Τι σχεδιάζει η Ιρλανδία για τη μετά Brexit εποχή
Η Ιρλανδία έχει εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η Βρετανία και η Ε.Ε. δεν συμφωνήσουν σε εκτενή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για τη μετά Brexit εποχή.
Στο σχέδιό της αυτό αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βαραντκάρ, όταν απευθυνόμενος στους βουλευτές, δήλωσε ότι καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να διασφαλίσει ένα είδος τελωνειακής ένωσης και μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Βρετανία και την Ε.Ε. Οπως διευκρίνισε, όμως, η κυβέρνηση εκπονεί εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση που οι προσπάθειές του δεν αποδώσουν καρπούς.
«Ασφαλώς δεν αποκλείουμε την περίπτωση να ζητήσουμε ειδική διευθέτηση για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν είναι αυτή η βασική διαπραγματευτική μας θέση, ούτε η κύρια προτίμησή μας», τόνισε ο κ. Βαραντκάρ. Απέφυγε, ωστόσο, να επεκταθεί σε λεπτομέρειες. Η Ιρλανδία είναι η χώρα της Ε.Ε. με τη μεγαλύτερη έκθεση στη Βρετανία και συνεπώς θα υποστεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις από το Brexit. Ως εκ τούτου το αίτημά της να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit είναι ένα από τα τρία βασικότερα ζητήματα που την απασχολούν σε ό,τι αφορά τις σχετικές συνομιλίες. Τα άλλα δύο αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών της και τα χρήματα που οφείλει η Βρετανία στην Ε.Ε.
Ωστόσο, τυχόν προσπάθεια της Ιρλανδίας να διασφαλίσει ειδικό καθεστώς για τη Βόρεια Ιρλανδία θα προσκρούσει στις αντιρρήσεις του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), που στηρίζει την Τερέζα Μέι.
Η Αρλίν Φόστερ, επικεφαλής του DUP, δήλωσε στο Bloomberg πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Βρετανία, αυτό για μας αποτελεί “κόκκινη γραμμή”».
Πηγή: kathimerini.gr