Περιουσίες στην Κούβα μπορούν να διεκδικούν Αμερικανοί
Η κυβέρνηση Τραμπ θα επιτρέψει για πρώτη φορά στους Αμερικανούς πολίτες να μπορούν να προσφεύγουν στα αμερικανικά δικαστήρια κατά των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κούβα και εκμεταλλεύονται περιουσιακά στοιχεία Κουβανοαμερικανών ή Αμερικανών πολιτών. Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η κίνηση μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Κούβας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις αλλά παράλληλα και να αποβεί εις βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κούβα.
Με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση Τραμπ ουσιαστικά ενεργοποιεί διαφιλονικούμενο νόμο του οποίου η ισχύς είχε ανασταλεί αμέσως μετά την ψήφισή του το 1996. Εν ολίγοις οι Αμερικανοί πολίτες θα έχουν εφεξής τη δυνατότητα να ενάγουν ξένες εταιρείες αν αυτές εκμεταλλεύονται περιουσιακά τους στοιχεία που κατασχέθηκαν τη δεκαετία του 1960. Πρόκειται για πρόβλεψη του νόμου Χελμς-Μπάρτον και αφορά τις περιουσίες Κουβανοαμερικανών ή Αμερικανών πολιτών τις οποίες έχει κατασχέσει η κυβέρνηση της Αβάνας. Σύμφωνα, πάντως, με πηγές που μίλησαν στο Reuters, θα προστεθεί σε αυτήν μια «μερική εξαίρεση» με σκοπό να προστατευθούν αμερικανικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις χωρών συμμάχων των ΗΠΑ.
Κι αυτό, γιατί αν δεν προβλεφθούν εξαιρέσεις στην ισχύ του νόμου, μπορεί να υπάρξουν προσφυγές που θα οδηγήσουν σε αιτήματα αποζημίωσης πολλών δισ. δολαρίων. Ενδέχεται, άλλωστε, να φέρουν τα αμερικανικά δικαστήρια σε σύγκρουση με ευρωπαϊκές ή καναδικές εταιρείες που διατηρούν μεγάλες θυγατρικές στην Κούβα. Και παράλληλα δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να αποβεί το μέτρο εις βάρος αμερικανικών επιχειρήσεων που έχουν αρχίσει να επενδύουν στο νησί της Καραϊβικής από τη θητεία του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και το άνοιγμά του προς την Αβάνα.
Σίγουρα, πάντως, θα βρεθούν στο στόχαστρο των μηνυτών εταιρείες της Ρωσίας και της Κίνας που έχουν επενδύσει στην Κούβα. Οι προσφυγές αναμένεται να υπονομεύσουν τις προσπάθειες του Κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ να προσελκύσει ξένους επενδυτές και να προωθήσει τον τουρισμό στο νησί της Καραϊβικής προκειμένου να τονώσει τη χειμαζόμενη κουβανική οικονομία.
Επί 23 χρόνια όλοι ανεξαιρέτως οι πρόεδροι των ΗΠΑ ακύρωναν την επίμαχη πρόβλεψη και ο λόγος ήταν οι αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. Παράλληλα, πάντως, οι κυβερνήσεις εξέφραζαν πάντα τον φόβο πως αν ενεργοποιείτο ο νόμος, θα ακολουθούσε ομοβροντία από προσφυγές που αναπόφευκτα θα προκαλούσαν χάος στο αμερικανικό δικαστικό σύστημα. Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ εκτιμάται, πάντως, πως αποτελεί κίνηση πίεσης προς την Αβάνα, καθώς η κυβέρνηση της Κούβας εξακολουθεί να στηρίζει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Nικολάς Μαδούρο, εν μέσω της τεράστιας οικονομικής, πολιτικής αλλά και ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα του.
Πηγή: kathimerini.gr