Στήνουν πλωτά αιολικά πάρκα στον Ειρηνικό
Μεγαλόπνοα σχέδια για την αιολική ενέργεια έχει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καθώς προωθεί σχέδια για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων πέραν των ακτών του Ειρηνικού, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα The New York Times. Και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά, ενώ η ίδια η γεωμορφολογία των δυτικών ακτών θέτει και τεράστια ζητήματα για την παραγωγή αυτής της μορφής ήπιας ενέργειας. Παρά ταύτα, είναι εκ παραλλήλου και μία μεγάλη ευκαιρία τόσο για τον Αμερικανό πρόεδρο όσο και για τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για αύξηση της παραγωγής και χρήσης καθαρής ενέργειας. Ο σχεδιασμός θέλει να εξετάζονται δύο περιοχές στα ανοικτά των ακτών της κεντρικής και βόρειας Καλιφόρνιας. Η μία είναι στον κόλπο Μόρο και η άλλη πλησίον της κομητείας Χάμπολντ. Αμφότερες με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων θα μπορούν να παράγουν σε ορίζοντα δεκαετίας έως και 4,6 γιγαβάτ και να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες 1,6 εκατομμυρίου σπιτιών, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Λευκού Οίκου. «Εναπόκειται σε εμάς, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μέλλον της καθαρής ενέργειας, αλλά για να το διασφαλίσουμε θα πρέπει όλοι μας να συστρατευθούμε σε αυτό με αρωγό την καλύτερη δυνατή επιστημονική γνώση», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ντεμπ Χάαλαντ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει θέσει στόχο έως το 2035 να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, επιδιώκει το σύνολο της οικονομίας της χώρας να μεταβεί στην καθαρή ενέργεια έως το 2050, όπως αναφέρουν οι ΝΥΤ. Αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα έχει και η πολιτεία της Καλιφόρνιας, η οποία επιδιώκει όλη η οικονομία να έχει μεταβεί στην καθαρή ενέργεια μέχρι το 2045. Κατά τον κυβερνήτη της Γκάβιν Νιούσομ, η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για τα επιπλέοντα αιολικά πάρκα έχει ιστορική σημασία, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού. Υπό το πρίσμα των περιβαλλοντικών στόχων του, ο κ. Μπάιντεν σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή αιολικής ενέργειας πέραν των ακτών από τα μόλις 42 μεγαβάτ σήμερα σε 30.000 μεγαβάτ έως το 2030. Αξίζει να επισημανθεί πως ήδη στις αρχές Μαΐου έλαβε το πράσινο φως από τις αρμόδιες ομοσπονδιακές αρχές το πρώτο έργο υπεράκτιου αιολικού πάρκου, ενώ αναμένεται να περάσουν τη διαδικασία ακόμη δώδεκα προτάσεις, που προβλέπουν ανάπτυξη ανεμογεννητριών πέραν των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι εν συγκρίσει με τις ανατολικές ακτές τα ύδατα στις δυτικές βαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη υπεράκτιων εγκαταστάσεων, οπότε ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να εξετάσει την ανάπτυξη μιας αρκετά φουτουριστικής τεχνολογίας με πλωτά αιολικά πάρκα, όπως αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα The Verge. Μέχρι τώρα, οι τεχνικοί περιορισμοί εμπόδιζαν γενικά τις εταιρείες να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες που είναι στερεωμένες στον πυθμένα των υδάτων σε βάθος άνω των 60 μέτρων. Αυτό άφησε εκτός σχεδιασμού σχεδόν το 60% των πόρων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, σύμφωνα με το Εθνικό Εργαστήριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (NREL). Με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, όμως, που δίνουν τη δυνατότητα στις ανεμογεννήτριες να επιπλέουν σε βαθύτερα νερά, φαίνεται πως θα εκταμιευθούν τα εν λόγω κονδύλια. Τέλος, το υπουργείο Ενέργειας έχει δηλώσει ότι διοχέτευσε περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για την προώθηση της τεχνολογίας σχετικά με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες – μέχρι στιγμής λίγες τέτοιες λειτουργούν και δεν υπάρχουν ακόμη επιπλέοντα αιολικά πάρκα με εμπορικό χαρακτήρα πουθενά στον κόσμο.
Πηγή: kathimerini.gr