Σε θέση μάχης για ψηφιακά έργα 2 δισ. οι εταιρείες
Σε θέση μάχης για τη διεκδίκηση των ψηφιακών έργων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με κεφάλαια 2 δισ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκονται οι εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής, ο οποίος, λόγω και της στροφής στην τεχνολογία ένεκα πανδημίας, αναμένεται να εμφανίσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε, μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Deloitte που είχε δει το φως της δημοσιότητας τον χειμώνα του 2019, όταν το ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης την εποχή μετά την COVID-19 δεν αποτελούσε καν υπόθεση εργασίας, εκτιμούσε ότι η αξία της αγοράς πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) θα ενισχυθεί κατά 1,5 δισ. ευρώ, στα 7,2 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Τα κεφάλαια αυτά, που θα πρέπει να απορροφηθούν αποτελεσματικά το ταχύτερο δυνατόν, πυροδοτούν έκρηξη νέων έργων, εντείνοντας την κινητικότητα και τις ευρύτερες συμπράξεις μεταξύ των εταιρειών.
Στέλεχος της αγοράς πληροφορικής αναφέρει ότι οι νέες προς δημοπράτηση συμβάσεις νομοτελειακά θα οδηγήσουν σε συγχωνεύσεις κι εξαγορές, συνεργασίες ελληνικών ομίλων με ξένους εταίρους που διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία κι ενδεχομένως νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ολα αυτά, εξάλλου, έχουν ήδη συμβεί. Η Entersoft εισήλθε στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ η SingularLogic εξαγοράστηκε από τις Epsilon Net και Space Hellas έναντι τιμήματος της τάξης των 18 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τις συμμαχίες ελληνικών με ξένες εταιρείες, έγιναν αισθητές στον μειοδοτικό διαγωνισμό-μαμούθ, ύψους 515 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία των νέων ταυτοτήτων, όπου συμμετέχουν σε κοινά σχήματα με ελληνικές εταιρείες. Ωστόσο, στο πεδίο των νέων ψηφιακών έργων, που πλέον διευρύνεται σημαντικά, δίνει το «παρών», εδώ και πολλά χρόνια, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιρειών. Ενδεικτικά, ο όμιλος ΟΤΕ διαθέτει, εδώ και πολλά χρόνια, έναν ισχυρό πυλώνα στον τομέα του ICT, αναλαμβάνοντας και υλοποιώντας σύνθετα έργα, εντός κι εκτός χώρας, για λογαριασμό μεγάλων ομίλων και φορέων, όπως η Coca-Cola HBC ή το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας στη Χάγη. Καλά τοποθετημένη στη συγκεκριμένη αγορά, διεθνώς, είναι και η Intrasoft, θυγατρική του ομίλου Intracom.
H Epsilon Net, όπως αναφέρει στην ετήσια οικονομική έκθεσή της για το 2020, έχει όλες τις δυνατότητες να αξιοποιήσει την ευκαιρία του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας και να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Το ερώτημα όμως είναι πότε θα αρχίσουν να συμβασιοποιούνται έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. O πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και ιδρυτής της Profile, Χαράλαμπος Στασινόπουλος, εκτίμησε, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ότι οι πρώτες συμβάσεις θα έρθουν μέσα στο 2022, σημειώνοντας ότι η συνεισφορά στα μεγέθη της εταιρείας των νέων, προς δημοπράτηση, έργων θα είναι σημαντική.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών που πραγματοποιούν οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής ξεπερνάει σημαντικά τα 800 εκατ. ευρώ, με τις επιδόσεις του 2020, λόγω και της περαιτέρω στροφής σε τεχνολογικές λύσεις εν μέσω πανδημίας, για τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών να είναι ανοδικές.
Ανεξαρτήτως πάντως των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι εταιρείες του ICT παραμένουν προσανατολισμένες στη μεγέθυνση της δραστηριότητάς τους, εντείνοντας τις εξαγορές μικρότερων επιχειρήσεων, με τον κλάδο της τεχνολογίας να ανήκει στους πρωταγωνιστές των συγχωνεύσεων και εξαγορών το 2020.
Πηγή: kathimerini.gr