Συμφωνία Ιρλανδίας – Apple για αναδρομική καταβολή φόρων ύψους 13 δισ. ευρώ
Σε συμφωνία κατέληξαν η ιρλανδική κυβέρνηση και ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός Apple, προκειμένου ο τελευταίος να αρχίσει να καταβάλλει τα 13 δισ. ευρώ που χρωστάει ως αναδρομικούς φόρους σε δεσμευμένο μεσεγγυητικό λογαριασμό. Ωστόσο, παρά τη μεταξύ τους συμφωνία, τόσο η Apple όσο και η Ιρλανδία έχουν προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Λίγο πριν από τη συνάντησή του με την επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντονόχοε ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει την καταβολή του ποσού από την Apple στον εν λόγω λογαριασμό από το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Αύγουστο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε να εισπράξει το Δουβλίνο 13 δισ. ευρώ από την Apple ως μη καταβληθέντες φόρους, διότι οι ιρλανδικές αρχές επέβαλαν μηδενικό ή ελάχιστο φόρο στην εταιρεία, παρά τα τεράστια κέρδη της. Αυτό, ουσιαστικά, έφερε στο φως την πολύκροτη υπόθεση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης που απολαμβάνουν αρκετές πολυεθνικές εταιρείες εις βάρος των υπόλοιπων εταιρειών. Η συναίνεση που επέδειξαν τα δύο εμπλεκόμενα μέρη έλαβε χώρα μετά τη σύγκρουση Βρυξελλών και Δουβλίνου, λόγω της απόφασης της Ε.Ε. τον περασμένο Οκτώβριο να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ιρλανδική κυβέρνηση διότι απέτυχε να ανακτήσει οφειλόμενους φόρους.
Εντούτοις, τόσο η Apple όσο και η ιρλανδική κυβέρνηση έχουν ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης της Κομισιόν, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας The Guardian, οι ιθύνοντες της εταιρείας φαίνεται ότι ελπίζουν πως θα ανακτήσουν το ποσό σε περίπτωση που δικαιωθούν κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα Wall Street Journal, η Apple τόνισε ότι «διαθέτουμε μία πολύ καλά οργανωμένη ομάδα, η οποία εργάζεται επιμελώς και με ταχύτητα με την Ιρλανδία σχετικά με την πορεία του αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ανατρέψει την απόφαση της Κομισιόν μόλις συλλέξει και αξιολογήσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Ηδη ο τεχνολογικός κολοσσός, διά στόματος του διευθύνοντος συμβούλου του, Τιμ Κουκ, είχε αντιδράσει έντονα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το ευνοϊκό φορoλογικό καθεστώς που προσφέρει η Ιρλανδία έχει στοχοποιηθεί από την Κομισιόν, διότι η χώρα προσπαθεί να αυξήσει τον αριθμό των εγχώριων επενδύσεων μέσα από την παρουσία ξένων εταιρειών. Εντονο προβληματισμό εγείρει και το ζήτημα των διαφυγόντων φορολογικών εσόδων έπειτα από περιπτώσεις φοροδιαφυγής μεγάλων κολοσσών.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ