Το ελληνικό real estate διεθνοποιείται
Ενα διεθνές δίκτυο προώθησης σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού διαμερισμάτων και κατοικιών στην Ελλάδα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες, ως αποτέλεσμα της όλο και μεγαλύτερης ζήτησης ξένων επενδυτών για ακίνητα στην Ελλάδα.
Ετσι, σε χώρες όπου παραδοσιακά το ενδιαφέρον για αγορά ελληνικών ακινήτων είναι υψηλό έχουν αρχίσει να δημιουργούνται πλέον ψηφιακές πλατφόρμες που προωθούν ακίνητα, κατά κανόνα με τη συνεργασία εγχώριων μεσιτικών γραφείων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ξένες εταιρείες προώθησης έχουν αρχίσει πλέον να δημιουργούν και τοπικά υποκαταστήματα/γραφεία στην Αθήνα, ώστε να διευκολύνουν τους ενδιαφερόμενους αγοραστές.
Μια τέτοια πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα στο Βερολίνο της Γερμανίας. Ο λόγος για τη διαδικτυακή πλατφόρμα ferimmo.de, η οποία, αν και λειτουργεί μόλις από τον Οκτώβριο, διαφημίζει ήδη πάνω από 6.000 ακίνητα στην Ελλάδα. Η πλατφόρμα της νεοφυούς εταιρείας απευθύνεται κατ’ αρχάς στη γερμανική αγορά, αλλά σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες γερμανόφωνες χώρες ή περιοχές με κοινότητες γερμανόφωνων, όπως η Αυστρία, το Βέλγιο, η Ελβετία και το Λουξεμβούργο.
Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Μάριος Χριστοδούλου, διευθύνων σύμβουλος της Ferimmo, «πρόσφατες έρευνες στη γερμανική αγορά επιβεβαιώνουν το αυξανόμενο ενδιαφέρον Γερμανών ιδιωτών για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, κατατάσσοντάς τη στις 10 πρώτες προτιμήσεις τους για απόκτηση εξοχικής κατοικίας στο εξωτερικό. Η σταδιακή σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και οι προοπτικές ανάπτυξής της δημιουργούν καλό κλίμα και θετική προδιάθεση για επενδύσεις στη χώρα μας από γερμανικές επιχειρήσεις και ιδιώτες», σημειώνει ο κ. Χριστοδούλου αναλύοντας τους λόγους ίδρυσης της Ferimmo.
Σε πρόσφατη μελέτη των εταιρειών Fewo-direkt (μέλος του ομίλου Expedia-Homeaway) και Engel &Völkers (δίκτυο μεσιτικών γραφείων), η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων προτιμήσεων των Γερμανών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξοχικό εκτός Γερμανίας.
Στην περίπτωση της χώρας μας, η Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου αποτελούν τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Γερμανούς επενδυτές. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδούλου, με βάση την εν λόγω έρευνα, υπολογίζεται ότι πάνω από 230.000 Γερμανοί ενδιαφέρονται αποκλειστικά για ελληνικά ακίνητα, κάτι που σημαίνει ότι, ακόμα κι αν οι μισοί από αυτούς αποκτήσουν τα επόμενα χρόνια ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ, δημιουργείται δυνητική αγορά αξίας άνω των 11 δισ. ευρώ. Σήμερα, η Ferimmo έχει προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, και τα ακίνητα που προωθούνται προέρχονται από ελληνικά μεσιτικά γραφεία.
Ανάλογη κινητικότητα παρατηρείται και σε άλλες χώρες, όπως, για παράδειγμα, τη Ρωσία, όπου όλο και περισσότεροι επενδυτές αναζητούν φιλικούς προορισμούς για τη μεταφορά κεφαλαίων, ακόμα κι επιχειρήσεων, δίκην «επενδυτικού καταφυγίου».
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να κερδίζει σημαντικά σε δημοφιλία, κυρίως χάρη στη δυνατότητα που προσφέρει η ελληνική αγορά ακινήτων για την εξασφάλιση υψηλών αποδόσεων, μέσω των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ παράλληλα διαθέτει και το φθηνότερο πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής («χρυσή βίζα»).
Στο πλαίσιο αυτό, η ρωσική εταιρεία ακινήτων Tranio έχει αρχίσει να εντείνει την παρουσία της στην Ελλάδα την τελευταία διετία, διαθέτοντας πλέον και ομάδα ανθρώπων μόνιμα εγκατεστημένων στην Ελλάδα, ενώ στον ιστότοπό της προωθούνται ήδη σχεδόν 700 ακίνητα, όλα στην Αθήνα. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών είναι της ίδιας της Tranio, καθώς η εταιρεία έχει αγοράσει και έχει ανακαινίσει κάποια ακίνητα, ακριβώς για να τα μεταπωλήσει σε Ρώσους πελάτες της.
Σύμφωνα με τον κ. Τζορτζ Κακμαζόφ, ιδρυτή και επικεφαλής της Tranio, «οι χαμηλές τιμές πώλησης διαμερισμάτων στο κέντρο της Αθήνας και η υψηλή ζήτηση συμβάλλουν στη διαμόρφωση υψηλών αποδόσεων για τους επενδυτές».
Αυστραλοί αγοράζουν πολυκατοικίες στην Αθήνα, στοχεύοντας στους Κινέζους
Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τα ελληνικά ακίνητα μόνο θεωρητικό δεν είναι. Μία από τις εταιρείες που έχουν ιδρύσει στην Ελλάδα παράρτημα είναι ο επενδυτικός όμιλος της Atladian Capital. Πρόκειται για εταιρεία ορμώμενη από την Αυστραλία με χρηματοδότηση από κινεζικά κεφάλαια. Η εταιρεία αυτή τοποθετείται σε αγορές ακινήτων, με μεγάλο έρεισμα και ζήτηση από την κινεζική επενδυτική κοινότητα. Με δεδομένο ότι πλέον χώρες όπως ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και η Αυστραλία έχουν αυστηροποιήσει τις διαδικασίες αποδοχής και έκδοσης αδειών για μη Ευρωπαίους επενδυτές, η Ελλάδα και η Κύπρος, που διαθέτουν σαφώς πιο φιλικά προγράμματα, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η Atladian Capital έχει αποκτήσει πρόσφατα μια πολυκατοικία οκτώ διαμερισμάτων στον Βοτανικό, ενώ βρίσκεται κοντά στην αγορά ενός ακόμα κτιρίου 15 διαμερισμάτων στους Αμπελοκήπους και ενός ακόμα μεγαλύτερου, 25 διαμερισμάτων, στο κέντρο της Αθήνας, προς την πλευρά της Καλλιθέας. Στόχος της Atladian είναι η ανακατασκευή των ακινήτων και η μεταπώλησή τους σε Κινέζους αγοραστές, που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την ελληνική βίζα, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την έρευνα που δημοσίευσε εντός της εβδομάδας η Εθνική Τράπεζα. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι το 40% της υφιστάμενης ζήτησης για ακίνητα στην Ελλάδα προέρχεται πλέον από το εξωτερικό. Ειδικά στον κλάδο των κατοικιών, το 70% του επενδυτικού ενδιαφέροντος αφορά μικρά διαμερίσματα στην Αττική, απόρροια του φαινομένου Airbnb και της δυνατότητας που προσφέρει για άμεση εκμετάλλευση των ακινήτων. Ακόμα πιο έντονο είναι το ενδιαφέρον των ξένων για τουριστικά ακίνητα, δηλαδή εξοχικές κατοικίες ή ξενοδοχεία.
Πηγή: kathimerini.gr