Ριζική αλλαγή στη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών προτείνουν οι ΗΠΑ
Ολο και μεγαλύτερη υποστήριξη από κυβερνήσεις ανά τον κόσμο συγκεντρώνει η αμερικανική πρόταση για ριζική αλλαγή του τρόπου με τον οποίον φορολογούνται παγκοσμίως οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD). Χθες, ο διεθνής οργανισμός παρουσίασε τέσσερις προτάσεις για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων στην εποχή των ηλεκτρονικών πωλήσεων, τη στιγμή που οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσπαθούν να βρουν τρόπους δίκαιης φορολόγησης των αμερικανικών, πολυεθνικών, τεχνολογικών εταιρειών.
Σύμφωνα με την αμερικανική πρόταση, οι εταιρείες θα καταβάλλουν φόρους με βάση τη χώρα όπου πραγματοποιούν πωλήσεις. Μια τέτοια μεταρρύθμιση θα οδηγούσε σε μεταφορά φορολογικών εσόδων από φορολογικούς παραδείσους και χώρες με υψηλές εξαγωγές σε χώρες με μεγάλο αριθμό καταναλωτών, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα. Πρόκειται για πολύ σημαντική αλλαγή σε σχέση με το σημερινό σύστημα όπου οι εταιρείες καταβάλλουν φόρο στη χώρα όπου βρίσκονται οι υπάλληλοί τους, τα γραφεία τους και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Ο ΟΟΣΑ ηγείται της διεθνούς προσπάθειας για αλλαγή των διεθνών συμφωνιών στις οποίες βασίζεται η φορολογία εταιρειών στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μεταφοράς των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους ή σε χώρες με πολύ χαμηλή εταιρική φορολογία. Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπό την ηγεσία της Γαλλίας, ζητούν αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των εταιρειών έχοντας κατά νουν κυρίως τις αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες, υποστηρίζοντας πως οι τελευταίες δεν καταβάλλουν δίκαιο μερίδιο φόρων στις χώρες όπου πουλάνε ψηφιακές υπηρεσίες.
Χθες, ο ΟΟΣΑ παρουσίασε τέσσερις προτάσεις για αλλαγή των κανόνων φορολογίας επιχειρήσεων ώστε να λαμβάνεται υπόψη η όλο και μεγαλύτερη ψηφιακή οικονομία. Μεταξύ των τεσσάρων προτάσεων, είπε στους Financial Times ο Πασκάλ Σεν Αμάν επικεφαλής φορολογίας στον ΟΟΣΑ, η αμερικανική πρόταση είναι η πλέον «δυνατή» και θα άλλαζε ριζικά τον τρόπο με τον οποίον μοιράζονται οι διάφορες χώρες το δικαίωμα να φορολογούν πολυεθνικές εταιρείες. «Θα πρέπει να βελτιωθεί (η πρόταση), ωστόσο η φιλοσοφία (που διέπει την) αμερικανική πρόταση είναι αρκετά ισχυρή. Υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες», προσθέτει ο Σεν Αμάν. Το νέο φορολογικό καθεστώς θα περιόριζε, αν υιοθετούνταν, τις ευκαιρίες που έχουν οι πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε χώρες με χαμηλή φορολογία και θα αφορούσε όλους τους πολυεθνικούς ομίλους και όχι μόνο τις ψηφιακές εταιρείες. Στόχος του ΟΟΣΑ είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία μέχρι τα τέλη του 2020.
Πηγή: kathimerini.gr