Πετρέλαιο στη Λιβύη: Τι μέλλει γενέσθαι μετά την άρση του «λουκέτου»
Η πετρελαϊκή βιομηχανία της Λιβύης ετέθη και πάλι σε εκκίνηση, σχεδόν εννέα μήνες μετά το πανεθνικό «λουκέτο», το οποίο επιβλήθηκε εν μέσω της κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου. Η αρχή έγινε το Σάββατο, όταν η εθνική εταιρεία πετρελαίου, γνωστή και ως National Oil Corp. (NOC), ανακοίνωσε τη επανέναρξη των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Η Λιβύη διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2020, η παραγωγή υποχώρησε σε λιγότερα από 100.000 βαρέλια ημερησίως –από 1,2 εκατομμύρια βαρέλια προηγουμένως- μετά την απόφαση του Χαφτάρ να μπλοκάρει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ασκώντας οικονομικές πιέσεις στο αντιμαχόμενο «στρατόπεδο».
Έως και 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως
Από την πλευρά του, το Bloomberg θεωρεί ότι η παραγωγή θα μπορούσε να αγγίξει το 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως εντός του δ’ τριμήνου του 2020, εφόσον φυσικά διατηρηθεί η προσωρινή εκεχειρία μεταξύ του Χαφτάρ και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, η οποία ελέγχει τη δυτική Λιβύη και είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ.
Ωστόσο, η ακριβής ποσότητα του παραγόμενου πετρελαίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα επιδιόρθωσης των ζημιών σε εγκαταστάσεις, αγωγούς μεταφοράς και σημεία αποθήκευσης του «μαύρου χρυσού».
«Η εκκίνηση των εγκαταστάσεων στη νοτιοδυτική και ανατολική Λιβύη θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή στα 500.000 βαρέλια ημερησίως. Τα προβλήματα στις υποδομές θα είναι ευκολότερο να λυθούν, μόλις ξεκινήσει η ροή των εσόδων. Υπάρχουν και ορισμένα στρατιωτικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν, αλλά όλα είναι εφικτά» σχολιάζει, την ίδια ώρα, ο Μπιλ Φάρεν Πράις, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας RS Energy Group.
Αξίζει να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για το ξεμπλοκάρισμα των ενεργειακών υποδομών αποτελεί -κατόπιν απαίτησης του Χαφτάρ- ο ισότιμος διαμοιρασμός των πετρελαϊκών κερδών μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κυβερνήσεων.
Ανησυχία και… -4,5% για το πετρέλαιο
Πάντως, αυτό που προβληματίζει τους «γνωρίζοντες», είναι το γεγονός ότι η εκ νέου είσοδος της Λιβύης στην αγορά του αργού επέρχεται σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, με την πετρελαϊκή ζήτηση να είναι εξασθενημένη και την προσφορά να είναι σημαντικά αυξημένη.
Ενδεικτική είναι άλλωστε, η πορεία της τιμής του αργού στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων, όπου τα συμβόλαια WTI κατρακυλούν κατά 4,50%, υποχωρώντας κάτω από το τεχνικό όριο των 40 δολαρίων ανά βαρέλι.
Πηγή: kathimerini.gr