Σεν Τροπέ της Ερυθράς Θάλασσας σχεδιάζει η Σαουδική Αραβία
Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιδιώκει να κατασκευάσει μια σύγχρονη Ριβιέρα στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια περιοχή ονόματι Κουραΐμπα, η οποία έχει μερικά ψαροχώρια, όπως το Κουραΐμπα και το Σάρμα. Τα κονδύλια που έχουν προϋπολογισθεί είναι μισό τρισεκατομμύριο δολάρια και η φουτουριστική πόλη, που θα χρησιμοποιεί τη ρομποτική και την τεχνολογία για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, θα έχει το όνομα Neom (από την ελληνική λέξη «Νέον» και το m από το πρώτο γράμμα της αραβικής λέξης «μοστκμπάλ», που σημαίνει μέλλον). Θα έχει πολυτελή ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ενώ οι συνθήκες κοινωνικής συμπεριφοράς και συνύπαρξης θα είναι πολύ ελεύθερες εν συγκρίσει με τα ισχύοντα στη Σαουδική Αραβία.
Η Κουραΐμπα βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του βασιλείου και η ανάπτυξή της χρειάζεται επενδύσεις, ενώ προβλέπεται στην περιοχή να αναπτυχθούν 12 επιμέρους αστικά κέντρα, κοντά τόσο στη θάλασσα όσο και στο βουνό. Επιπλέον, θα κατασκευαστεί λιμάνι, μια βιομηχανική ζώνη και αεροδρόμια. Την περιτριγυρίζουν ηφαιστειακά βουνά και έρημος, ενώ βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα. Εκεί υπάρχουν και χώροι ιστορικού ενδιαφέροντος, όπως ένα ρέμα όπου λέγεται πως έφθασε ο Μωυσής από την Αίγυπτο. To εν λόγω έργο μάλλον αποτελεί και τον πιο τολμηρό πυλώνα της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής του Σαουδάραβα ηγέτη, ο οποίος θέλει να μετασχηματίσει τη χώρα του. Βέβαια, μέχρι στιγμής οι γενικότερες προσπάθειές του όσο επιτυχείς και αν είναι, άλλο τόσο έχουν και καθυστερήσεις και ίσως το πιο σοβαρό ερώτημα που τίθεται είναι το κατά πόσον όλος αυτός ο μεγαλόπνοος σχεδιασμός μπορεί να λάβει σάρκα και οστά. Μήπως δεν προτιμήσουν οι τουρίστες την Κουραΐμπα, αλλά τα ήδη γνωστά θέρετρα της Ερυθράς (π.χ. στην Αίγυπτο), όπου οι περιορισμοί λόγου χάριν στην οινοποσία δεν υφίστανται; Ο πρίγκιπας διεμήνυσε πως όποιος από τους τουρίστες θέλει να πιει μπορεί να πάει στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία.
Επιπλέον, τις προοπτικές αμαυρώνουν και τα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν καταδίωξε συγγενείς του για λόγους διαφθοράς, κίνησε τον πόλεμο στην Υεμένη προξενώντας τεράστια ανθρωπιστική κρίση, ενώ και η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι από Σαουδάραβες πράκτορες προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. Πολλοί Δυτικοί επιχειρηματίες, που είχαν αρχικά δείξει να ελκύονται από το Neom, αποχώρησαν μετά τη δολοφονία. Σήμερα, εκτιμάται πως περίπου 400 εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συζητήσουν για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην περιοχή. Κατά τον Σαουδάραβα πρίγκιπα, το Neom θα συνεισφέρει 100 δισ. δολάρια ετησίως στο ΑΕΠ μέχρι το 2030. Ο επίκουρος καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο LSE Στέφεν Χέρτογκ επισημαίνει πως «δεν έχουμε στοιχεία για το Neom, δεν φαίνεται να έχουν δεσμευθεί ποσά σε αυτό και δεν γνωρίζουμε εάν είναι βιώσιμο».
Η περιοχή Κουραΐμπα ήταν άγνωστη και εγκαταλελειμμένη. Το 1980 απέκτησε ηλεκτρισμό και σχολεία. Τον τελευταίο καιρό ήρθε στο προσκήνιο διότι την επιλέγει η βασιλική οικογένεια για διακοπές και αρκετοί κάτοικοι ευελπιστούν πως από την ανάπλαση θα ωφεληθούν. Οι υπεύθυνοι του έργου Νeom ανακοίνωσαν πρόγραμμα υποτροφιών ώστε νέοι της περιοχής να εκπαιδευθούν στον τουρισμό, στη φιλοξενία και στις αρχαιότητες, όπως αναφέρει το Bloomberg. Προβλέπεται, βέβαια, και μετακίνηση πληθυσμών, 20 χιλιάδων και πλέον ντόπιων, οι οποίοι θα αποζημιωθούν από την Παγκόσμια Τράπεζα για να γίνουν τα έργα. Η πρώτη φάση του έργου αφορά την ανάπλαση της παραλίας, συμπεριλαμβανομένων των χωριών Κουραΐμπα και Σάρμα, με αναλαμβάνουσα εταιρεία την αμερικανική μηχανοκατασκευαστική Aecom. Η δεύτερη θα αφορά την κατασκευή βιομηχανικής πόλης και οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν ζητήσει προσφορές από επτά ξένες επιχειρήσεις, ενώ σχεδιάζεται και η δημιουργία διαδρόμου σύνδεσης του Neom με την Αίγυπτο.
Πηγή: kathimerini.gr