Σκληρή κριτική από το ΔΝΤ στο πακέτο μέτρων Τσίπρα
Στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που θα έπρεπε κινούνται τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον τομέα της φορολογίας, είπε χθες ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν, την ίδια ώρα που Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνέχιζαν να διατυπώνουν ανησυχίες και επιφυλάξεις, αν και όχι επισήμως.
To πακέτο Τσίπρα ίσως να μην είναι ευθυγραμμισμένο με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι των πιστωτών της, σχολίασε ένας αξιωματούχος, ενώ ένας άλλος σημείωσε ότι προωθείται το είδος της οικονομικής χαλάρωσης για το οποίο η Ε.Ε. είχε εκφράσει ανησυχία στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.
Εχοντας μόλις ολοκληρώσει τις τριήμερες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της μεικτής ομάδας του ΔΝΤ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, ο κ. Ντόλμαν, μιλώντας σε συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε κανονικά να στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για την τόνωση των επενδύσεων. Ωστόσο, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν οδηγούν σε συρρίκνωσή της, μέσω της μη μείωσης του αφορολογήτου, των παρεμβάσεων στον ΦΠΑ και της επαναφοράς εξαιρέσεων που είχαν καταργηθεί, υποστήριξε.
Οι φόροι στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλοί, είπε ο κ. Ντόλμαν, ο οποίος σημείωσε ότι θα ήταν υπέρ μιας μείωσης των συντελεστών των εταιρικών φόρων, της φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών.
Επίσης, άσκησε κριτική στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, εκφράζοντας προβληματισμό για την επίδρασή της στα δημοσιονομικά μεγέθη και στην κουλτούρα πληρωμών, καθώς –όπως είπε– έρχεται σε συνέχεια άλλων 50 ρυθμίσεων που έγιναν από το 1997 έως το 2015.
Ο κ. Ντόλμαν σκιαγράφησε μια εικόνα της μεταμνημονιακής Ελλάδας με πολλά προβλήματα, μια «μεικτή» εικόνα: Υπάρχει ανάκαμψη, είπε, αλλά είναι πολύ ασθενής, η ανεργία μειώνεται, αλλά παραμένει σε απαράδεκτα υψηλό ποσοστό, το κοινωνικό σύστημα υπολείπεται των απαιτήσεων, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν υπερκαλυφθεί, αλλά εις βάρος της ανάπτυξης, με μεγάλη περιστολή των δημοσίων επενδύσεων, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι υψηλά, οι τράπεζες εξακολουθούν να μη χρηματοδοτούν την οικονομία, η χώρα έχει μεν πρόσβαση στις αγορές, αλλά οι αποδόσεις είναι ψηλές και υπάρχουν αρνητικές δημογραφικές τάσεις, με πρόβλεψη για περιστολή του ενεργού πληθυσμού κατά 40% έως το 2070.
«Η Ελλάδα έχει ακόμη μία μη ολοκληρωμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων», είπε. «Θα έπρεπε να στοχεύει σε μακροπρόθεσμα μέτρα και όχι βραχυπρόθεσμα. Το μόνο αειφόρο μονοπάτι είναι η ανταγωνιστικότητα».
Στο ίδιο πάνελ, ο Μιχάλης Χαλιάσος, κάτοχος της έδρας Μακροοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, τόνισε ότι «είναι ακόμη αναμμένο το κόκκινο λαμπάκι στο πιλοτήριο», πως πετύχαμε τους στόχους στα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά αποτύχαμε σε όλα τα άλλα (χρέος, επενδύσεις, παραγωγικότητα, ανεργία, εξαγωγές), και σημείωσε ότι οι Γερμανοί θεωρούν πως δεν υπάρχει ελπίδα με την Ελλάδα.
Ο Ζολτ Ντάρβας, επικεφαλής του Ινστιτούτου Bruegel, προειδοποίησε ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχει κίνδυνος σημαντικής επιβράδυνσης της ανάπτυξης, λόγω μη αύξησης των επενδύσεων και δημογραφικών τάσεων, κάτι που θα προκαλέσει αρνητική αντίδραση των αγορών. Συμφωνώντας με τον κ. Ντόλμαν, είπε ότι πολύ λίγοι πληρώνουν υψηλούς φόρους και πως χρειάζεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Πηγή: kathimerini.gr