Ρωγμές στον κατασκευαστικό κλάδο της Τουρκίας
Για περίπου 15 χρόνια ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν ο κινητήριος μοχλός της τουρκικής οικονομίας. Σήμερα ωστόσο εκπέμπει σήματα κινδύνου. Οι εργαζόμενοι σε κατασκευαστικές εταιρείες ανέρχονται σχεδόν στα 2 εκατομμύρια. Πρόκειται, όμως, για εταιρείες με υψηλά χρέη που υπολογίζονται στα περίπου 60 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η ζήτηση για κατασκευαστικές υπηρεσίες στη χώρα υποχωρεί και οι πωλήσεις ακινήτων μειώνονται κατά 10% τον μήνα. Η τουρκική κυβέρνηση καλείται λοιπόν να διασώσει τον τεράστιο κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, ο οποίος πέρυσι εισέφερε το 4% του ΑΕΠ της.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, η κυβέρνηση της Αγκυρας φαίνεται να ετοιμάζει ειδικό πακέτο μέτρων, ωστόσο ειδικοί βλέπουν τα σχεδιαζόμενα μέτρα με κριτική διάθεση. Οπως τονίζει το γερμανικό πρακτορείο, ο κλάδος των τουρκικών κατασκευαστικών άρχισε να παρουσιάζει ρωγμές από το 2016.
Το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 και oι πολιτικές του συνέπειες επιδείνωσαν την κατάσταση στην τουρκική οικονομία, κάτι που οδήγησε στην πτώση των τιμών ακινήτων. Εκτοτε μειώθηκε και η εισροή ξένων κεφαλαίων στη χώρα, γεγονός που είχε επιπτώσεις στον τομέα των κατασκευών.
Τα τελευταία χρόνια έγιναν επανειλημμένες προσπάθειες για την εξεύρεση λύσεων. Σύμφωνα με την Τουρκική Αρχή Τραπεζικής Εποπτείας (BDDK) τον Σεπτέμβριο του 2018 τα δάνεια που δόθηκαν στην κατασκευαστική βιομηχανία αντιπροσωπεύουν το 15% των συνολικών δανείων στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, το σχέδιο που εξετάζει τώρα η κυβέρνηση της Τουρκίας εμπλέκει την ημικρατική κτηματομεσιτική εταιρεία Εmlak Konut.
Η εταιρεία αυτή σχεδιάζει να αγοράσει κτίρια και διαμερίσματα που δεν έχουν πωληθεί. Από τα χρήματα που θα διαθέσει το 30% θα δοθεί στους εργολάβους, ενώ με το υπόλοιπο 70% θα αποπληρώνουν τα χρέη των κατασκευαστικών. Μέχρι στιγμής το τουρκικό υπ. Οικονομίας δεν έχει επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και διαψεύσει την είδηση. Οπως επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές, το ερώτημα είναι αν έτσι θα ανακάμψει ο τουρκικός κατασκευαστικός κλάδος. Για τον Ναζμί Ντουμπαρκαγίμ, πρόεδρο της Ενωσης Εργολάβων Κωνσταντινούπολης, είναι αβέβαιο το τι θα κάνει η τουρκική κυβέρνηση σε σχέση με τα απούλητα ακίνητα.
Πηγή: kathimerini.gr