Παραμένει ακόμα θολό το τοπίο της υβριδικής απασχόλησης
Oσο η πανδημία τίθεται υπό έλεγχο τόσο η εργασία επιστρέφει σε ένα πιο κανονικό καθεστώς. Ωστόσο, η όποια κανονικότητα απέχει πολύ από την παλαιά. Τον Απρίλιο σε έρευνα της βρετανικής τράπεζας HSBC φάνηκε ότι το 82% των εργαζομένων θα ήθελαν και στο μέλλον να μπορούν να δουλεύουν εξ αποστάσεως, έστω και μία ημέρα την εβδομάδα, ενώ έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Στάνφορντ δείχνει ότι η τηλεργασία μπορεί να αποδώσει υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Η Leesman, η οποία ειδικεύεται στη συγκέντρωση δεδομένων που αφορούν την εργασία, στην ανάλυσή της αποφαίνεται πως «πολλοί άνθρωποι ευρισκόμενοι στο σπίτι νιώθουν παραγωγικότεροι, διεκπεραιώνοντας τα βασικά τους καθήκοντα». Η ένωση των διευθυντών ανθρώπινου δυναμικού, CIPD, στη Βρετανία επισημαίνει ότι η τηλεργασία με τα δεδομένα της πανδημίας συνδέεται με την ευελιξία, με κριτήριο τον χώρο εργασίας και όχι απαραίτητα τις ώρες. Και όπως υπενθυμίζει η σύμβουλος της CIPD Κλερ Μακάρντνεϊ, «ουσιαστικά ευελιξία σημαίνει μοίρασμα ωρών εργασίας, συμπιεσμένες ώρες εργασίας, διαφοροποίηση στην έναρξη και τη λήξη της εργασίας κ.ά. Κι ενώ σχεδόν το 63% των εργοδοτών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εφαρμόσουν πολιτικές υβριδικής απασχόλησης φέτος, όπως δείχνουν στοιχεία της CIPD, μόνο το 48% θέλει να επεκτείνει το σχήμα των ευέλικτων ωρών, το οποίο είναι και το δημοφιλέστερο.
«Το κύριο μέλημά μας είναι η πραγματική έλλειψη ευελιξίας και το ότι πολλές εταιρείες δεν έχουν καταρτίσει υβριδικά σχέδια απασχόλησης», υπογραμμίζει η Μαργκαρέτε Μακγκράθ, διευθύντρια στρατηγικών προτάσεων στην Dell Τechnologies στο Λονδίνο.
Αν και οι περισσότεροι εργοδότες είναι πρόθυμοι να συζητήσουν με το προσωπικό την προοπτική να εμφανίζονται δύο με τρεις ημέρες στο γραφείο, δεν είναι σαφές τι απαντήσεις περιμένουν ή πόσο μόνιμες αλλαγές θα επιτρέψουν. Λόγου χάριν, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένει να υπάρχει φυσική παρουσία τρεις με τέσσερις ημέρες, ενώ θα προσαρμόσει τους χώρους της ώστε να γίνονται τηλεδιασκέψεις με ορισμένους υπαλλήλους στο γραφείο και άλλους στο σπίτι.
O Mαρκ Ζούκερμπεργκ, ο επικεφαλής και ιδρυτής του Facebook, δίνει τη δυνατότητα σε όλους όσοι η εργασία τους το επιτρέπει να εργάζονται εξ αποστάσεως εις το διηνεκές, ενώ όσοι θέλουν να συνεχίσουν στο γραφείο μπορούν να βρίσκονται εκεί το μισό του εργάσιμου χρόνου, διατηρώντας την έννοια της κοινότητας.
Βέβαια, δεν είναι όλοι χαρούμενοι με τις αλλαγές. Μελέτη του Βασιλικού Κολεγίου και του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 97% των επιχειρήσεων θέλουν να καταρτίσουν υβριδικά προγράμματα εργασίας, αλλά μόνο το 36% θα κάνουν ανασχεδιασμό αρμοδιοτήτων. Η διευθύντρια ερευνών της Leesman Πέγκυ Ρόθι αναφέρει ότι οι εργοδότες μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: α) όσοι ήδη κινητοποιούνται να κάνουν νέο σχεδιασμό, β) όσοι προτίθενται, αλλά δεν ξεκίνησαν, και γ) όσοι δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να το μελετούν. «Το χειρότερο σε αυτήν τη συγκυρία είναι οι όμιλοι να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους και να φανταστούν πως θα συνεχίσουν με τον τρόπο που γνώριζαν στο παρελθόν», συμπληρώνει η κ. Ρόθι.
Οι πιο σκληροπυρηνικές αμερικανικές τράπεζες J.P. Morgan Chase και Goldman Sachs είναι αποφασισμένες να δουν όλο το προσωπικό τους να επιστρέφει στο γραφείο, ενώ άλλες όπως οι Nomura Holdings, Citigroup και κάποιες ευρωπαϊκές υιοθετούν ευέλικτα προγράμματα. Και ό,τι δείχνει άκαμπτο για μια τράπεζα προσφέρει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε μια άλλη, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το προσωπικό της και να δελεάσει και άλλους προσοντούχους εργαζομένους: η βρετανική Standard Chartered συνάπτει επισήμως συμφωνίες υβριδικής εργασίας με τους 85.000 υπαλλήλους της διεθνώς, ενώ το 80% ήδη έχει συμβάσεις που προβλέπουν εργασία μεικτή από το σπίτι και το γραφείο.
Πηγή: kathimerini.gr