Ποιά μέτρα ετοιμάζεται να λάβει τον Ιούνιο η ΕΚΤ
Μετά από επτά μήνες αδράνειας όλοι περιμένουν από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι να «πάρει το όπλο του» (και ας μην είναι το… μπαζούκα της εκτύπωσης χρήματος) και να αναλάβει δράση για την τόνωση της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη, την απομάκρυνση του πληθωρισμού από τη «ζώνη κινδύνου» κάτω από το 1% και την εξασθένιση του υπερβολικά ισχυρού ευρώ:
Οι χθεσινές εξελίξεις δείχνουν ότι εκτός απρόοπτου, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι την 5η Ιουνίου ο Ντράγκι θα εξαγγείλει δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει κατά πάσα πιθανότητα τη μείωση όλων των βασικών επιτοκίων του ευρώ και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ενίσχυση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε πολύ λιγότερο του αναμενόμενου το α΄τρίμηνο του 2014, (ρεπορτάζ στη σελ. 28), θέτοντας εν αμφιβόλω το βασικό σενάριο της ΕΚΤ για σταδιακή επιτάχυνση της ανάκαμψης στην Ευρωζώνη. Οι προβλέψεις που «παίρνει» η ΕΚΤ από ανεξάρτητους εκτιμητές, έδειξαν πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό το 2016 (στο 1,5% από 1,7% τρεις μήνες πριν), κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες οι οικονομολόγοι της Φραγκφούρτης να πράξουν το ίδιο. Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Ντράγκι όσο και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν (η συναίνεση του οποίου αποτελεί «κλειδί» για να έχει αξιοπιστία η όποια κίνηση του «Σούπερ Μάριο») έχουν συναρτήσει την ανάληψη νέων μέτρων τον Ιούνιο με τη επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα…
Το σενάριο για συνδυασμό μέτρων (και όχι μόνο απλές μειώσεις επιτοκίων όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) ενισχύουν και οι χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΚΤ: Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Βίτορ Κονστάνσιο έκανε λόγο για «ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις» στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι η αύξηση της πιστωτικής επέκτασης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά. «Είμαστε αποφασισμένοι να δράσουμε γρήγορα και δεν αποκλείουμε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση». Το δε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας Ιβ Μερς σημείωσε ότι η ΕΚΤ επεξεργάζεται «πολλά εργαλεία», με την γκάμα να είναι ευρύτερη από ότι φαντάζονται οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι.
Τέσσερα στοιχεία
Σειρά αξιωματούχων της ΕΚΤ που μίλησαν ανωνύμως στο Reuters περιέγραψαν ένα «πακέτο» μέτρων που θα περιλαμβάνει πιθανότατα τα εξής:
Πρώτον, τη μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού από το 0,25% σήμερα.
Δεύτερον, τη διαμόρφωση του επιτοκίου overnight καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών στην ΕΚΤ που είναι σήμερα μηδενικό, σε αρνητικό επίπεδο. Εάν αυτό συμβεί θα πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που «πειραματίζεται» με αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων. Η κίνηση έχει διπλή στόχευση: Αφενός να διοχετεύσουν οι τράπεζες την πλεονάζουσα ρευστότητά τους στην πραγματική οικονομία, αντί να την «παρκάρουν» (πληρώνοντας πέναλτι πλέον) στην ΕΚΤ, αφετέρου να μειωθεί η ισοτιμία του ευρώ, αφού το νόμισμα θα καθίσταται λιγότερο ελκυστικό. Το ευρώ που άγγιξε το 1,40 δολ. την προηγούμενη εβδομάδα, επίπεδο που θεωρείται ότι αγγίζει τα όρια ανοχής της ΕΚΤ, έχει ενισχυθεί κατά 14% από τα χαμηλά του καλοκαιριού του 2012. Και παρότι χθες υποχώρησε στο 1,3650 δολ./ευρώ, παραμένει «σκληρό» για χώρες όπως η Γαλλία που επιθυμεί ισοτιμία στο 1,15-1,25 δολ./ευρώ.
Τρίτον, την ενίσχυση του δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ενός νέου γύρου μακροπρόθεσμων δανείων προς τις τράπεζες (LTRO) ) με σταθερό, χαμηλό επιτόκιο που θα συνοδεύεται με όρους προς τις τράπεζες, όπως η μετρήσιμη αύξηση των χορηγήσεων προς τις ΜΜΕ και ενδεχομένως επιτοκιακό «πέναλτι» σε περίπτωση που η τράπεζα δεν τηρήσει τους όρους.
Τέταρτον, ως εναλλακτική επιλογή αντί του LTRO εξετάζεται ένα πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων τίτλων (ABS) που θα αποτελούνται από «πακέτα» δανείων προς ΜΜΕ. Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να ανακοινωθεί τον Ιούνιο και να εφαρμοστεί προς το τέλος του έτους. Σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασμός της ΕΚΤ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο όσον αφορά το LTRO παρά τις αγορές ABS.
Εκτύπωση χρήματος
Το τι τελικά θα συμβεί θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις νέες προβλέψεις της ΕΚΤ για ανάπτυξη και πληθωρισμό και την απόκλιση από τις υφιστάμενες. Ο Βάιντμαν έσπευσε να χαμηλώσει προχθές τον πήχυ των προσδοκιών, ξεκαθαρίζοντας ότι η BuBa δεν έχει πει «ναι» σε τίποτε ακόμη κι ότι «δεν ενδείκνυται η λήψη όλων των μέτρων που βρίσκονται υπό συζήτηση». Ο ίδιος επανέλαβε την αντίθεσή του στη χρήση της ποσοτικής νομισματικής χαλάρωσης (εκτύπωση χρήματος), υποστηρίζοντας ότι δεν η κατάλληλη απάντηση στο πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού. Ωστόσο, οι διαφαινόμενες κινήσεις του Ιουνίου φαίνεται να αποτελούν το πρώτο βήμα σε ένα μονοπάτι, στο τέλος του οποίου βρίσκεται το QE. Και τότε ο Ντράγκι θα μπορεί να υποστηρίξει ότι πραγματικά έπραξε whatever it takes για να τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρωζώνη…
Πηγή:imerissia.gr