Συμφωνία Ρωσίας – Βενεζουέλας για το χρέος
Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τη χρεοκοπία της Βενεζουέλας, καθώς η κυβέρνηση Μαδούρο επιμένει πως θα εξυπηρετήσει το χρέος, συνολικού ύψους 150 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P και Fitch έχουν κηρύξει τη Βενεζουέλα σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας». Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βενεζουέλας έχουν μειωθεί σε λιγότερα από 10 δισ. δολάρια και οι επενδυτές αμφιβάλλουν κατά πόσον θα μπορέσει το Καράκας να καλύπτει τις υποχρεώσεις του.
Η κυβέρνηση Μαδούρο διαβεβαίωσε χθες ότι θα εξοφλήσει το χρέος της, τονίζοντας ότι θα αποπληρώσει ακόμη και εκπρόθεσμα τη δόση των 200 εκατ. δολ. για δύο ομόλογα που λήγουν το 2019 και το 2024, αντίστοιχα. Σε ομιλία του στην κρατική τηλεόραση, ο υπουργός Επικοινωνίας Χόρχε Ροντρίγκες επισήμανε ότι «σήμερα η Βενεζουέλα ξεκίνησε τη διαδικασία αποπληρωμής τόκων του εξωτερικού της χρέους». Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης είχε ολοκληρωθεί χωρίς σαφές αποτέλεσμα η συνάντηση στο Καράκας μεταξύ της κυβέρνησης και ιδιωτών ομολογιούχων, με στόχο την εκπόνηση σχεδίου για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας. Μάλιστα, οι ιδιώτες διεθνείς πιστωτές δήλωναν μετά τη συνάντηση πως η κυβέρνηση Μαδούρο είχε ζητήσει από αυτούς να καταθέσουν πρόταση για την αναδιάρθρωση, αντί να προτείνει η ίδια σχέδιο.
Από την άλλη, κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι η συνάντηση της Δευτέρας σηματοδότησε την έναρξη των διαδικασιών επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους της χώρας, την οποία ο Νικολάς Μαδούρο επιζητεί από τις αρχές του μήνα. Την πλήρη στήριξή της στην κυβέρνηση Μαδούρο επιβεβαίωσε χθες και η Ρωσία, που υπέγραψε συμφωνία αναδιάρθρωσης των χρημάτων που της οφείλει η Βενεζουέλα. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, η Βενεζουέλα θα έχει τη δυνατότητα να καταβάλει το σύνολο του ποσού, που ανέρχεται στα 3,15 δισ. δολάρια, σε δέκα χρόνια. Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη της Βενεζουέλας και θα «βελτιώσει την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους, αυξάνοντας τις πιθανότητες να λάβουν πίσω όλοι οι πιστωτές τα οφειλόμενα».
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Ελόι Τόρες, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Σάντα Μαρία στο Καράκας και πρώην διπλωμάτης της Βενεζουέλας στη Ρωσία, είπε πως η συμφωνία δεν αποτελεί μόνιμη λύση για τα προβλήματα της χώρας. Υποστήριξη προς τη Βενεζουέλα προσέφερε χθες και ο δεύτερος πολιτικός και οικονομικός σύμμαχος της, η Κίνα. Παρά την οικονομική παράλυση της χώρας, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Μαδούρο σχετικά με την ικανότητά της να διαχειριστεί τις κρίσιμες υποθέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της εξυπηρέτησης του χρέους της. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ επισήμανε, όπως αναφέρει το Reuters, ότι η συνεργασία Κίνας – Βενεζουέλας διεξάγεται ομαλά σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας στο εσωτερικό της πληγείσας χώρας, εντείνεται η διεθνής πίεση το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη Fitch να υποβαθμίζει και αυτή τη Βενεζουέλα σε «επιλεκτική χρεοκοπία».
Από το 2015 δεν υπάρχουν στοιχεία για τον πληθωρισμό
Πέραν της σύγχυσης που επικρατεί μεταξύ της κυβέρνησης Μαδούρο και των επενδυτών για τη χρηματοδοτική δυνατότητα της Βενεζουέλας και την αναδιάρθρωση του χρέους της, σύγχυση επικρατεί και ως προς την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων της χώρας, καθώς από τα τέλη του 2015 δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που εκπροσωπεί μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες και οικονομικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο, η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε έως 15% το 2016 και 10% το τρέχον έτος. Επίσης, σύμφωνα με το IIF, ο πληθωρισμός αναμένεται έως τα τέλη του 2017 να ανέλθει στο 1.000%. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις του ΔΝΤ, ο πληθωρισμός θα αναρριχηθεί στο 2.300% το 2018, δεδομένης της δεινής πολιτικής κατάστασης και των διαρκώς επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στο εσωτερικό της χώρας. Σαφέστερη εικόνα για την πορεία του χρέους της Βενεζουέλας δίνει το IIF, το οποίο εκτιμά ότι το συνολικό εξωτερικό χρέος της Βενεζουέλας ανέρχεται στα 150 δισ. δολ., εκ των οποίων 45 δισ. δολ. αντιστοιχούν σε χρέος της κυβέρνησης, άλλα 45 δισ. δολ. αφορούν το χρέος της πετρελαϊκής PDVSA, 23 δισ. δολ. χρωστάει η χώρα στην Κίνα και 14 δισ. δολ. αντιστοιχούν στις υποχρεώσεις της προς ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι τα συναλλαγματικά της αποθέματα έχουν υποχωρήσει στα 9,7 δισ. δολ., ενώ η χώρα καλείται να καταβάλει έως τα τέλη του 2017 από 1,47 έως 1,7 δισ. δολ., καθώς και άλλα 8 δισ. δολ. έως το 2018.
Πηγή: kathimerini.gr