Σε καλό δρόμο, αλλά αντιμέτωπη με πέντε προκλήσεις είναι η ιταλική οικονομία

Τον Μάρτιο οι Ιταλοί θα προσέλθουν στις κάλπες. Η κατάσταση, όμως, στην οποία βρίσκεται η οικονομία της χώρας τους είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ανέμεναν οι ίδιοι, αλλά και αναλυτές και οικονομολόγοι. Αυτό, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα τα οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ο επόμενος πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s τόνισε ότι η Ιταλία πρέπει να ακολουθήσει αξιόπιστη στρατηγική, έτσι ώστε να μειώσει το δημόσιο χρέος της και να βελτιώσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Η βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο του 2017 εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια περίπου, όπως ανέφερε η ιταλική Στατιστική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, ενισχύθηκε 1,6%, δηλαδή αποδείχθηκε διπλάσια από τον μέσο όρο των προβλέψεων των αναλυτών που πήραν μέρος σε έρευνα που οργάνωσε το Bloomberg. Τις επόμενες ημέρες και καθ’ οδόν προς τις εκλογές της 4ης Μαρτίου θα δοθούν στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία, όπως τα προκαταρκτικά στις 14 Φεβρουαρίου, που αφορούν το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου. Εν τω μεταξύ, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία για το σύνολο του ΑΕΠ το 2017.

Προβλήματα

Η αυξημένη βιομηχανική παραγωγή έρχεται σε αντίθεση με προειδοποίηση της ιταλικής Στατιστικής Υπηρεσίας ότι η οικονομική δραστηριότητα ήταν λιγότερο έντονη στα τέλη του 2017 και στις αρχές του 2018. Οι Financial Τimes καταγράφουν πέντε μείζονες προκλήσεις για την επόμενη ιταλική κυβέρνηση, εκ των οποίων μία είναι και η βραδεία πορεία της οικονομίας σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγικότητα. Σήμερα, το ΑΕΠ είναι 4% υψηλότερο από το ΑΕΠ του 2013 και η οικονομία βαδίζει στον σωστό δρόμο, όπως δήλωσε τον Ιανουάριο στο Νταβός ο πρωθυπουργός Τζεντιλόνι. Η Κομισιόν προβλέπει αναπτυξιακό ρυθμό 1,5% φέτος για την Ιταλία, δηλαδή τον χαμηλότερο της Ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος είναι ένας ακόμα «πονοκέφαλος». Διαμορφώνεται στο 132% του ΑΕΠ, έχοντας αυξηθεί 33% από την αρχή της κρίσης, το 2007. Αυτή η εκτίναξή του αποδίδεται εν πολλοίς στη μείωση των δημοσίων εσόδων και στη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Η αγορά εργασίας είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα που θα απασχολήσει τον νέο πρωθυπουργό. Από τον Σεπτέμβριο του 2013 η ιταλική οικονομία δημιούργησε περισσότερες από 1 εκατ. θέσεις εργασίας. Εντούτοις, η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις από 18-25 ετών δεν έχει δουλειά. Ανησυχία προκαλούν τα υψηλά επίπεδα των κόκκινων δανείων, παρά την εξυγίανση των τραπεζών, αλλά και οι περιορισμένες ξένες επενδύσεις, σύμφωνα με τους FT.

Πηγή: kathimerini.gr