Ο δύσκολος συμβιβασμός παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε.
Η Βρετανία προσπαθεί να ξεφύγει από τις δαγκάνες μιας Ε.Ε. που θεωρεί ότι οδεύει προς την ένωση και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος το αργότερο μέχρι το 2017, ενώ μπορεί να το επισπεύσει και για το 2016. Στην ουσία, η κίνηση θα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις, τόσο για τα υπόλοιπα μέλη όσο και για τη Βρετανία. Αν ο κ. Κάμερον καταφέρει να αποσπάσει μια σειρά από αλλαγές που θα χαλαρώσουν τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. τότε θα υποστηρίξει το «Ναι» στο επερχόμενο δημοψήφισμα, ώστε η χώρα να παραμείνει στην Ενωση. Είναι σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει.
Οι επιχειρηματίες τάσσονται σε μεγάλο βαθμό υπέρ, όπως και τα υπόλοιπα βασικά κόμματα, ο Τύπος (πιθανώς), τα σωματεία, τα πανεπιστήμια και οι ΗΠΑ. Ωστόσο υπάρχει κι ένας μεγάλος αριθμός μελών των Συντηρητικών, ακόμη και ορισμένοι υπουργοί, που θα προτιμούσαν την έξοδο από την Ε.Ε. Το ίδιο φαίνεται ότι προτιμούν και εκατομμύρια Βρετανοί. Προς το παρόν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τα δύο στρατόπεδα είναι περίπου ισοδύναμα. Ο Κάμερον πρέπει να δείξει ότι κατάφερε να πείσει την Ε.Ε. να αλλάξει και ότι θα υπάρχουν λιγότεροι περιορισμοί της εθνικής κυριαρχίας απ’ ό,τι στο παρελθόν. Το δυσκολότερο που καλείται να πετύχει ο Κάμερον –και ενδεχομένως το σημαντικότερο για την κοινή γνώμη– είναι να πείσει μια θεμελιώδη αρχή της Ε.Ε., ότι δηλαδή όλοι πρέπει να τυγχάνουν της ίδιας μεταχείρισης παντού. Εχει ορίσει τέσσερις τομείς όπου πρέπει να γίνουν αλλαγές, προκειμένου να ικανοποιηθεί ο γκρινιάρης βρετανικός λέοντας. Πρέπει να αναγνωριστεί ρητώς ότι το ευρώ δεν είναι το μόνο ευρωπαϊκό νόμισμα.
Σε άρθρο του στο International Financing Review, ο Ιταλός πρώην διπλωμάτης Αντόνιο Αρμελίνι υποστηρίζει πως οι βρετανικές απαιτήσεις μπορεί να γίνουν αποδεκτές μόνο αν δημιουργηθεί ρητώς μια διαιρεμένη Ευρώπη. Η Βρετανία και άλλα μέλη που δεν θέλουν το ευρώ θα εξακολουθήσουν να μοιράζονται τις βασικές αρχές της δημοκρατικής αντιπροσώπευσης, της οικονομίας της αγοράς και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, ενώ τα μέλη της Ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε πιο στενή ένωση. Αν λοιπόν η Βρετανία ψηφίσει να παραμείνει η Ε.Ε., θα πρέπει να ανεχτεί έναν πολύ μεγάλο κούκο στην ανήσυχη φωλιά της. Οι ηγέτες των υπόλοιπων μελών θα πρέπει να παρουσιάσουν στον λαό τους την προοπτική να τον κυβερνούν αυτοί που θεωρούν ως ξένους. Δεν υπάρχει πλέον τίποτα τεχνικό: Θα έχει έρθει η στιγμή που είτε θα αρχίσει μια πολύ μεγάλη πολιτική μεταμόρφωση είτε θα απορριφθεί.
Πηγή: kathimerini.gr