Πρόγραμμα χορήγησης βίζας για 49 χώρες ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία
Η Σαουδική Αραβία αποφασίζει να ανοίξει τις πύλες της στον διεθνή τουρισμό πρώτη φορά στα χρονικά, εντάσσοντας την πολιτική της αυτή στην ευρύτερη εκστρατεία για σταδιακή αποδέσμευση της οικονομίας της από τον «μαύρο χρυσό». Χθες εγκαινίασε πρόγραμμα χορήγησης βίζας για 49 χώρες και χαλάρωσε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα για τις επισκέπτριες, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Αχμάντ αλ Κατίμπ έκανε λόγο για ιστορική στιγμή, όπως αναφέρει σε σχετικό του ρεπορτάζ το BBC. Yπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος οι βίζες αφορούσαν αποκλειστικά προσκυνητές, επιχειρηματίες και εργαζομένους άλλων εθνικοτήτων, που εργάζονταν στη Σ. Αραβία.
Με το άνοιγμα στον διεθνή τουρισμό το βασίλειο ευελπιστεί να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και ο κλάδος από το 3% του ΑΕΠ να φθάσει το 10% έως το 2030 και να έχει 100 εκατομμύρια αφίξεις σε ετήσια βάση. «Οι επισκέπτες θα εκπλαγούν με τους θησαυρούς που διαθέτουμε, εκ των οποίων πέντε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τη ζωντανή μας κουλτούρα και φυσικές ομορφιές», λέει ο κ. Κατίμπ. Οι δε τουρίστριες που θα επιλέγουν να πηγαίνουν στη χώρα, δεν θα υποχρεώνονται να φορούν την ολόσωμη αμπάγια, αλλά θα πρέπει να κυκλοφορούν με σεμνή αμφίεση, ενώ δεν θα υπάρχει περιορισμός στις μετακινήσεις τους χωρίς συνοδό. Πάντως, εάν δεν είστε μουσουλμάνοι και θέλετε να πάτε στις ιερές πόλεις της Μέκκας και της Μεδίνας, δεν θα σας επιτρέπετε η μετάβαση, ενώ η απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ θα εξακολουθήσει να ισχύει.
Βέβαια, η πρωτοβουλία ανακοινώνεται ενώ ακόμα παραμένει ανοιχτό το μέγα θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, μετά τις διώξεις ακτιβιστριών για τα γυναικεία δικαιώματα και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018. Ανάλογες αποφάσεις για επενδύσεις στον τουρισμό είχε λάβει και προ διετίας το Ριάντ. Συγκεκριμένα, το 2017 είχε παρουσιάσει ένα εκτεταμένο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης, στο οποίο προβλεπόταν η μεταμόρφωση 50 νησιών και άλλων περιοχών στην Ερυθρά Θάλασσα σε πολυτελή θέρετρα. Πέρυσι, μάλιστα, οι οικοδομικές εργασίες ξεκίνησαν στην πόλη Κιντίγια, η οποία θα γίνει κόμβος ψυχαγωγίας και θα φιλοξενεί μεταξύ άλλων θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις για αγώνες μοτοσικλέτας και εκτάσεις για σαφάρι, επισημαίνει το BBC. Πριν από εννέα χρόνια, πάλι, το καλοκαίρι του 2000 είχε προσλάβει εκπαιδευτές από τις Γαλλικές Αλπεις να αναλάβουν επισκέπτες που ενδιαφέρονταν για αναρρίχηση και αλεξίπτωτο πλαγιάς, αλλά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2001 αυτά διακόπηκαν. Εκτοτε, ουδέποτε έπαυσε η ροή όσον κάνουν θρησκευτικό τουρισμό, δεδομένου ότι κάθε χρόνο μεταβαίνουν στη Μέκκα και τη Μεδίνα έως και τρία εκατομμύρια άνθρωποι. Ούτως ή άλλως, η ακτογραμμή της Ερυθράς Θάλασσας έχει υπεραναπτυχθεί τουριστικά και εκεί υπάρχουν πάντα επιλογές, αλλά όχι κοκτέιλ στην πισίνα.
Πηγή: kathimerini.gr