Σχέδιο για ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο
Σχέδιο για ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο
Για πρώτη φορά στο τραπέζι του Εurogroup συζητήθηκε η περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης και πώς θα μπορεί να προστατευθεί το ευρώ καλύτερα σε μια μελλοντική κρίση. Συγκεκριμένα, πώς ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, έτσι ώστε στην επόμενη κρίση που θα αντιμετωπίσει η Ευρωζώνη να μη χρειαστεί η συμβολή κάποιου άλλου οργανισμού, εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). «Ο ESM έχει έναν πολύ δυνατό ρόλο να παίξει, όχι μόνο στη διαχείριση κρίσεων αλλά και στην πρόληψη νέων κρίσεων», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το τέλος της συνεδρίασης, ενώ συγχρόνως πρόσθεσε ότι είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως ο ESM πρέπει να αναλάβει βασικό ρόλο για την τραπεζική ένωση.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνον η εμβάθυνση της Ευρωζώνης εντός ευρωπαϊκού πλαισίου, καθώς οι βασικοί κανόνες της δεν πρέπει να αλλάξουν. Σύμφωνα με πρόταση που κατέθεσε η Γερμανία, το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης θα πρέπει να έχει ρόλο στην εποπτεία των δημοσιονομικών πολιτικών που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και να διαχειρίζεται αυτόματες αναδιαρθρώσεις χρεών
Σε αντίθεση με το ΔΝΤ, ο ESM δεν διαθέτει την εξουσία να παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει ένα μέλος του πριν αυτό χάσει την πρόσβαση στις αγορές και ζητήσει διάσωση. «Είναι ως εκ τούτου σημαντικό να διευρύνουμε το ραντάρ του ESM και να του δώσουμε έναν ισχυρότερο ρόλο όσον αφορά την παρακολούθηση του ρίσκου σε μια χώρα», τονίζει η γερμανική πρόταση που έχει δει το Reuters. Η συνθήκη του ESM θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να περιλαμβάνει ένα μηχανισμό αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους που θα είναι γνωστός στους επενδυτές πριν αγοράσουν ένα κρατικό ομόλογο. Αν μια χώρα ζητήσει διάσωση, η ωρίμανση των ομολόγων της θα επιμηκύνεται αυτόματα και, εφόσον είναι αναγκαίο για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, θα εφαρμόζεται ουσιαστική αναδιάρθρωση χρέους. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα του ESM να στηρίξει το ευρωπαϊκό ταμείο για την εκκαθάριση των τραπεζών, το Βερολίνο τονίζει ότι θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μόνον όταν εφαρμοσθούν οι προτάσεις για τη μείωση του ρίσκου.
Πηγή: kathimerini.gr