Στο 2,1% προβλέπεται η ανάπτυξη στην Πορτογαλία
Η πορτογαλική οικονομία είναι πλέον στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την κρίση και προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό γύρω στο 2% μέχρι και το 2020, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη. Ωστόσο, το βιοτικό επίπεδο των Πορτογάλων εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από πολλών άλλων μελών του ΟΟΣΑ και το ποσοστό φτώχειας παραμένει υψηλό, ενώ εμφανίζονται νέες απειλές στον ορίζοντα όπως η επιβράδυνση των πορτογαλικών εξαγωγών και το Brexit.
Στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την πορτογαλική οικονομία τονίζεται πως οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα έχουν «βελτιωθεί αξιοσημείωτα» τα τελευταία χρόνια και ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013 και διαμορφώνεται πλέον στο 7% καταγράφοντας «μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ την τελευταία δεκαετία».
Ο ρυθμός ανάπτυξης της πορτογαλικής οικονομίας προβλέπεται πως θα διαμορφωθεί το 2019 στο 2,1%, δηλαδή όσο ήταν και πέρυσι, χάρη στην ενίσχυση των επενδύσεων που θα αντισταθμίσει την επιβράδυνση των εξαγωγών. Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ βρίσκεται πολύ πιο κοντά σε αυτήν της πορτογαλικής κυβέρνησης (2,2%) παρά της Κομισιόν (1,7%). Για το 2020 ο ΟΟΣΑ προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 1,9%.
Η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών και η άνοδος του τουρισμού βοήθησαν την πορτογαλική οικονομία να ξεπεράσει την έντονη οικονομική ύφεση που βίωσε τα χρόνια της κρίσης και την πολιτική λιτότητας που ακολούθησε το 2011-2014. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι τουριστικές υπηρεσίες αναπτύχθηκαν με ετήσιο ρυθμό άνω του 10% μεταξύ 2010 και 2017 και αποτελούν πλέον το 50% όλων των εξαγωγών υπηρεσιών. Γενικότερα, οι πορτογαλικές εξαγωγές αναμένεται να αναπτυχθούν εφέτος με ρυθμό 4,5%, από 6% το 2018, και να επιβραδυνθούν στο 3,7% το 2020.
Παρά τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, το ποσοστό φτώχειας του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας παραμένει υψηλό, λέει ο ΟΟΣΑ, ενώ οι Πορτογάλοι θεωρούν σήμερα πως το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλότερο απ’ ό,τι πριν από την κρίση. Το γεγονός οφείλεται στο «μέτριο βιοτικό επίπεδο συγκριτικά με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ» και στη μικρή σύγκλιση με αυτές τις οικονομίες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ωστόσο η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την ΕΚΤ (όταν συμβεί) είναι πιθανό να περιορίσει τις δαπάνες επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Αλλες απειλές είναι το Brexit (η Βρετανία είναι η τέταρτη σημαντικότερη αγορά για την Πορτογαλία) αλλά και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν οι πορτογαλικές τράπεζες στο χαρτοφυλάκιό τους. Το ποσοστό τους είχε φτάσει στο απόγειο το 2016 και έκτοτε υποχώρησε κατά περισσότερο από 35% αλλά εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στον ΟΟΣΑ. Τέλος, το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας μειώθηκε από το 130,6% του ΑΕΠ το 2014 στο 121% το 2018, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο βάρος για τη χώρα.
Πηγή: kathimerini.gr