Παραλύει και στην Ευρώπη ο κλάδος παραγωγής αυτοκινήτων
Η είδηση πως ενδέχεται να ακυρωθεί η προγραμματισμένη για τον Απρίλιο ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας προστέθηκε χθες στα συμπτώματα της εντεινόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για τη διάδοση του κορωνοϊού. Η διπλή σύνοδος είναι, όμως, το σημαντικότερο οικονομικό συμβάν της χρονιάς και αν ακυρωθεί θα αποτελεί μια ακόμη αναστολή δραστηριότητας. Θα προστεθεί εν ολίγοις στη διακοπή της παραγωγής και της οικονομικής δραστηριότητας που έχει μοιραία προκαλέσει ο αποκλεισμός μεγάλου αριθμού βιομηχανιών όχι μόνον στην Κίνα αλλά και στη γειτονική Ιταλία.
Το γεγονός ότι ο πλούσιος και βιομηχανικός Βορράς της Ιταλίας παραμένει σε καραντίνα μπορεί να καταφέρει καίριο πλήγμα στις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου. Στην προειδοποίηση αυτή προέβη χθες η βιομηχανία ηλεκτρονικών ΜΤΑ, τονίζοντας πως αν δεν επιτραπεί στους περίπου 600 υπαλλήλους της να επιστρέψουν στην εργασία τους μέσα στις επόμενες ημέρες, θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους μονάδες παραγωγής των τεσσάρων από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες του κόσμου, καθώς θα ξεμείνουν από ανταλλακτικά. Πρόκειται για μονάδες των Fiat Chrysler, Renault, BMW και Peugeot. Μιλώντας στους Financial Times, η Μαρία Βιτόρια Φαλκέτι, μέλος του Δ.Σ. της ΜΤΑ, ανέφερε πως αν η βιομηχανία της παραμείνει κλειστή «θα υπάρξει καταστρεπτικός αντίκτυπος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα». Η προειδοποίηση της ΜΤΑ, που σημειωτέον παραμένει κλειστή επί μια εβδομάδα, αποτελεί την πρώτη δυσοίωνη πρόβλεψη για αναστολή λειτουργίας μονάδας μεγάλης γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.
Οπως τονίζουν οι Financial Times, η μεταφορά του προβλήματος εντός Ευρώπης και μάλιστα στους προμηθευτές των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών μόλις που αρχίζει να γίνεται αισθητή. Εως τώρα τα μεγάλα αποθέματα που είχαν οι βιομηχανίες τις διευκόλυναν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη τροφοδοσίας από την Κίνα. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Κίνα, έχει πληγεί από τον περασμένο μήνα εξαιτίας της επιδημίας.
Από δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Reuters μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, προέκυψε πως στην πλειονότητά τους προβλέπουν μείωση των εσόδων τους κατά τουλάχιστον κατά 20% το πρώτο εξάμηνο του έτους εξαιτίας της επιδημίας αλλά και των μέτρων που λαμβάνει η κινεζική ηγεσία για να την αναχαιτίσει.
Σύμφωνα, άλλωστε, με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κίνας – Αμερικής που δημοσιεύει η εφημερίδα Wall Street Journal, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις προβλέπουν πως τα έσοδά τους από την κινεζική αγορά θα μειωθούν κατά το ήμισυ αν η επιδημία παραταθεί πέραν του καλοκαιριού. Η επιδημία έχει ήδη αναγκάσει αμερικανικούς κολοσσούς όπως οι Apple, Disney και Starbucks να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους στην Κίνα, ή να μειώσουν δραστικά τις ώρες λειτουργίας τους. Και βέβαια, δεκάδες αμερικανικές βιομηχανίες αναφέρουν ήδη ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω της διακοπής στην εφοδιαστική τους αλυσίδα και εξαιτίας ραγδαίας μείωσης της καταναλωτικής ζήτησης.
Ανάμεσα στις αμερικανικές εταιρείες που ανησυχούν συγκαταλέγεται και ο κολοσσός του λογισμικού, Microsoft, που προβλέπει πως δεν θα επιτύχει τον στόχο των πωλήσεών της το επόμενο τρίμηνο εξαιτίας των συνεπειών του κορωνοϊού. Και ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρεί να καθησυχάσει την αμερικανική κοινή γνώμη με τις συνήθεις υπεραπλουστευτικές γενικεύσεις, τη φωνή της με όσους ανησυχούν έρχεται να ενώσει η πρώην πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν. Μιλώντας χθες στο Bloomberg, η κ. Γέλεν τόνισε πως η επιδημία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ύφεση και την αμερικανική οικονομία. Διευκρίνισε, βέβαια, ότι σε περίπτωση που απειληθεί η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, η Fed θα παρέμβει για να την ενισχύσει τονίζοντας τις καταναλωτικές δαπάνες αλλά και τις χρηματαγορές αν αυτό κριθεί αναγκαίο.
Πηγή: kathimerini.gr