Σήμερα οι υπογραφές δύο συμβάσεων για έρευνες πετρελαίου
Οι τελευταίες εκκρεμείς συμβάσεις παραχωρήσεων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων υπογράφονται σήμερα το μεσημέρι από τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννη Μπασιά και εκπροσώπους των ανάδοχων εταιρειών.
Πρόκειται για δύο θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου, η μία εκ των οποίων παραχωρείται σε κοινοπραξία των ΕΛΠΕ και της ισπανικής Repsol και η άλλη στα ΕΛΠΕ. Την πλευρά των ΕΛΠΕ στη σημερινή εκδήλωση υπογραφής των συμβάσεων θα εκπροσωπήσουν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ε. Τσοτσορός και ο γεν. διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Γ. Αλεξόπουλος, ενώ την ισπανική εταιρεία θα εκπροσωπήσει ο διευθυντής Νέων Εργων Μικέλ Εργκουιάδα. Μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, κατατίθενται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση, προκειμένου να προωθηθούν στη Βουλή ακόμη και πριν από το καλοκαίρι, οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο υποθαλάσσιων περιοχών νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν παραχωρηθεί στη μεγάλη κοινοπραξία των ΕxxonMobil – Total – ΕΛΠΕ.
Με την υπογραφή και των δύο συμβάσεων στο Ιόνιο κλείνει ο πρώτος μεγάλος κύκλος παραχωρήσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα που άνοιξε το 2012 και προχώρησε με σοβαρές καθυστερήσεις, προκαλώντας πολλές φορές την απογοήτευση των εγχώριων και κυρίως των ξένων επενδυτών. Με στόχο την πλήρη εξερεύνηση των πιθανολογούμενων περιοχών της χώρας για υδρογονάνθρακες, η ΕΔΕΥ έχει ξεκινήσει τις παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια νέων περιοχών, όπως το κεντρικό Ιόνιο, νότια της Πελοποννήσου και νότια της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης.
Από τις συμβάσεις παραχώρησης που έχουν ήδη υπογραφεί, η πιο ώριμη για μια ερευνητική γεώτρηση είναι η περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, που έχει παραχωρηθεί σε κοινοπραξία των ΕΛΠΕ – Εdison. Oι μέχρι τώρα έρευνες έχουν αναδείξει μια πολλά υποσχόμενη γεωλογική δομή με πιθανολογούμενα απολήψιμα αποθέματα 120-140 εκατ. βαρελιών. Τα ΕΛΠΕ προγραμματίζουν την ερευνητική γεώτρηση στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Στο μεταξύ, σε παραγωγή βρίσκεται από την 1η Απριλίου το κοίτασμα Εψιλον στον κόλπο της Καβάλας, το τρίτο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην ιστορία της χώρας μετά τον Πρίνο (1981) και τον Βόρειο Πρίνο (1996). Η Εnergean ολοκλήρωσε με επιτυχία την οριζόντια γεώτρηση (ΕΑ-Η3), η οποία παράγει καθημερινά περισσότερα από 1.000 βαρέλια πετρελαίου. Το 2018, εξάλλου, η παραγωγή πετρελαίου από τον Πρίνο Καβάλας αυξήθηκε στα 4.053 βαρέλια ημερησίως, ήτοι κατά 45% σε σχέση με την παραγωγή του 2017.
Πηγή: kathimerini.gr