Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ποντάρουν πολλά στην Expo 2020
Στην προσπάθεια απεξάρτησης της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλάζουν τη συνταγή της επιτυχίας στοχεύοντας πλέον στην προσέλκυση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, καθώς και στην ενίσχυση του τουρισμού στην περιοχή. Ορόσημο στην προσπάθεια αυτή συνιστά η φιλοξενία της διεθνούς έκθεσης Expo 2020, στην οποία θα συμμετάσχουν 192 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε νέες αγορές, να δικτυωθούν και να αδράξουν ευκαιρίες που σχετίζονται με την κινητικότητα και τη βιωσιμότητα.
Η Expo 2020 θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι και προετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από 25 εκατομμύρια επισκέπτες, οι οποίοι θα εξερευνήσουν τις νέες επιχειρηματικές προοπτικές που έχουν να προσφέρουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κεντρικό θέμα της έκθεσης είναι η σύνδεση ιδεών και η «κατασκευή του μέλλοντος», ενώ στόχος της είναι να προαγάγει τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και να προωθήσει την ελευθερία διακίνησης ιδεών, αγαθών και ανθρώπων. Η επιλογή του Ντουμπάι ως χώρου φιλοξενίας της διεθνούς έκθεσης δεν είναι διόλου τυχαία. Ενδεικτικά, η παλαιά ονομασία του Ντουμπάι είναι Al Wasl ή «Σύνδεση», αφού αποτελεί επιχειρηματικό και πολιτιστικό επίκεντρο της ευρύτερης περιοχής. Ως αποτέλεσμα, είναι η πόλη των ΗΑΕ με τη μικρότερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Ως εθνικός στόχος έχει τεθεί η απεξάρτηση της οικονομίας από τους υδρογονάνθρακες, συγκεκριμένα από το 30% του ΑΕΠ το 2018 στο 20% το 2021. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στρέψει το βλέμμα σε άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες και κινούνται με μεγάλη ταχύτητα προς αυτή την κατεύθυνση από το 2015, όταν η τιμή του πετρελαίου βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Οι στόχοι έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος «Οραμα 2021» για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μέσω της Expo 2020, το Ντουμπάι φιλοδοξεί να ενισχύσει τη θέση του ως πόλου έλξης διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Κατά την εξάμηνη διάρκειά της, από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, η έκθεση υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 33,4 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Μεγάλο μέρος αυτών των χρημάτων θα προέλθει από τον τζίρο που θα δημιουργήσει η ίδια η έκθεση άμεσα και έμμεσα (π.χ. εισιτήρια και διαμονή επισκεπτών) και από την εκμετάλλευση των υποδομών που αναπτύχθηκαν για τη φιλοξενία της έκθεσης. Μετά τη λήξη της Expo 2020, το 80% των υποδομών, μεταξύ αυτών εντυπωσιακά κτίσματα επιφανών αρχιτεκτόνων και περίπτερα στα οποία θα στεγάζονται οι 192 εθνικές συμμετοχές, θα ενταχθεί σε μια νέα επιχειρηματική ζώνη, ονόματι «περιφέρεια 2020». Επιπλέον, θα δημιουργηθεί και ένα εκθεσιακό κέντρο (DEC) το οποίο προβλέπεται πως θα προσελκύει 1,6 εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο. Τα υπόλοιπα θα προκύψουν εμμέσως, ως αποτέλεσμα της νέας οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Εrnst & Young.
Στην προηγούμενη έκθεση αντίστοιχου βεληνεκούς, που είχε λάβει χώρα στο Μιλάνο το 2015, πολλοί ακτιβιστές διαμαρτύρονταν έντονα για το κόστος της διοργάνωσης, ενώ θεωρούσαν υπερβολική την ανταπόκριση των ιταλικών αρχών στις υψηλές απαιτήσεις της έκθεσης.
Απεναντίας, το Ντουμπάι φιλοδοξεί μέσω της Expo 2020 να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τις συμμετέχουσες χώρες και να δημιουργήσει νέους δεσμούς με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, αποβλέποντας σε μακροχρόνια κοινά οφέλη, τα οποία υπερκαλύπτουν το κόστος της διοργάνωσης. Tο 90% των λειτουργικών δαπανών για την έκθεση και το 95% των κεφαλαιουχικών επενδύσεων αναμένεται να επαναδιοχετευθούν στην οικονομία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως εκτιμά η συμβουλευτική Ernst & Young.
Οι στόχοι της ελληνικής συμμετοχής και η προβολή των «Επτά πυλώνων»
Στο πλαίσιο της Expo 2020, η Ελλάδα φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την εμπορική και οικονομική σχέση της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και να την επεκτείνει σε περαιτέρω τομείς, όπως τόνισε ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, Μοχάμεντ Μιρ Αλραΐσι.
Στόχοι της ελληνικής συμμετοχής είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, η ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας των ελληνικών εταιρειών και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Εκτός αυτού, η ελληνική ομάδα μέσω της παρουσίας της στην Expo 2020 ευελπιστεί να δημιουργήσει περισσότερες και πιο ποιοτικές θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την παραγωγικότητα και την καινοτομία σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Φιλοδοξεί επίσης να ενισχύσει τις νεοφυείς (startups), καθώς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην παρουσίαση του ελληνικού περιπτέρου, που θα ανεγερθεί στο Ντουμπάι, ο πρέσβης Μοχάμεντ Μιρ Αλραΐσι προσκάλεσε τις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να εκπροσωπήσουν ενεργά την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση.
Η ελληνική συμμετοχή πρόκειται να επικεντρωθεί στους νευραλγικούς τομείς της οικονομίας και στα ιδιαίτερα οικονομικά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελλάδας, τα οποία και συνιστούν δίαυλο για την ανάπτυξη και την επιτυχία. «Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη χώρα μας να προβληθεί για έξι μήνες σε ένα πολύ ευρύ κοινό», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ρέτσας, εκπρόσωπος του οργανισμού Enterprise Greece, που ανέλαβε τη διοργάνωση της ελληνικής συμμετοχής, και διευθυντής του ελληνικού περιπτέρου.
Στους χώρους του ελληνικού περιπτέρου θα αναδεικνύονται οι επτά πυλώνες της ελληνικής οικονομίας: το ανθρώπινο δυναμικό, η ναυτιλία και η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, η φαρμακοβιομηχανία και φυσικά η τεχνολογία.
Ο σχεδιασμός του ελληνικού περιπτέρου παραπέμπει στον μίτο της Αριάδνης. Οι αρχιτέκτονες της κατασκευής, η ελληνική εταιρεία Salfo and Associates, συνέδεσαν αλληγορικά την έξοδο του Θησέα από τον λαβύρινθο με την πορεία της χώρας προς την επιτυχία. Οπως ακριβώς ο Θησέας χρησιμοποίησε την ευρηματικότητα και συγκεκριμένα έναν μίτο για να βγει από τον λαβύρινθο, έτσι και η Ελλάδα θα αξιοποιήσει τους ταλαντούχους πολίτες της, οι οποίοι μέσω της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας θα οδηγήσουν την οικονομία σε σταθερή ανάπτυξη.
Οσο ο επισκέπτης ακολουθεί την ενδεδειγμένη πορεία μέσα στο ελληνικό περίπτερο, θα βλέπει τα χαρακτηριστικά στοιχεία από τους επτά πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Πηγή: kathimerini.gr