ακόμη η παγκόσμια κρίση ήταν στην αρχή της, το ταμείο της Νορβηγίας αγόρασε φτηνές μετοχές αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων. Είχε, έτσι, θέσει τα θεμέλια για τη θεαματική άνοδο που σημείωσε η αξία των περιουσιακών του στοιχείων στη διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε. Στη διάρκεια του 2008, άλλωστε, τα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο είχαν εκτιναχθεί και η κυβέρνηση τοποθέτησε τμήμα τους στο Ταμείο.
Αυτή τη φορά, όμως, θα αναγκαστεί να εκποιήσει ένα σημαντικό τμήμα των τίτλων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Ινγκβε Σλίνγκσταντ, έχει ήδη προειδοποιήσει πως οι εισροές κεφαλαίων θα είναι φέτος «σημαντικά κατώτερες» από τις προβλεπόμενες. Το 2019 οι εισροές στο Ταμείο έφτασαν στα 23 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, φέτος η κυβέρνηση της Νορβηγίας θα αναγκαστεί να αντλήσει τουλάχιστον 27 δισ. δολάρια από τα κεφάλαια του Ταμείου αν, βέβαια, παραμείνουν οι τιμές του πετρελαίου στα υφιστάμενα επίπεδα για το σύνολο του έτους.
Πριν από μία εβδομάδα όλα έδειχναν ότι η κυβέρνηση θα χρειαζόταν μόνον 14 δισ. δολάρια. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η κυβέρνηση εξετάζει το χειρότερο σενάριο, το ενδεχόμενο δηλαδή να διαρκέσει δύο μήνες ακόμη η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας την οποία έχει επιβάλει για να περιορίσει την πανδημία.
Αναφερόμενος σε αυτό το ενδεχόμενο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιαν Τόρε Σάνερ, σε επιστολή του στο Κοινοβούλιο της χώρας λέει ότι θα χρειαστούν για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους περίπου άλλα 13 δισ. δολάρια. Στην περίπτωση αυτή το κρατικό επενδυτικό ταμείο θα αναγκαστεί να εκποιήσει περισσότερους τίτλους.
Πηγή: kathimerini.gr