Πρόσθετη επιδότηση 40 εκατ. ευρώ για τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές
Πολύτιμες ανάσες στις ελληνικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δίνει η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να εντάξει τις δημόσιες υπηρεσίες, γνωστές και ως άγονες γραμμές, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεών του, αυξάνοντας έτσι τα διαθέσιμα κονδύλια από τα 90 εκατομμύρια ευρώ στα 130 εκατομμύρια.
Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο της πρόσφατης ιστορίας της ελληνικής ακτοπλοΐας και κρίθηκε απαραίτητο προκειμένου να αντιμετωπίσει η χώρα τις πολύ μεγάλες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων που φέρνει η εφαρμογή κανόνων χρήσης αποθειωμένου πετρελαίου από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Αυξήσεις που ακόμα και χωρίς την πρόσφατη άνοδο των τιμών, λόγω των γεγονότων στη Σαουδική Αραβία, μπορεί να οδηγούσαν στην πλήρη απουσία ενδιαφέροντος για πολλά δρομολόγια χωρίς εμπορικό αντικείμενο και επομένως στην οιονεί απομόνωση πλήθους νησιωτικών κοινωνιών. Ομως, αν και οι ανάσες θα κρατήσουν εν ζωή τις άγονες γραμμές, παραμένει το πρόβλημα με τις εμπορικές, όπου οι ίδιες αυξήσεις των τιμών των καυσίμων οδηγούν σε ζημίες ακόμα και τους ισχυρότερους του κλάδου.
Με τις τιμές των εισιτηρίων για τους ταξιδιώτες να κρίνονται από τις ίδιες τις εταιρείες ως μη επιδεχόμενες αυξήσεις, κάθε περαιτέρω αναγκαστική αύξησή τους απειλεί το σύνολο της επιβατικής κίνησης και τη βιωσιμότητα του κλάδου. Ετσι, έχει προταθεί η μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές ως μια λύση ανάλογη με το «μοντέλο της ΔΕΗ». Η σχετική συζήτηση, όμως, είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει και τους πιστωτές της χώρας και έτσι παραμένει αδιευκρίνιστη επί του παρόντος η κατάληξή της.
Πάντως, αναμορφώνεται ριζικά το πλαίσιο των άγονων γραμμών της χώρας με σχετική απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, της οποίας προηγήθηκε ειδική σύσκεψη υπό τον συντονισμό του γραφείου πρωθυπουργού και υλοποιείται με τη συμβολή των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ειδικότερα, με την απόφαση Πλακιωτάκη αυξάνεται κατά 45% ο ετήσιος προϋπολογισμός για τις άγονες γραμμές, με την επέκταση κατά 40 εκατ. της ετήσιας δαπάνης, η οποία θα φθάσει πλέον τα 130 εκατ. έναντι 90,7 εκατ. έως τώρα. Σημειώνεται πως και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την κάλυψη του αυξημένου κόστους των καυσίμων, πλην όμως δεν προέβη ποτέ σε κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) υπό το σκεπτικό πως «οι άγονες είναι αναπτυξιακό έργο για τη νησιωτική χώρα και ως τέτοιο πλέον χρηματοδοτείται». Επιπροσθέτως, θα χρηματοδοτούνται ως επαναλαμβανόμενη δράση για τα επόμενα έτη, με διασφαλισμένους πόρους αλλά και δυνατότητα κάλυψης πρόσθετων αναγκών που τυχόν προκύψουν.
Επιπλέον, οι νέες προκηρύξεις διαγωνισμών για την ανάληψη άγονων γραμμών θα έχουν και ποιοτικότερα σαφή κριτήρια, κυρίως σε ό,τι αφορά τα νεότερης ηλικίας πλοία (Κατηγορίας Α). Ταυτόχρονα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα επέκτασης των άγονων γραμμών, όπου και όταν υπάρχει ανάγκη, που σε συνδυασμό με την αύξηση των πόρων, είναι δυνατόν να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα ελκυστικό πακέτο για την προσέλκυση σύγχρονων πλοίων.
Πηγή: kathimerini.gr