Προειδοποιήσεις Moody’s και Goldman Sachs για τις ελληνικές τράπεζες
Αν και ο ρυθμός μείωσης στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ήταν αδύναμος στο πρώτο τρίμηνο, αυτό θα αντισταθμιστεί από τη μεγαλύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, εκτιμά η Goldman Sachs, τη στιγμή που ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χτυπάει «καμπανάκι» για τα ακόμη υψηλά επίπεδα των NPLs στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι θα εμποδίσουν την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η Goldman Sachs σημειώνει πως οι «αντίθετοι άνεμοι» στα έσοδα των τραπεζών παραμένουν και έτσι προχωρεί σε μείωση κατά 2% με 4% των τιμών-στόχων των μετοχών τους αλλά και των εκτιμήσεων για την κερδοφορία του κλάδου το διάστημα 2019-2020.
Oπως τονίζει, το πρώτο τρίμηνο εντάθηκε η πίεση στα έσοδα από κύριες δραστηριότητες των τραπεζών, μAε τον αντίκτυπο της συνεχιζόμενης απομόχλευσης, της αναδιάρθρωσης δανείων, της συμπίεσης των spreads και της εφαρμογής του IFRS9 να υπερβαίνουν τα οφέλη από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.
Παράλληλα σημειώνει πως οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες είδαν πιο αδύναμες τάσεις στον σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων δανείων το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των ηπιότερων επιδόσεων στις ενέργειες αναδιάρθρωσης στο κομμάτι της λιανικής, με τους δείκτες των NPLs να διαμορφώνονται στο 31% με 35%. Αυτό, ωστόσο, αναμένεται να αντισταθμιστεί από τη μεγαλύτερη μείωση των NPEs από τις προγραμματισμένες πωλήσεις χαρτοφυλακίου, με όλες τις τράπεζες να αναμένουν να κλείσουν περαιτέρω συναλλαγές εντός του 2018.
Για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, η Goldman Sachs επισημαίνει ότι η Alpha Bank παραμένει η κορυφαία της επιλογή και διατηρεί σύσταση «αγοράς» αν και μειώνει την τιμή-στόχο στα 2,50 ευρώ από 2,55 ευρώ προηγουμένως. Παράλληλα, παραμένει ουδέτερη για τις τρεις υπόλοιπες τράπεζες και μειώνει επίσης την τιμή-στόχο για την Πειραιώς στα 3,4 ευρώ (από 3,55 ευρώ πριν) και για την Εθνική στο 0,29 ευρώ (από 0,30 ευρώ πριν), ενώ για τη Eurobank η τιμή-στόχος αυξάνεται στο 1,04 ευρώ από 1 ευρώ προηγουμένως.
Από την πλευρά της η Moody’s σημειώνει πως αν και η πρόοδος των ευρωπαϊκών τραπεζών στη μείωση των NPLs την τελευταία τετραετία ήταν σημαντική, τα μεγάλα αποθέματα προβληματικών δανείων εξακολουθούν να αποτελούν ένα βαρύ φορτίο για κάποιες τράπεζες. Αυτό προκαλεί ανησυχίες στους ευρωπαϊκούς τραπεζικούς εποπτικούς φορείς, ενώ ο υψηλός κίνδυνος στα περιουσιακά στοιχεία αυτών των τραπεζών βάζει φρένο στην ανάκαμψη της πιστοληπτικής τους ικανότητας. Οπως προειδοποιεί, σε ορισμένες χώρες, τα υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι τα υψηλότερα επίπεδα NPLs βρίσκονται σε μικρές χώρες, με αυτά της Ελλάδας και της Κύπρου να ξεπερνούν το 30%.
Πηγή: kathimerini.gr