Στην αναμονή έως και το 2021 για κινητή τηλεφωνία 5ης γενιάς
Δεν θα κάνει «ποδαρικό» το 2020 η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G) στη χώρα μας. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εκχωρηθεί οι άδειες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).
Aλλά ακόμη και αυτό δεν θεωρείται σίγουρο, με δεδομένο ότι η ζώνη συχνοτήτων των 700 MHz, που θεωρείται ζωτικής σημασίας στις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G, παραμένει ακόμη κατειλημμένη από τα τηλεοπτικά κανάλια και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η χρονιά που μόλις ξεκίνησε δεν θα είναι μονότονη.
Από τη μια οι πιθανές αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των επιχειρήσεων του κλάδου (Forthnet, Wind) και από την άλλη η παραχώρηση των αδειών 5G αναμένεται να δώσουν νέα πνοή.
Αν πάνω σε όλα αυτά συνυπολογιστούν ο σινοαμερικανικός πόλεμος για τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιος τέταρτος ενδιαφερόμενος για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, είτε μέσω Forthnet είτε μέσω των Vodafone/Wind, τότε το 2020 μπορεί να κρύβει πολλές εξελίξεις.
Αναφορικά με τον σινοαμερικανικό τεχνολογικό πόλεμο, το θέμα ήδη απασχολεί την Ελλάδα, αφού η αμερικανική πλευρά θα το θέσει στην ατζέντα των συζητήσεων μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ.
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να οχυρωθεί πίσω από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αποφάσεις της Κομισιόν, όμως οι αμερικανικές πιέσεις προς τη χώρα μας παραμένουν αμείωτες και έχουν ως στόχο να παραμείνει η κινεζική Huawei εκτός των ελληνικών δικτύων 5ης γενιάς. Και όσο θα πλησιάζουμε στις αμερικανικές εκλογές (Νοέμβριος 2020) τόσο η ηγεσία του Λευκού Οίκου θα ασκεί πιέσεις, καθώς έχει αναγάγει το θέμα σε βασικό εργαλείο εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.
Από την άλλη πλευρά, για την παραχώρηση των αδειών 5G στη χώρα μας, όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κάποια διαδικασία προς το τέλος του έτους. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να περιλάβει τις ζώνες των 3,6 GHz και 26 GHz, και όχι τις συχνότητες της ζώνης των 700 MΗz.
Η τελευταία, προς δυσαρέσκεια των εταιρειών του κλάδου, θα διατεθεί σε δεύτερο χρόνο, πιθανώς το καλοκαίρι του 2021. Ωστόσο, καθώς η ζώνη αυτή είναι σημαντική για τα δίκτυα 5ης γενιάς σε ημιαστικές περιοχές, δεν αναμένεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στη διάδοση των δικτύων 5G, η οποία τουλάχιστον στο πρώτο διάστημα θα εστιαστεί στα αστικά κέντρα. Αυτό φυσικά θα συμβεί μόνον μετά τη διενέργεια του διαγωνισμού εκχώρησης συχνοτήτων 5G στις ζώνες 3,6 και 26 GHz που εκτιμάται στο τέταρτο τρίμηνο του 2020.
Ενδεικτικό της κατάστασης με τις άδειες 5G είναι ότι ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει κανένα έσοδο από τις άδειες 5G. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους – πρώτον, επειδή η όποια εκταμίευση θα γίνει μέσα στο 2021 ακόμη και αν ο διαγωνισμός διεξαχθεί μέσα στο 2020, και δεύτερον, επειδή η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πιέσει τις εταιρείες κινητής για μια μεγιστοποίηση του τιμήματος των αδειών. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα υπονομευθεί (οικονομικά) η ανάπτυξη των δικτύων 5G, σε μια στιγμή εύθραυστης ανάκαμψης της αγοράς.
Ως ένα βαθμό αυτό φέρεται να έχει υποσχεθεί στον κλάδο τηλεπικοινωνιών τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο τελευταίος είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι εφόσον οι επιχειρήσεις κινητής μειώσουν το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, τότε η κυβέρνηση δεν θα επιδιώξει, όπως συνέβη πλειστάκις στο παρελθόν, τη μεγιστοποίηση του εσόδου από τη διάθεση των αδειών κινητής τηλεφωνίας 5G.
Εξάλλου, τα έσοδα από τις συχνότητες της κινητής κατευθύνονται στην εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τώρα η χώρα χρειάζεται περισσότερες αναπτυξιακές ευκαιρίες.
Πηγή: kathimerini.gr