Τα hedge funds με γυναίκα CEO έχασαν λιγότερα εν μέσω κρίσης
Η γυναικεία προσέγγιση μάλλον αποδεικνύεται πιο επιτυχής από την ανδρική σε έναν τομέα απολύτως κυριαρχούμενο από άνδρες: τον τομέα των επενδύσεων και των hedge funds που, όπως σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, χαρακτηρίζεται από έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά την αντιπροσώπευση των γυναικών στις ηγετικές του θέσεις.
Η επιτυχής προσέγγιση των γυναικών προκύπτει από τον δείκτη HFR προσβασιμότητας για τις γυναίκες, που καλύπτει 25 funds με περιουσιακά στοιχεία 13,2 δισ. δολαρίων. Προκύπτει συγκεκριμένα πως ένας σχετικά μικρός αριθμός hedge funds που διευθύνονται από γυναίκες, σημείωσε μικρότερες ζημίες από τον ευρύτερο κλάδο.
Ο λόγος βέβαια για τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, όταν όλος ο κλάδος υφίστατο τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Αυτή η μικρή ομάδα hedge funds σημείωσε ζημίες 3,5% όταν ο ευρύτερος κλάδος, αδιακρίτως φύλου των διευθυντικών στελεχών, κατέγραφε ζημίες 5,5%.
Σύμφωνα με την επενδυτική Aberdeen Standard, μόλις το 1% των hedge funds διοικείται από γυναίκες, αλλά το ποσοστό αυτό είναι ένα επαρκές δείγμα που εμφανίζει ευρύ φάσμα διαφορετικών επενδυτικών στρατηγικών. Αλλα στελέχη του κλάδου διαφωνούν. Η Λίντα Μπράγκα, που έχει ιδρύσει και διευθύνει το hedge fund Systematica Investments και είναι από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη θηλυκού γένους στον κλάδο, επιμένει πως είναι πολύ μικρός ο αριθμός των γυναικών και δεν επαρκεί για να προσφέρει αρκετά στοιχεία προς ανάλυση.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Ράσελ Μπάρλοου, επικεφαλής της μονάδας εναλλακτικών επενδυτικών στρατηγικών στην επενδυτική Aberdeen Standard, τόνισε πως «οι γυναίκες μάνατζερ φαίνεται να έχουν επιτυχέστερη προσέγγιση στη διαχείριση του κινδύνου». Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, υπάρχουν περιπτώσεις καλής και κακής απόδοσης από διάφορα funds αδιακρίτως φύλου των επικεφαλής τους. Τα στοιχεία προδίδουν, όμως, πως «τα περισσότερα funds τα διαχειρίζονται άνδρες», και όπως τονίζει ο κ. Μπάρλοου, «δυστυχώς είναι πιο δύσκολο» για μια γυναίκα να έχει μια σταδιοδρομία αντίστοιχη με ενός άνδρα στον κλάδο των hedge funds. Και αυτό σημαίνει πως όσες γυναίκες είναι σε τέτοιες διευθυντικές θέσεις είναι, κατά μέσον όρο, ικανότερες από τους άνδρες συναδέλφους τους.
Παρά την καλύτερη απόδοση των funds που έχουν γυναίκα επικεφαλής, ο κλάδος των 3 τρισ. δολαρίων εξακολουθεί να παρουσιάζει μια ακραία ανισορροπία σε ό,τι αφορά την παρουσία γυναικών στις διευθυντικές θέσεις. Και όπως τονίζουν οι FT, πρόκειται για ένα χάσμα που γεφυρώνεται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Πενήντα χρόνια από τότε που ψηφίστηκε στη Βρετανία ο νόμος για την ίση αμοιβή ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται σε hedge funds δεν υπερβαίνει το 18,8%. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική έρευνα, δεν έχει αυξηθεί παρά μόνον οριακά μετά το 2017. Και μολονότι τα τελευταία χρόνια κατεγράφη ένα κύμα από νέα hedge funds που ίδρυσαν γυναίκες, τελικά το ποσοστό των γυναικών σε ηγετικές θέσεις έχει υποχωρήσει στο 10,9%.
Δεν είναι, βέβαια, σαφείς οι λόγοι που οι γυναίκες επικεφαλής hedge funds αντιμετώπισαν επιτυχέστερα φέτος τους κραδασμούς από την πανδημία. Παραμένει, άλλωστε, άγνωστο κατά πόσον πρόκειται να συνεχιστεί η τάση ή αποτελεί μια εξαιρετική περίσταση. Ορισμένα στελέχη του κλάδου, πάντως, υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες μάνατζερ απεδείχθησαν πιο ικανές στο να αποφύγουν τις ζημίες όταν οι ανεπτυγμένες αγορές άρχισαν να υποχωρούν στα τέλη Φεβρουαρίου.
Σχολιάζοντας σχετικά η Ιρένε Περντόμο, που υπήρξε από τους συνιδρυτές του hedge fund Devet Capital και σήμερα είναι γενική διευθύντρια στην Gresham Investment Management στο Λονδίνο, τονίζει πως «ίσως οι γυναίκες τείνουν να αποφεύγουν περισσότερο την ανάληψη κινδύνου, ενδεχομένως είναι πιο προσεκτικές από τους άνδρες». Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Μόνικα Χσιάο, διευθύντρια επενδύσεων στο Triada Capital στο Χονγκ Κονγκ. «Ακριβώς επειδή είμαστε μειονότητα και δεν ανήκουμε στη λέσχη των αγοριών, γι’ αυτό ακριβώς έχουμε την τάση να είμαστε κάπως πιο αντισυμβατικές στην προσέγγισή μας», επισημαίνει η κ. Χσιάο, της οποίας το fund σημείωσε κέρδη 4,25% τον Απρίλιο.
Πηγή: kathimerini.gr