Σκέψεις Ikea για πλατφόρμα με προϊόντα και ανταγωνιστών
Η Ikea εξετάζει τη δημιουργία πλατφόρμας που θα προσφέρει προς πώληση όχι μόνον τα δικά της έπιπλα αλλά και ανταγωνιστών, σε μια απόπειρα να ακολουθήσει σταδιακά τα βήματα των κολοσσών ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ή Alibaba. Οπως προκύπτει από συνέντευξη που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ikea Τόρμπγιορν Λουφ στους Financial Times, ο σουηδικός όμιλος προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου που θα επικεντρώνεται στην αγορά οικιακού εξοπλισμού και επίπλων.
«Ποιες είναι οι ευκαιρίες που ανοίγονται ανάμεσα στις μεγάλες πλατφόρμες που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα μιας εταιρείας; Νομίζω πως οι ευκαιρίες είναι τεράστιες. Οπως η Zalando: είναι μια πλατφόρμα που επικεντρώνεται στη μόδα και στα ρούχα. Νομίζω πως είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ιδέα για να εξερευνήσει κανείς», δήλωσε ο κ. Λουφ στη βρετανική εφημερίδα. Η Zalando είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στο ηλεκτρονικό εμπόριο ρούχων, υποδημάτων και αξεσουάρ στην Ευρώπη. Αν και η Zalando συνεργάζεται με διάφορες μάρκες, καμία από αυτές δεν κατέχει μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιό της.
Επί του παρόντος, η Ιkea δεν βρίσκεται σε συνομιλίες με κανέναν από τους ανταγωνιστές της, αλλά είναι θετική ως προς τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα καλύπτει όλον τον κλάδο οικιακού εξοπλισμού και επίπλων. «Πιστεύω πως μέσα στα επόμενα πέντε ή δέκα χρόνια θα δούμε να αναπτύσσεται μια τέτοια πλατφόρμα», σχολιάζει ο κ. Λουφ.
Γεγονός είναι πως η Ιkea εξετάζει διάφορα σχέδια για το βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον. Ενα από αυτά είναι η μίσθωση (leasing) επίπλων και η πώλησή τους σε άλλες ιστοσελίδες. Σε άλλη περίσταση, ο κ. Λουφ είχε πει πάλι στους Financial Times πως εξέταζε τη διάθεση προϊόντων σε ιστοσελίδες τρίτων, αλλά είχε απορρίψει την πιθανότητα να συνεργαστεί με την Amazon. «Πάντα εξερευνούμε διάφορες ιδέες», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Inter Ikea Systems, κάτω από την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται η μάρκα και η δημιουργία των επίπλων. Πρόσθεσε δε πως διάφορα σενάρια είναι πιθανά στην ψηφιακή εποχή από τη συνεργασία με μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου μέχρι τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης πλατφόρμας που να επικεντρώνεται στη συγκεκριμένη αγορά. Η ιδέα της μίσθωσης επίπλων, παραδείγματος χάριν, γεννήθηκε με κίνητρο την προστασία του περιβάλλοντος, υποστηρίζει η διοίκηση του σουηδικού ομίλου σε δημοσίευμα του Guardian. Σε αρχική φάση, η Ikea εξετάζει να απευθυνθεί σε εταιρείες που θα θέλουν να νοικιάσουν έπιπλα για ένα χρονικό διάστημα.
Η Inter Ikea δεν ελέγχεται από την Ingka, που ελέγχει τα 315 από τα 360 καταστήματα της Ikea σε όλον τον κόσμο. Η εταιρεία συμμετοχών Ingka ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη Stichting Ingka Foundation που εδρεύει στην Ολλανδία. Η Inter Ikea Systems ανήκει στον όμιλο Inter Ikea Holding, η οποία έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο και με τη σειρά της ελέγχεται από την Interogo Foundation στο Λιχτενστάιν. Το οικονομικό έτος που έληξε τέλη Αυγούστου, η Ingka ανακοίνωσε πτώση των κερδών προ φόρων κατά 36% στα 2,1 δισ. ευρώ, αν και οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2%. Μέσα σε αυτό το 12μηνο, ο όμιλος εγκαινίασε 12 νέα καταστήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός στην Ινδία που παρουσίασε 45% άνοδο των ηλεκτρονικών πωλήσεων.
Πηγή: kathimerini.gr