Στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων το master plan της Cosco
Σε νέο τεστ κοπώσεως πρόκειται να υποβληθεί σήμερα Πέμπτη το επενδυτικό σχέδιο των 612 εκατ. ευρώ της Cosco στον Πειραιά, καθώς εξετάζεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του υπουργείου Πολιτισμού. Η συζήτηση στο ΚΣΝΜ ακολουθεί τις αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), με τις οποίες δεν εγκρίθηκε τμήμα του επενδυτικού σχεδίου αλλά και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που αξιώνει σειρά σημαντικών αλλαγών.
Κύκλοι της Cosco πάντως εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι μετά τη συνάντηση κορυφαίων αξιωματούχων της με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, τον υφυπουργό Πολιτισμού, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, παρουσία της πρέσβειρας της Κίνας, που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Μαξίμου. Ειδικότερα συμφωνήθηκε να υποβληθεί εκ νέου στην ΕΣΑΛ άμεσα το επενδυτικό σχέδιο, με μικρές αλλαγές, προκειμένου να εγκριθεί και να παρακαμφθούν τυχόν εμπόδια που ανέκυψαν μέχρι τώρα.
Σε κάθε περίπτωση, η «έγκριση ή μη της μελέτης του αναπτυξιακού σχεδίου (master plan), του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε., που αφορά τα έργα στον λιμένα Πειραιά, του Δήμου Πειραιά, της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, της Περιφέρειας Αττικής» είναι το πέμπτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης του ΚΣΝΜ. Τα βασικά σημεία που θα εξεταστούν είναι δύο.
Πρώτον, το σχέδιο για την ανακατασκευή του κτιρίου της Παγόδας και τη μετατροπή του σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση της ΕΣΑΛ, «προκειμένου να εγκριθεί η εν λόγω πρόταση, είναι κατά τον νόμο απαραίτητη προϋπόθεση να προηγηθεί η έγκριση της αλλαγής της χρήσης του κτιρίου από το υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από σχετική γνωμοδότηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, δεδομένου ότι πρόκειται για χαρακτηρισμένο μνημείο. Επισημαίνεται, σε κάθε περίπτωση, ότι ενδεχόμενη έγκριση δεν μπορεί να αφορά ανακατασκευή παρά μόνο μετατροπή, καθώς πρόκειται για χαρακτηρισμένο μνημείο».
Δεύτερον, το σχέδιο μετατροπής των δύο υφιστάμενων αποθηκών σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων. Οπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΣΑΛ, η επιτροπή «δεν έχει αντίρρηση για τη μετατροπή των δύο υφιστάμενων αποθηκών σε ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων και πέντε αστέρων, με την προϋπόθεση έγκρισης της χρήσης και των αντίστοιχων μελετών από το υπουργείο Πολιτισμού ύστερα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ. Σε περίπτωση κατεδάφισής τους θα τηρηθούν οι ισχύοντες όροι δόμησης κατά τον χρόνο της ανοικοδόμησης».
Οι συνολικές επενδύσεις της Cosco στον ΟΛΠ που προβλέπει το master plan ανέρχονται σε 612 εκατ. ευρώ. Τα 293,7 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν τις λεγόμενες υποχρεωτικές επενδύσεις, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2021, προκειμένου να μεταβιβαστεί στην Cosco, και το υπόλοιπο 16% των μετοχών του ΟΛΠ, πέραν του 51% που απέκτησε τον Αύγουστο του 2016 έναντι 293,7 εκατ. Για την απόκτηση του επιπλέον ποσοστού, του 16%, έχουν μάλιστα κατατεθεί σε λογαριασμό μεσεγγύησης (escrow account) 88 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν μπορεί να εισπράξει το Δημόσιο πριν «κλείσει» η μεταβίβαση. Η Cosco έχει προσθέσει στο επενδυτικό πρόγραμμα και επιπλέον επενδύσεις 318 εκατ. ευρώ, με τη διοίκηση του ΟΛΠ να επισημαίνει πως το master plan είναι ενιαίο και αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων McKinsey.
Πηγή: kathimerini.gr