Πιέσεις από τη γαλλική κυβέρνηση για εξαγορά της Suez από τη Veolia
Καθ’ οδόν προς τη συγκρότηση μιας «εθνικής πρωταθλήτριας» στο πεδίο της υδροδότησης και της διαχείρισης αποβλήτων ενδεχομένως να βρίσκονται οι γαλλικές εταιρείες Suez και Veolia Environnement, αφότου η τελευταία απέκτησε το 29,9% της πρώτης, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις της. Ωστόσο, αμφότερες οι επιχειρήσεις δέχονται ολοένα και εντονότερες πιέσεις από την κυβέρνηση Εμανουέλ Μακρόν να παύσουν τις αντιπαλότητες και να ξεκινήσουν μία διαδικασία συνομιλιών, ώστε να φθάσουν στο σημείο της φιλικής εξαγοράς – όπερ θα σήμαινε και την ανάδειξη ενός κολοσσού με τα στοιχεία του εθνικού πρωταθλητή, που θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στον εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Αλλωστε, αυτός είναι ένας παλαιός στόχος της Ε.Ε., τον οποίο έχει επαναφέρει δυναμικά στο προσκήνιο τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο, ζητώντας από την Κομισιόν να χαλαρώσει τους κανόνες εξαγορών και συγχωνεύσεων, προσαρμόζοντάς τους στα σημερινά δεδομένα του παγκόσμιου παιχνιδιού.
Η επιτυχημένη εξαγορά του σχεδόν 30% της εταιρείας υδρεύσεως Suez, το οποίο κατείχε η Engie και τώρα βρίσκεται στα χέρια της Veolia, ίσως να διαμορφώνει το σκηνικό για μία σκληρή και μακρά μάχη. Η Suez, θα πρέπει να αναφερθεί στο σημείο αυτό, είχε εξαρχής αντιδράσει αρνητικά, όταν την προσέγγισε πρώτη φορά η Veolia τον Αύγουστο, ενώ και χθες διεμήνυσε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της να αποφύγει μία «ύπουλη εξαγορά».
Το Παρίσι ζήτησε εκεχειρία, όπως επισημαίνει σχετικά σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Από μέρους του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λε Μερ, διευκρίνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να ασκηθεί πίεση στις δύο επιχειρήσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, υπάρχει και ένα παράδοξο στην υπόθεση αυτή: το γαλλικό δημόσιο, που κατέχει το 1/5 της Engie, καταψήφισε την πώληση του μεριδίου (29,9% της Suez) στη Veolia, ενώ η πλειοψηφία των μετόχων τάχθηκε υπέρ.
Αφ’ ης στιγμής ολοκληρωθεί η εξαγορά του 29,9% της Suez αντί 3,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Veolia, η οποία ασχολείται με διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων, προτίθεται να υποβάλει δημόσια προσφορά 18 ευρώ ανά μετοχή για το υπόλοιπο κομμάτι του σχεδόν 70%. Θα πρέπει, πάντως, να έχει λάβει την αναγκαία έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στην Γαλλία, η οποία πιθανώς να χρειαστεί έως και 18 μήνες. Επιπλέον, η Veolia εμμένει στο ότι η δημόσια προσφορά της θα υποβληθεί, μόνον αν την κάνει ευμενώς δεκτή το διοικητικό συμβούλιο της Suez.
Tι θα σήμαινε, όμως, μία πλήρης εξαγορά; Η απάντηση είναι ότι θα δημιουργούσε έναν διεθνούς βεληνεκούς κολοσσό στη διαχείριση αποβλήτων και την παροχή περιβαλλοντικών υπηρεσιών. Η Suez, όμως, αναζητούσε αντιπροσφορά και η επιλογή της ήταν τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια της Ardian, αν και η τελευταία δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας πως εντέλει δεν θα προχωρήσει σε πρόταση εξαγοράς.
Από πλευράς της η Veolia διευκρίνισε, εν κατακλείδι, πως επιφυλάσσεται του δικαιώματος να μεταβάλει την τιμή της δημόσιας προσφοράς της για τη Suez ή και να αποσύρει πλήρως την πρότασή της, εάν σημειωθούν πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή γίνουν εξαγορές ή άλλες κινήσεις, οι οποίες δυνητικά θα επηρεάσουν τον ισολογισμό της τελευταίας.
Πηγή: kathiemrini.gr