Ο εφιάλτης των ειδοποιητηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Αντιμέτωποι με έως και 14 διαφορετικά ηλεκτρονικά ειδοποιητήρια πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ανά μήνα κινδυνεύουν να βρεθούν μέσα στο τρέχον έτος εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι. Το να έχει ένας επαγγελματίας ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και να απασχολεί έστω και ένα άτομο προσωπικό, δεν αποτελεί «εξαίρεση» καθώς σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες. Πολλοί εξ αυτών θα πρέπει να αντεπεξέλθουν σε έναν πρωτοφανή «πληθωρισμό» ειδοποιητηρίων, κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει και πολύ μεγάλα αποθέματα ρευστότητας. Η κατάσταση φέτος αναμένεται ότι θα είναι χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά, καθώς πέραν των πάγιων υποχρεώσεων –δηλαδή της πληρωμής του φόρου εισοδήματος, των παρακρατούμενων φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών τόσο του ιδίου του επαγγελματία όσο και των εργαζομένων ή των συνεργατών του– προστίθενται και οι υποχρεώσεις που έρχονται από το παρελθόν. Για να ανταποκριθεί ένας επαγγελματίας στις επικείμενες ρυθμίσεις οφειλών είτε προς την εφορία είτε προς το ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και για να κλείσει την εκκρεμότητα με τις εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ, θα χρειαστεί να πληρώνει έως και έξι φορές επιπλέον μέσα σε έναν μήνα. Μάλιστα, αυτή η κατάσταση αναμένεται να διαρκέσει για τουλάχιστον τα επόμενα 2,5-3 χρόνια.
Eνας μέσος επαγγελματίας που απασχολεί έναν συνεργάτη –είτε αυτός είναι μισθωτός είτε αμείβεται με κάποιο παραστατικό (τιμολόγιο ή «μπλοκάκι»)– οφείλει να πληρώνει σχεδόν επί μηνιαίας βάσης τους ακόλουθους φόρους και εισφορές:
1. Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος φέτος θα καταβληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο). H Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
2. Τον ΦΠΑ ο οποίος από έναν επαγγελματία με απλογραφικά βιβλία πληρώνεται όλους τους μήνες του χρόνου εκτός από τον Μάρτιο, τον Ιούνιο, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο (σ.σ. οι δηλώσεις είναι τρίμηνες αλλά η πληρωμή μπορεί να γίνει σε δύο δόσεις).
3. Τον παρακρατούμενο φόρο για τον απασχολούμενο, ο οποίος μετά το νέο πλαίσιο που «εγκαινίασε» από τις αρχές του χρόνου η ΑΑΔΕ γίνεται και αυτός «ονομαστικός» –και μάλιστα με αναδρομική εφαρμογή από 1/1/2019– καθώς η δήλωση θα περιλαμβάνει αναλυτικά τα στοιχεία του κάθε εργαζομένου ή συνεργάτη.
4. Τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου οι οποίες επίσης πρέπει να αποδίδονται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την καταβολή του μισθού και
5. Τις ασφαλιστικές εισφορές του ίδιου του αυτοαπασχολουμένου. Μάλιστα για δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες, από το φθινόπωρο και μετά πρέπει να γίνονται δύο διαφορετικές πληρωμές για την κύρια ασφάλιση συν μία επιπλέον για την επικουρική εξαιτίας του ότι ο αρχικός υπολογισμός των εισφορών γίνεται με βάση τα «έναντι», ενώ κατά την τελική εκκαθάριση μπορεί να προκύπτει και επιπλέον διαφορά προς καταβολή, η οποία γίνεται με ξεχωριστό ειδοποιητήριο. Η διπλή πληρωμή είναι βέβαιη για όσους εμφανίζουν αύξηση αποδοχών από τη μία χρονιά στην άλλη.
6. Ο ΕΝΦΙΑ –υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών μεταξύ των οποίων και των επαγγελματιών– αναμένεται ότι θα πληρωθεί φέτος σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, καθώς η εκκαθάριση έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.
Ετσι, προκύπτει ότι η «συνήθης διαδικασία» προϋποθέτει έως και 8 διαφορετικές πληρωμές μέσα σε έναν μήνα. Ειδικά από τον Ιούλιο και μετά, θα υπάρχουν μήνες κατά τους οποίους θα πρέπει να γίνουν και οι οκτώ πληρωμές ταυτόχρονα.
Εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ, ρυθμίσεις χρεών
Στις οκτώ πληρωμές… ρουτίνας, προστίθενται και οι «έκτακτες υποχρεώσεις», οι οποίες όμως ουσιαστικά θα λάβουν μόνιμο χαρακτήρα για την επόμενη 3ετία. Δύο είναι οι βασικές και οδηγούν σε έως και έξι επιπλέον πληρωμές ανά μήνα:
1. Το ξεκαθάρισμα με τις εισφορές επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ. Προστίθενται από τον Απρίλιο δύο πληρωμές ανά μήνα και για χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών προκειμένου να καταβληθούν τα αναδρομικά του 2017 και του 2018.
2. Οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς την εφορία όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Οφειλές και στα δύο έχουν πάνω από 800.000 πολίτες.
Εφόσον προχωρήσουν οι ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, θα πρέπει να γίνονται έως και τέσσερις διαφορετικές καταβολές ανά μήνα: δύο για την εφορία και δύο για τα ασφαλιστικά ταμεία (σ.σ. καθώς οι ρυθμίσεις του τελευταίου έτους δεν θα ενσωματώνονται στη ρύθμιση των 120 δόσεων, οπότε θα πρέπει να καλυφθούν με μια επιπλέον ρύθμιση των 12 δόσεων).
Πηγή: Kathimerini.gr