Περικοπές θέσεων εργασίας σε τράπεζες
Η απαγορευμένη συζήτηση των απολύσεων στον τραπεζικό κλάδο άνοιξε με αφορμή την άρνηση των υπαλλήλων που εργάζονταν στη μονάδα καθυστερήσεων της Τράπεζας Πειραιώς να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία που συνέστησε η τράπεζα με τον σουηδικό όμιλο Intrum για τη διαχείριση του συνόλου του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων της τράπεζας.
Η καταγγελία των συμβάσεων 24 υπαλλήλων και η προοπτική να καταγγελθούν και οι συμβάσεις άλλων 114 από το σύνολο των 140 εργαζομένων που δεν δέχθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία ή όποια άλλη εναλλακτική τους προτάθηκε, έχει κινητοποιήσει την ΟΤΟΕ που πρωτοστάτησε στη σύναψη της σχετικής συμφωνίας και η οποία προέβλεπε τη μεταφορά αυτών των υπαλλήλων με πλήρη τα δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων. Η προκήρυξη της πρώτης 24ωρης απεργίας στον κλάδο –ανεξάρτητα από τον βαθμό επιτυχίας της, για τον οποίο οι εκτιμήσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες– έχει κυρίως συμβολική ανάγνωση, καθώς ήταν η πρώτη στα χρόνια της κρίσης με αιτία τις απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων. Το βλέμμα όλων είναι στα επόμενα μοντέλα carve out, δηλαδή της μεταφοράς μιας ολόκληρης διεύθυνσης μαζί με το προσωπικό που αμέσως μετά πρόκειται να εφαρμόσει η Alpha Bank, αλλά και οι γενικότερες πιέσεις που θα δεχθεί ο τραπεζικός κλάδος στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του στα ψηφιακά δεδομένα, τη στιγμή μάλιστα που τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεν θα είναι το ίδιο γενναιόδωρα με αυτά των προηγούμενων ετών.
Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιμένει στη θέση της, έχοντας εξαντλήσει, όπως σημειώνει, τα περιθώρια του διαλόγου, μέσω των εναλλακτικών λύσεων που δόθηκαν κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων με τους υπαλλήλους της τράπεζας για τη μεταφορά τους στη νέα εταιρεία και τις οποίες απέρριψαν. Το θέμα αναδεικνύεται ως μείζον, καθώς εκτός από τους 140 υπαλλήλους που σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς δεν δέχθηκαν τις επιλογές που τους προτάθηκαν, σε λίγες μέρες θα κριθεί και το μέλλον άλλων 250 υπαλλήλων που μεταφέρθηκαν στη νέα εταιρεία ως δανειζόμενοι υπάλληλοι με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις. Οι πρώτες από αυτές τις συμβάσεις λήγουν στα τέλη Δεκεμβρίου και οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι θα πρέπει σε λίγες μέρες να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν σε περιβάλλον Intrum ή αν θα επιλέξουν να επιστρέψουν στην τράπεζα, με αβέβαιο όμως μέλλον.
Οπως έχει ενημερώσει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, όσοι επέλεξαν να μείνουν στην τράπεζα ενημερώθηκαν εγκαίρως ότι οι δυνατότητες να βρουν θέση στην τράπεζα ήταν περιορισμένες. Ειδικότερα, στους 24 που απολύθηκαν τους προσφέρθηκε θέση στο δίκτυο, την οποία, όπως σημειώνει, «απέρριψαν γιατί ήταν μακριά». Στη συνέχεια τους προτάθηκε θέση σε θυγατρική της τράπεζας εντός Αττικής, την οποία επίσης απέρριψαν, όπως υποστηρίζει, «γιατί δεν θα ήταν τραπεζοϋπάλληλοι». Τέλος απορριπτική ήταν η στάση τους να ενταχθούν σε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Η διαπραγμάτευση διήρκεσε έξι μήνες, εξαντλώντας τις επιλογές που, σύμφωνα με τη διοίκηση, απορρίφθηκαν συνολικά. Στην επιχειρηματολογία της η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προσθέτει ότι η τράπεζα δεν μπορεί να έχει εργαζόμενους δύο ταχυτήτων: «αυτούς που κάνουν θυσίες και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα του κλάδου και αυτούς που θεωρούν τους εαυτούς τους ξεχωριστούς και προνομιούχους, προσκολλημένοι σε νοοτροπίες του παρελθόντος». Η διοίκηση καταλήγει ότι «έπρεπε να υπερασπιστεί την αξιοπιστία της απέναντι στους υπόλοιπους εργαζομένους που έχουν υποστεί περικοπές μισθών και θυσίες».
Υστατη προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης αναμένεται να υπάρξει την προσεχή εβδομάδα στη νέα τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.
Πηγή: kathimerini.gr