Σε χαμηλό 27 ετών πέφτει η ανάπτυξη στην Κίνα
Η ανάπτυξη της Κίνας το β΄ τρίμηνο πιθανότατα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 ετών, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων. Το ενδεχόμενο απότομης επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας αποτελεί μία από τις σοβαρότερες απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου υπολογίζεται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,2% το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου εξαιτίας της υποχώρησης της ζήτησης τόσο στην Κίνα όσο και στο εξωτερικό, που είναι συνέπεια του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας. Η πρόβλεψη οδηγεί τους αναλυτές στο συμπέρασμα πως το Πεκίνο θα αναγκαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας ώστε να αποτρέψει ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνσή της και την απώλεια θέσεων εργασίας. Ωστόσο, θεωρείται πως πλέον το Πεκίνο έχει μικρότερα περιθώρια κινήσεων, διότι δεν θέλει να προκαλέσει ανησυχία για το ύψος του δημοσίου χρέους. Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας στο 6,2% το β΄ τρίμηνο από ρυθμό ανάπτυξης 6,4% που είχε καταγράψει το α΄ τρίμηνο υποδηλώνει ότι ακόμη δεν έχουν αρχίσει να επηρεάζουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, όπως μείωση φορολογίας, ενίσχυση δανεισμού και επενδύσεων, που είχε λάβει πρόσφατα η κινεζική κυβέρνηση. «Η οικονομία εξακολουθεί να υφίσταται πιέσεις και η εσωτερική ζήτηση είναι ανεπαρκής, οπότε χρειαζόμαστε μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ζήτηση», λέει στο Reuters ο Λιάν Πινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Bank of Communications.
Οι κινεζικές εξαγωγές υπολογίζεται ότι θα υποχωρήσουν κατά 2% το 2019 εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, ενώ οι εισαγωγές θα υποχωρήσουν κατά 3%. Το 2018 οι κινεζικές εξαγωγές είχαν αυξηθεί κατά 9,9% και οι εισαγωγές κατά 15,8%. Για το σύνολο του 2019 οι οικονομολόγοι που πήραν μέρος στη σφυγμομέτρηση του Reuters υπολογίζουν ότι η κινεζική ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 6,2%, πρόβλεψη που εφόσον επιβεβαιωθεί θα είναι η χειρότερη επίδοση της κινεζικής οικονομίας τα τελευταία σχεδόν τριάντα χρόνια.
Μέχρι τώρα, το Πεκίνο έχει βασιστεί σε συνδυασμό επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής και χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής ώστε να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τη φάση επιβράδυνσης. Ωστόσο, η κινεζική οικονομία ανταποκρίνεται μάλλον αργά στα νέα μέτρα στήριξης, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να φοβούνται πως η παράταση και η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.
Πηγή: kathimerini.gr