Σε δύο δόσεις η εφαρμογή των νέων αντικειμενικών
Νέα σενάρια για τις αντικειμενικές αξίες επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι «διπλές τιμές» δεν φαίνεται να προχωρούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο να εφαρμοσθούν διαφορετικές τιμές ζώνης για τον ΕΝΦΙΑ και άλλες για τις μεταβιβάσεις ακινήτων παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες, καθώς δημιουργούν νομικά προβλήματα.
Πλέον εξετάζεται οι νέες αντικειμενικές αξίες να ισχύσουν για όλους τους φόρους και τα τέλη (21 στον αριθμό), αλλά μόνο για το 2018 και ενδεχομένως το 2019 να αναπροσαρμοσθούν εκ νέου.
Δηλαδή, αυτό που θα προταθεί στους πιστωτές της χώρας είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες να εφαρμοσθούν σταδιακά για το σύνολο των φόρων και των τελών.
Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που σε κάποια περιοχή η νέα τιμή ζώνης διαμορφώνεται από τα 1.600 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στα 2.000 ευρώ το τ.μ. να μην γίνει εφάπαξ η αναπροσαρμογή.
Για παράδειγμα, το 2018 όλοι οι φόροι που υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες να υπολογιστούν με τιμή ζώνης στα 1.800 ευρώ και το 2019 να φθάσει στις 2.000 ευρώ το τ.μ.
Μάλιστα, εξετάζεται η υπουργική απόφαση να προβλέπει επακριβώς το πώς θα διαμορφωθούν οι αντικειμενικές αξίες τόσο το 2018 όσο και το 2019.
Βέβαια, τα παραπάνω σενάρια τελούν υπό την έγκριση των πιστωτών της χώρας, που ακόμα δεν έχουν λάβει τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν εάν επιτυγχάνεται ο στόχος της βεβαίωσης 3,2 δισ. ευρώ το 2018.
Επίσης, ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί δοκιμαστική εκκαθάριση με το σύνολο των νέων τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια. Αυτό θα γίνει, όπως υποστηρίζουν στελέχη της φορολογικής διοίκησης, με την ολοκλήρωση αφενός του ελέγχου των νέων τιμών από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο, αφετέρου αφού δοθούν οι συγκεκριμένες οδηγίες από την πολιτική ηγεσία για το τι ακριβώς θέλει να κάνει.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, θα πραγματοποιηθούν δύο διαφορετικές εκκαθαρίσεις. Μία για το 2018, με τις χαμηλότερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το αποτέλεσμα δίνει 3,2 δισ. ευρώ και άλλη μία με τις αντικειμενικές αξίες του 2019, για να διαπιστωθεί επίσης το ποσό που θα προκύψει.
Στην περίπτωση που το 2019 η βεβαίωση, για παράδειγμα, φθάσει τα 3,6 δισ. ευρώ, στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι να αυξηθεί το αφορολόγητο του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω είναι προθέσεις και σενάρια, καθώς ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί οι πιστωτές της χώρας επί του θέματος. Αυτό όμως που ενδιαφέρει περισσότερο του θεσμούς είναι:
• Το τελικό αποτέλεσμα να δίνει τουλάχιστον 3,2 δισ. ευρώ.
• Να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι μεσαίες και υψηλές τάξεις, που έχουν σηκώσει τα τελευταία χρόνια το μεγαλύτερο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Το σχέδιο της κυβέρνησης:
1. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης σε μία περιοχή ανέρχεται σήμερα στα 700 ευρώ το τ.μ. και με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες φθάσει τα 1.050 ευρώ το τ.μ., το 2018 να αυξηθεί στα 900, την επόμενη χρονιά στα 1.050 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό «απλώνονται σε δύο χρόνια οι επιβαρύνσεις.
Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα ισχύσουν για τον υπολογισμό όλων των φόρων και τελών.
2. Στην περίπτωση που η τιμή ζώνης από τα 2.450 ευρώ το τ.μ. μειώνεται στα 1950 ευρώ το τ.μ., οι αντικειμενικές αξίες για το 2018 θα διαμορφωθούν στα 2.200 ευρώ το τ.μ. και στα 1950 το 2019.
3. Εάν το 2019 προκύψει υπέρβαση του στόχου, σχεδιάζεται η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στον συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.
Στις εμπορικές τιμές θα βασίζεται το νέο σύστημα
Την ευθυγράμμιση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών θέτει ως προαπαιτούμενο το επικαιροποιημένο μνημόνιο, αλλά και τη δημιουργία μιας μόνιμης μονάδας στο υπ. Οικονομικών, η οποία θα επικαιροποιεί διαρκώς τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αντικειμενικές αξίες θα αντικατασταθούν από ένα νέο σύστημα που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων. Δηλαδή, το νέο σύστημα θα ακολουθεί την πορεία των εμπορικών τιμών και θα επιτρέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμών, με βάση τις οποίες θα φορολογούνται τα ακίνητα. Κάθε φορά που θα αλλάζουν οι εμπορικές τιμές των ακινήτων, θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως και οι τιμές που θα χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα.
Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ του 2018, το επικαιροποιημένο μνημόνιο ορίζει ότι «οι Αρχές θα νομοθετήσουν την προσαρμογή των συντελεστών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης αν χρειαστεί, με τρόπο που δεν θα μεταβάλει τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ, ώστε τα εκκαθαριστικά του φόρου να εκδοθούν τον Αύγουστο». Δηλαδή, ο ΕΝΦΙΑ του 2018 πρέπει να συμβάλει με έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ στον κρατικό κορβανά. Παράλληλα, οι Αρχές θα αξιολογήσουν την εφαρμογή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών στην αγορά ακινήτων και θα υιοθετήσουν, αν χρειαστεί, νομοθεσία εντός Μαΐου.
Πηγή: kathimerini.gr