Ο νέος «τσάρος» της Ρώμης θα διαχειριστεί 700 δισ. ευρώ
Στις συναντήσεις των μελών της ιταλικής κυβέρνησης, η συζήτηση συχνά διακόπτεται από ένα συνεχές κλικ κλικ στον υπολογιστή χειρός του υπουργού Οικονομικών, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Οπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών δεν είναι το είδος ανθρώπου που αφήνει τις λεπτομέρειες στους συνεργάτες του. Την ώρα που η ομάδα των συνεργατών του παρουσιάζει τις προβλέψεις της για τα έσοδα και τις δαπάνες της ιταλικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών ελέγχει ο ίδιος τα αριθμητικά στοιχεία. Τα αποτελέσματα όμως είναι αποκαρδιωτικά.
Με το δημόσιο χρέος της Ιταλίας να έχει υπερβεί το 150% του ΑΕΠ, μόνο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ κρατάει υπό έλεγχο το κόστος δανεισμού της χώρας. Αυτό, όμως, μπορεί να αλλάξει εάν οι ξένοι επενδυτές εξακολουθήσουν να πουλάνε τα ιταλικά ομόλογα. Ως εκ τούτου, πίσω από τα επιχειρήματα που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. κρύβεται ένα ερώτημα πολύ σημαντικότερο: πόσο μπορεί να κοστίσει τελικά η απόφαση να κρατηθεί η Ιταλία στο ευρώ;
Και η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον 53χρονο πρώην κομμουνιστή, ο οποίος αναδεικνύεται ταχύτατα στον ισχυρότερο πολιτικό της χώρας. Η επιρροή του γίνεται αισθητή στα πάντα, από τους διαδρόμους της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών μέχρι τις ίντριγκες στη Ρώμη. Στην πραγματικότητα, ο κ. Γκουαλτιέρι έχει μόλις βγει από μια ολονύχτια συνάντηση του κυβερνητικού συνασπισμού γύρω από το ακανθώδες θέμα κατά πόσον πρέπει η πανίσχυρη οικογένεια των Μπένετον να αποκλεισθεί από την κερδοφόρο επιχείρηση συγκέντρωσης των διοδίων. Ο υπουργός Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πού θα κατευθυνθούν τα 75 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά και τα άλλα 20 δισ. που αναμένεται να εγκριθούν σύντομα. Το υπουργείο του ελέγχει την υπηρεσία πιστώσεων για τις εξαγωγές που χορηγεί δάνεια συνολικού ύψους 400 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις πληγείσες από την πανδημία. Και αν οι ηγέτες της Ε.Ε. αποφασίσουν τελικά τους όρους του κολοσσιαίου Ταμείο Ανάκαμψης στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας, τότε ο κ. Γκουαλτιέρι θα αναλάβει να διαχειριστεί άλλα 180 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις και δάνεια εκτάκτου ανάγκης. Συνολικά όλα αυτά αγγίζουν τα 700 δισ. ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας. Γι’ αυτό και ο υπουργός Οικονομικών θέλει να παρακολουθήσει την κατάσταση βήμα προς βήμα.
Στην εφηβεία του, ο κ. Γκουαλτιέρι προσχώρησε στη νεολαία του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος και πέρασε μέσα από όλες τις μεταλλάξεις της ιταλικής Αριστεράς μέχρις ότου ενταχθεί στο πιο μετριοπαθές Δημοκρατικό Κόμμα. Για ένα χρονικό διάστημα αφιερώθηκε στην ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία και αναδείχθηκε σε βοηθό καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο La Sapienza στη Ρώμη. Εχει δημοσιεύσει μεγάλο αριθμό βιβλίων ιδιαιτέρως γύρω από την ιστορία του ΙΚΚ και από το μέλλον της Ε.Ε. Είναι τα δύο μοτίβα που τον ακολουθούν σε όλη του τη ζωή. Το 2001 ανέλαβε επικεφαλής της γραμματείας της Δημοκρατικής Αριστεράς εντασσόμενος αθόρυβα στα παιχνίδια εξουσίας της ιταλικής πρωτεύουσας. Το 2009 μετέβη στις Βρυξέλλες, καθώς εξελέγη δύο φορές μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκπαιδεύθηκε καταλλήλως στους μηχανισμούς της Ε.Ε. Από την ισχυρή Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή εργάστηκε για να αμβλύνει τον αντίκτυπο που είχαν οι ρυθμίσεις της Ε.Ε. στις χειμαζόμενες τράπεζες της Ιταλίας. Βοήθησε, άλλωστε, τον Αντρέα Ενρια να παρακάμψει τον υποψήφιο της Ιρλανδίας και να διορισθεί επικεφαλής της εποπτικής αρχής τραπεζών στους κόλπους της ΕΚΤ.
Στην πολιτική κρίση που γνώρισε η Ιταλία το καλοκαίρι του 2019, μετά ένα έτος ευρωσκεπτικισμού, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αντελήφθη ότι χρειαζόταν κάποιον που να αποδείξει στην Ευρώπη ότι μπορεί και πάλι να συνεργαστεί με την Ιταλία. Γι’ αυτό στράφηκε στον Γκουαλτιέρι.
Ο νέος υπουργός Οικονομικών κληρονόμησε μια οικονομία που έχει ουσιαστικά μηδενική ανάπτυξη από τη μετάβαση στο ευρώ και παραπαίει διαρκώς στις κρίσεις που έχουν κλονίσει τη νομισματική ένωση. Μόλις που είχε αρχίσει να προσαρμόζεται στα καθήκοντά του όταν ο κορωνοϊός έπληξε τη βόρεια Ιταλία, γονατίζοντας την οικονομία και τον λαό της.
Η Τράπεζα της Ιταλίας προβλέπει πως φέτος η οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί έως και κατά 13,5%. Η κρίση, όμως, προσφέρει στον Γκουαλτιέρι και στην ίδια την Ιταλία την ευκαιρία να κάνει την ανατροπή.
Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη επανασυνδέσει τις σχέσεις του με την Ε.Ε. και έχει ανοικτή γραμμή με τον πρώην πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος σήμερα είναι επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Bloomberg, και μόνο το γεγονός ότι η Ολλανδία και η Αυστρία είναι διατεθειμένες έστω να συζητήσουν για την από κοινού έκδοση ομολόγων αξίας 750 δισ. ευρώ με σκοπό τη στήριξη των χωρών του Νότου, προδίδει την παρασκηνιακή δουλειά που έχει κάνει ο Γκουαλτιέρι.
«Είναι ένα σχέδιο με το οποίο θα κερδίσουν όλοι», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα και τόνισε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν να «αποφύγουν μια κατάσταση που θα είναι χειρότερη για όλους».
Πηγή: kathimerini.gr